e-news.cz - kurzy
Reklama

Jana Prokopová: Kanceláře budou především o týmové spolupráci a setkávání lidí

15.05.2021, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jana Prokopová: Kanceláře budou především o týmové spolupráci a setkávání lidí

Od dubna 2021  je ředitelkou pronájmů a správy komerčních aktiv pro ČR (Leasing & Asset Director) v komerčním developmentu Skanska v regionu střední a východní Evropy. Říká, že pro firmu jako developera je důležitý nezávislý důkaz toho, že staví trvale udržitelné projekty, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Trvalá udržitelnost je jednou z klíčových hodnot a certifikace je potvrzením toho, že se je daří naplňovat a že jsme na správné cestě.
Rozhovor s JANOU PROKOPOVOU, ředitelkou pronájmů a správy komerčních aktiv Skanska pro ČR.
Do Skanska jste nastoupila v roce 2011 nejdříve jako koordinátorka a později jako manažerka pronájmů a správy kancelářských nemovitostních aktiv. Jak se za tu dobu změnily požadavky a nároky klientů?
V průběhu uplynulé dekády se jednoznačně zvýšily. V roce 2012, kdy jsme dokončili City Green Court v Praze Pankráci, jsme byli jedním z prvních developerů, který na trhu nabízel komerční administrativní prostory s nejvyšší environmentální certifikací LEED. Tehdy to byla novinka, díky které jsme získali špičkové nájemce jako poradenskou společnost PwC, nebo farmaceutickou společnost GSK. Nájemci se postupně začali o vliv budov, ve kterých sídlí, více zajímat, což přimělo i developery, aby takové projekty na trh uváděli.
V posledních letech je velkým tématem kvalita interiéru a jeho prostorové uspořádání, v posledním roce zdravotní a bezpečnostní aspekty. Skanska má i v tomto směru opět co nabídnout. Jako první na trhu od roku 2018 pro své nové projekty zajišťujeme certifikaci WELL, která hodnotí interiér z pohledu zdravého prostředí a celkové pohody jeho uživatelů, a v průběhu pandemie jsme zároveň začali certifikovat budovy WELL Health-Safety Ratingem, který se přímo zaměřuje na připravenost objektu z hlediska rizikového přenosu nakažlivých nemocí.
Jste ředitelkou pronájmů a správy komerčních aktiv pro ČR v komerčním developmentu Skanska v regionu střední a východní Evropy. Lze porovnat úroveň technologií a vybavenosti komerčních prostor a příslušné právní legislativy v jednotlivých zemích? Kde je nejnáročnější klientela?
Mohu mluvit jenom za Skanska. Působíme ve čtyřech zemích – kromě České republiky také v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Na všech trzích stavíme kancelářské budovy v nejvyšší kvalitě, protože ji od nás naši klienti – jak nájemci, tak investoři – očekávají. Jde převážně o mezinárodní korporace, které mají jasně určená kritéria pro výběr firemního sídla, a ta jsou pro všechny evropské trhy stejná. Firmy, které sídlí v našich budovách, oceňují trvalou udržitelnost, vysokou kvalitu interiéru a technologické inovace, které do našich budov vkládáme.
Jak vnímáte novelu Stavebního zákona? Pomohla vaší firmě k rychlejší realizaci stavebních a realitních projektů?
Bohužel se nedá říct, že by v něčem pomohla. Vnímáme dlouhodobě současnou situaci v rámci povolování staveb za velmi rigidní a komplikovanou. Naše povolovací řízení se stále prodlužují a nemohu říct, že bychom zaznamenali nějaké zásadní zlepšení. Co by teoreticky mohlo pomoci je v současné době projednávaný nový stavební zákon. Samozřejmě i tam vidíme spoustu otazníků, ale kdyby se vše správně a odpovědně implementovalo, tak by to mohlo představovat určité zlepšení a hlavně zrychlení procesu povolování.
V uplynulých letech jste byla zodpovědná za pronájmy kancelářských projektů v ČR (Parkview, Praga Studios, Visionary), za zajištění profesionální správy těchto budov a přípravu dokumentace při jejich prodeji realitním investorům. Čím se ve své podstatě odlišují jednotlivé projekty?
Visionary jsme dokončili v roce 2018 v pražských Holešovicích. Šlo o první moderní administrativní projekt v lokalitě u nádraží Praha-Holešovice. Ve své době byl nejzelenější kancelářskou budovou v České republice a jako první získal WELL certifikát ve střední Evropě. Součástí tohoto projektu je běžecká dráha na jedné ze střech budovy a multifukční hřiště na pozemku za Visionary. Pyšní jsme i na mateřskou školku, kterou užívají především obyvatelé Prahy 7.
Praga Studios jsme dokončili o rok později v Karlíně. Architektura tohoto projektu odkazuje k automobilové továrně, která tu v první polovině 20. století bývala. Opět jsme zabodovali v environmentálních certifikacích a ve WELLu, kdy stále držíme prvenství v získání této náročné certifikace. Na střeše Praga Studios jsou umístěny včelí úly a vedle budovy je komunitní zahrada zvaná COPR.
Parkview je zatím naším posledním projektem. Postavili jsme ho v roce 2020 podle návrhu Richard Meier & Partners Architects v Praze-Pankráci. Jde o elegantní kancelářskou budovu, která naplňuje vizi předního světového architekta pro tuto vyhledávanou pražskou byznys lokalitu. Parkview jsme dokončili v době koronavirové pandemie. Chtěli jsme naše klienty ujistit, že naše prostory jsou bezpečné, a tak jsme Parkview nechali certifikovat nezávislou autoritou na WELL Health & Safety Rating a implementovali nový interní program Care for Life Office Concept.
Kancelářská budova Parkview na pražské Pankráci získala nejvyšší enviromentální certifikaci LEED Platinum, která hodnotí úsporný provoz a minimální dopad na životní prostředí, a stala se druhou nejudržitelnější kancelářskou budovou světa dokončenou v roce 2020. Co toto ocenění pro firmu znamená?
Pro nás jako developera je to nezávislý důkaz toho, že stavíme trvale udržitelné projekty, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Trvalá udržitelnost je jednou z našich klíčových hodnot a certifikace je potvrzením toho, že se je daří naplňovat a že jsme na správné cestě. Pro nájemce je to známka toho, že budova je skutečně šetrná.
Co si lze představit pod pojmem “nejudržitelnější” kancelářská budova?
Jedná o budovu, která v průběhu své výstavby a následného provozu minimalizuje svůj vliv na životní prostředí. Vše začíná již od architektonického návrhu, budova využívá vyspělé technologie,  které pomáhají v úspoře energií a vody, a to se musí zohlednit v jejím návrhu  od samého začátku. Uvedu konkrétní příklad. Pokud budovu na pozemku chytře umístíte, navrhnete fasádu tak, aby respektovala různé světové strany a byly správně navrženy parametry skla a vhodných stínících prvků, budou moci nájemci využívat maximum přirozeného denního světla, aniž by si museli v kancelářích svítit, nebo je slunce oslňovalo a budova se přehřívala.
Nájemci to pak poznají i například na nižších nákladech za spotřebu vody a elektřiny. Úspory dosahují až čtyřicet procent u energií a čtyřicet procent u pitné vody dle metodiky LEED oproti běžným budovám.
Praga Studios a holešovická budova Visionary se dostaly též do žebříčku mezi deset nejzelenějších budov světa. Jaké parametry musí splňovat „zelené“ budovy?
Budovy jsou šetrné v rámci úspor energií a vody, pracují s  prvky bidodiversity, které včleňují v rámci svého objektu, pomáhají svému okolí snížením světelné zátěže a tepelných ostrovů, přispívají a rozvíjejí své okolí například vyčíštěním lokální ekologické zátěže, vysazením stromů nebo tvorbou parků a zaměřují se třeba na dodavatelský řetězec v rámci výstavby tak, aby zabudovávaly materiály s obnovitelnou složkou a snižovaly uhlíkovou stopu v rámci své výstavby.
Změnil se trh s kancelářskými a komerčními prostory, kdy firmy s příchodem Covidu více přestěhovaly své aktivity do home office?
Pro řadu firem je současná situace nekomfortní, protože v některých případech mají zaměstnance na home office již více než rok. Dodržování společenského odstupu, rotace jednotlivých členů týmů a kontakt především online je pro řadu zaměstnanců velice náročný. Z námi provedené studie vyplývá, že se zaměstnanci do kanceláře těší, a to především na vzájemnou spolupráci a běžný lidský kontakt.
Zároveň mezi firmami panuje nejistota ohledně budoucího vývoje, jak dlouho pandemie bude ještě trvat, jaké následky v ekonomice zanechá a jaký vliv bude mít právě na jejich podnikání. Jednání o případném přestěhování jsou proto delší, nicméně musím říct, že zájem o náš projekt Port7 v pražských Holešovicích nás velmi potěšil.
Ve světě firmy stále více využívají flexibilní pracovní prostory i mimo administrativní budovy, coworkingové prostory nabízí i restaurace, hotely či dokonce i maloobchodní nákupní centra. Je tento trend i u nás? Poznamená to trh s kancelářskými a komerčními pronájmy?
U nás v současné době coworkingy fungují hlavně v kancelářských prostorách a myslím, že to v nejbližších letech tak i zůstane.  Covid způsobil, že nájemci oceňují určitou míru flexibility v rámci projektu, a tu jim developeři mohou poskytnout právě v kombinaci s coworkingovým centrem.
Tradiční kanceláře a openspace kanceláře se dnes stávají spíš minulostí. Nabízíte flexibilní formy pracovních prostor i pro vaše klienty? Jaké?
Ano. V našich projektech dnes cca dvacet až třicet procent pronajímatelných kancelářských ploch nabízíme tzv. flex operátorům, kteří svým firemním klientům i našim nájemcům nabízí flexibilní krátkodobé pronájmy. Na Praga Studios spolupracujeme se společností Scott & Weber a na Parkview se Spaces.
Sami jsme kapitálově vstoupili do sítě prémiových coworkingů BusinessLink, která v roce 2018 expandovala také do Čech, a v budově Visionary nabízí firmám a nezávislým profesionálům špičkové pracovní prostředí.
Co mohou realitní a developerské společnosti více nabídnout, aby přilákaly a udržely si více klienty v kancelářských budovách a prostorech? Co nabízí Skanska?
Pohled klientů na kanceláře se mění, vyhledávají udržitelné, zdravé a chytré budovy, ve kterých musíte nabídnout nejen atraktivní pracovní prostředí, ale i místo pro spolupráci či odpočinek doplněné chytrými řešeními. Nabízíme kanceláře, které poskytují firmám plný pracovní komfort. Prostory jsou flexibilní a je možné je uspořádat tak, aby v nich bylo místo pro týmovou i individuální práci, společenské prostory ať už v podobě rozšířených kuchyněk či relax roomů, větší množství zasedaček i phone boxů. Klientům s prostorovým uspořádáním kanceláří v rámci našeho programu Care for Life pomáháme.
Naši klienti oceňují celou řadu relaxačních prostor jak v budově, tak na speciálně upravených střechách. Velký ohlas má také náš systém Connected by Skanska, což je platforma spojující uživatele s jejich budovou. Díky aplikaci v chytrém telefonu si otevřete dveře do budovy či parkingu, bezkontaktně projdete turnikety a vyjedete výtahem do svého patra. Dále například na Parkview fungují ve vstupním atriu tzv. laundry boxy (pro uložení a vyzvednutí vypraného prádla) a Blocks (chytré výdejní skříňky pro zásilky zaměstnanců).
Z tohoto pohledu bude náš současný projekt Port7 naprosto unikátní. Celý komplex bude zasazen do rozsáhlého parku na břehu Vltavy, ve kterém chceme vybudovat novou pulzující část Prahy 7. Naším cílem je, abychom vytvořili místo nejenom pro práci, ale aby lákalo k návštěvě i večer či během víkendů.
Jak si představujete kancelářské prostory a komerční nemovitosti budoucnosti? Jaké jsou vize v komerčním developmentu?  
Stavebně-technická podstata budov zůstane stejná, zlepšovat se budou technologie směrem k větší udržitelnosti a k řízení umělou inteligencí. Dojde k posunu ve využití interiéru – kanceláře budou především o týmové spolupráci a setkávání lidí, protože soustředěnou individuální práci můžete dělat i doma, pokud pro ni máte vhodné podmínky. Očekávám, že dojde k dalšímu rozvoji služeb v kancelářských budovách. Coworkingy jsou v tomto směru zajímavou inspirací.
V jakém kancelářském a komerčním prostředí pracujete nejraději? Jaké je vám nejbližší? 
Vyhovuje mi open space, protože mám ráda kontakt s kolegy. Na telefonování a konferenční hovory využívám malé zasedačky, nebo uzavřené boxy. Velkou část svého pracovního dne trávím s klienty – ať už v jejich stávajících kancelářích, nebo na prohlídkách našich projektů.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Janou Prokopovou
Zdroj: Renáta Lucková
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama