e-news.cz - kurzy
Reklama

Čechům se otevírá cesta k online hypotékám

20.05.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Čechům se otevírá cesta k online hypotékám

Již brzy si budou moci Češi sjednávat hypotéky online. Tuzemské banky postupně spouští službu bankovní identity a nezávislým zprostředkovatelům hypoték se otevírá možnost ověřit si na dálku totožnost zájemce o hypotéku a také s ním podepsat schválenou úvěrovou smlouvu.
Služby bankovní identity začneme využívat v druhé polovině května. V první fázi se bude jednat o službu vzdálené identifikace klienta při podání žádosti o hypotéku podle takzvaného AML zákona. Na začátku budeme podporovat ověření identity pro majitele bankovních účtů u České spořitelny a ČSOB. Nejpozději do konce července letošního roku zahrneme do ověřování identity i další banky, mezi které patří Komerční banka, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Equa bank, mBank, Air Bank a Fio banka.
Ověření identity je bezpečné
Prostřednictvím služby AML bankovní identity jsou získávány základní informace o žadateli o hypotéku, které jsou nutné k podání žádosti. Jedná se například o jméno a příjmení, datum narození, rodné číslo, adresu trvalého bydliště, rodinný stav nebo číslo bankovního účtu. O bezpečnost předávaných informací se zájemci o hypotéku nemusí v žádném případě obávat. Veškerá komunikace při ověřování identity mezi bankou a naší službou je šifrovaná a zájemce o hypotéku má plně pod kontrolou, jaký typ dat nám poskytne. Dlouhodobě také striktně dbáme na ochranu osobních údajů v souladu s GDPR zákonem a jsme plně regulováni Českou národní bankou. Použitím bankovní identity nezískáváme přístup k bankovnímu účtu klienta a nemůžeme s ním jakkoliv manipulovat.
Online podpis úvěrové smlouvy se teprve připravuje
Koncem letošního roku by měla být v rámci bankovní identity zpřístupněna služba SIGN, která slouží k digitálnímu podpisu schválené úvěrové dokumentace. Bankovní identita může být využívána i ke sjednávání dalších navazujících finančních produktů k hypotékám, jako je například životní pojištění nebo pojištění nemovitosti.
Ověření identity zájemce o hypotéku a podpis úvěrové dokumentace na dálku pomocí bankovní identity zkrátí dobu vyřízení úvěru na bydlení. Lidé při online sjednání hypotéky ušetří spoustu času, protože se nemusí osobně scházet s hypotečním poradcem. Vše potřebné totiž vyřídí jednoduše z pohodlí domova. U nás mají zájemci o hypotéku již nyní k dispozici online hypoteční bankovnictví, kde přes svůj unikátní účet dodávají veškeré potřebné podklady ke schválení hypotéky. Pomáháme klientům se všemi kroky online, včetně dokladování podmínek čerpání hypotéky a podmínek po jejím dočerpání.
Češi si budou na novou službu chvíli zvykat
Projekt bankovní identity je teprve na samém začátku a Češi si na tuto novou službu budou postupně zvykat. Jakmile se dostane do povědomí širšího okruhu lidí, může výrazným způsobem proměnit dosavadní způsob sjednávání hypoték. Výhodou je, že bankovní identitu mohou lidé využívat v rámci širokého pole služeb a komunikovat nejen se státními institucemi a úřady, ale také firmami. BankID výrazně zkrátí určité procesy, zrychlí vyřízení řady úkonů a ušetří čas všem zúčastněným stranám.
VERONIKA HEGROVÁ, finanční specialistka z hyponamiru.cz
Foto: Pixabay
Zdroj: Hyponamiru.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama