e-news.cz - kurzy
Reklama

Pojišťovny zřejmě nebudou navyšovat platby poskytovatelům zdravotní péče

24.05.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pojišťovny zřejmě nebudou navyšovat platby poskytovatelům zdravotní péče

Pojišťovny zřejmě nebudou příští rok navyšovat platby, které hradí poskytovatelům za péči hrazenou ze zdravotního pojištění. Některé mluví o tom, že se poskytovatelé budou muset uskrovnit. Tento týden se uskutečnila další jednání v rámci takzvaného dohodovacího řízení mezi poskytovateli a pojišťovnami.

 Někteří poskytovatelé už se s pojišťovnami dohodli, jiní dávají najevo nespokojenost. Vyplývá to z vyjádření pojišťoven a zástupců poskytovatelů, které ČTK oslovila.
O úhradách ze zdravotního pojištění se každý rok vede dohodovací řízení. Podle výkonného řediteleSvazu zdravotních pojišťoven ČR Martina Balady je prostoru pro navyšování plateb tentokrát opravdu málo. Podle něj loni vzrostly platby oproti roku 2019 o 13 procent a i v předchozích letech činily meziroční nárůsty kolem deseti procent. „To je v současné situaci, kdy se zpomalující ekonomikou klesá výběr pojistného, nereálné udržet. Může to znít tvrdě, ale covid dopadl na všechny a všichni se budou muset v jisté míře uskromnit. A v případě poskytovatelů by to navíc neznamenalo méně peněz, ale zhruba stejně jako letos,“ napsal ČTK Balada. Svaz sdružuje šest menších pojišťoven a zahrnuje asi 40 procent trhu.
Některé obory se s pojišťovnami už tento týden dohodly, například lékárníci, stomatologové, praktičtílékaři či ambulantní specialisté ale dohodu zatím nenašly. Podle zveřejněného harmonogramu by mělo být jednání dokončeno nejpozději 18. června, poté budou výsledky do konce června předány ministerstvu zdravotnictví. To závěry posoudí a stanoví výši úhrad a objem péče hrazené ze zdravotního pojištění v úhradové vyhlášce.
„Pojišťovny včera navrhly ‚přidat‘ do segmentu lékárenské péče v roce 2022 kladnou 0 Kč, tedy nic,“ napsal ve středu na twitteru Marek Hampel, šéf Grémia majitelů lékáren. „Tak jsme se nedohodli,“ dodal.
K dohodě zatím nedospěli ani ambulantní specialisté. „Nabídky pojišťoven jsou skutečně takového charakteru, že oni to nazývají stagnací a my to nazýváme propadem. Ale jednání není ukončené,“ řekl ČTK Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů. Podle něj z návrhů pojišťoven vyplývá, že by se platby pro tento obor vrátily na úroveň roku 2019, kdy dosáhly asi 29 miliard korun. Podle zprávy analytické komise dohodovacího řízení měly loni vzrůst na téměř 32 miliard korun, podle Jojka ale kvůli pandemii covidu k takovému navýšení nedošlo a platby za rok 2020 ještě nejsou uzavřeny.
Jednání s ambulantními specialisty, stejně jako s praktickými lékaři má pokračovat příští týden. Zubaři mají podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera další setkání s pojišťovnami zhruba na tři týdny. Stomatologové by chtěli změnit systém plateb tak, aby zubaři byli odměňováni za to, že přijímají nové pacienty. V posledních dvou letech podle Šmuclera odešlo do důchodu asi 1500 zubařů a jejich pacienti se museli přeregistrovat k jiným lékařům. Některým se to ale dosud nepodařilo. Podle Šmuclera je za strany pojišťoven vůle tento problém řešit. „Všechny zdravotní pojišťovny mají pokyn nedat příští rok ani korunu navíc, ale tlak stomatologických pacientů je velký. Doufám, že se domluvíme,“ řekl ČTK Šmucler.
Podle zprávy analytické komise loni příjmy zdravotních pojišťoven dosáhly zhruba 353 milionů korun, z toho z vybraného pojistného získaly 255,7 miliardy korun a za státní pojištěnce pak 97,3 miliardy korun. Meziročně příjmy stouply asi o 27 miliard, především díky navýšení plateb za státní pojištěnce. Letošní příjmy veřejného zdravotního pojištění se odhadují na 386,3 miliardy korun, na příští rok asi o sedm miliard vyšší.
Miliardové výdaje ale mají nyní pojišťovny v souvislosti s pandemií covidu. Náměstkyně ministrazdravotnictví Helena Rögnerová v dubnu na sněmovním zdravotnickém výboru řekla, že kvůli covidu budou výdaje veřejného zdravotního pojištění letos asi o 50 miliard vyšší.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama