e-news.cz - kurzy
Reklama

Aplikace Stationclient zrychluje práci STK

29.05.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Aplikace Stationclient zrychluje práci STK

Česká republika patří mezi státy s nejstaršími auty v Evropě. Stáří aut loni přesáhlo patnáct let a současně se poprvé počet provozovaných vozidel v České republice dostal přes šest miliónů.


Většina těchto vozidel tak musí projít stanicí technické kontroly každé dva roky. To klade na systém dopravně správních agend souvisejících s technickými kontrolami vozidel enormní nároky.
V minulosti se na STK celkem běžně využívalo „známých“, kteří zajistili, aby osvědčení dostalo i vozidlo, které normy nesplňovalo. Dokonce se objevovaly případy, že vozidlo prošlo kontrolou, aniž by fyzicky stanici navštívilo. Jeho provoz tak později ohrožoval ostatní řidiče. Ministerstvo dopravy i kvůli tomu v minulosti celý systém technických prohlídek sjednotilo. Současně byla nad tímto systémem zavedena kontrola. Systém je v současnosti on-line a pod dohledem. Ovšem připojení nefunguje vždy ideálně. Důležité je, aby se prohlídky při každém výpadku připojení nemusely přerušovat. Musí proto existovat robustní a proti podvodům zabezpečený systém pro off-line provoz. Aby se nemusely využívat různé aplikace třetích stran a aby byla zaručena bezpečnost systému proti zneužití, byla zavedena jednotná aplikace StationClient, která je součástí Informačního systému technických prohlídek (Aplikace IS TP), a který spravuje Ministerstvo dopravy České republiky. Správu, provoz a rozvoj Aplikace IS TP garantuje společnost AUTOCONT.
Podle ředitele odboru provozu silničních vozidel Ministerstva dopravy Ing. Bc. Ivana Nováka se zavedením aplikace StationClient a mobilní aplikace ISTPFoto stává stát nezávislý na třetích stranách poskytujících jiné aplikace pro off-line režimy. Je umožněna dokumentace přítomnosti vozidla při technické prohlídce na kontrolní lince a při měření emisí na stanovišti měření emisí.
Uživatelům Aplikace IS TP byla nabídnuta aplikační „bezešvá“ podpora zpracování a evidence technických prohlídek. Tím došlo k vyšší efektivitě práce techniků a mechaniků a ke zvýšení spokojenosti uživatelů. Zvýšila se také kontrola vozidel v provozu. To je pro bezpečnost na českých silnicích velmi důležité.
Aplikace StationClient slouží jak pro podporu práce on-line režimu Aplikace IS TP, tak i pro provádění prohlídek v off-line režimu.
V režimu off-line má aplikace StationClient za cíl nahradit nedostupný server a po dobu jeho nedostupnosti umožnit provádět technické prohlídky v plném rozsahu bez dopadu na zákazníka. Jedná se o serverové řešení, které využívá data číselníků, údajů stanic a uživatelů ze své lokální databáze. Po obnovení on-line provozu provede aplikace StationClient odesílání dat dokončených prohlídek včetně příslušných fotografií.
Aplikace StationClient slouží pro zahájení a ukončení všech typů technických prohlídek, pořizování a zpracování dokumentace přítomnosti vozidla na kontrolní lince, stanovišti měření emisí při provádění technických prohlídek a měření emisí a přijímání dat z přístrojů při měření emisí. Aplikace je navržena a provozována jako webová a obsahuje tři části:

  1. Uživatelské webové rozhraní, které v případě výpadku internetového připojení on-line slouží k provádění prohlídky v režimu off-line a dále umožňuje dohled nad on-line prováděnými prohlídkami.
  2. Mobilní aplikaci ISTP Foto (určenou pro operační systém Android), která slouží k pořizování fotodokumentace přítomnosti vozidla při technické prohlídce (předoboční, zadoboční, VIN, pomocný VIN, štítek, stav počítadla ujeté vzdálenosti apod.) a pro zahájení a ukončení technické prohlídky.
  3. Komunikační API rozhraní pro zařízení třetích stran, které využívají jiné aplikace pro dokumentaci přítomnosti vozidla a pro odesílání dat z měření emisí.

Spolu s aplikací StationClient byla dodána i aplikace ISTPFoto pro práci s fotografiemi. Umožňuje technikům a mechanikům zahájení prohlídky včetně párování kódu technika či mechanika a příslušné prohlídky. Po pořízení a odeslání fotografií, dokumentujících přítomnost vozidla na prohlídce a provedení samotné prohlídky vozidle, lze ukončit prohlídku odesláním stejného páru kódů jako při jejím zahájení.
Aplikace ISTPFoto je aktuálně určena pro mobilní telefony s operačním systémem Android. Součástí každé akce jsou kontroly dat a stavů. Kontrola obsahuje existující kódy prohlídek a existujícího uživatele pro danou stanici, existenci povinných fotografií a jejich ochranu před podvržením při ukončení prohlídky a kontrolu, zda prohlídku vozidla ukončil stejný pracovník, který ji zahájil. Kontrola stavů zajišťuje, že prohlídku nezahájí neplatný uživatel.
V souladu s očekáváním Ministerstva dopravy došlo zavedením těchto aplikací k výraznému zvýšení prestiže v oblasti provádění technických prohlídek. Tento prvek se zařadil i jako efektivní a účinný nástroj k dodržování postupu při provádění kontroly vozidel v provozu a zejména zajišťuje off-line provoz v době nedostupnosti Aplikace IS TP, a to bez nutnosti využívat aplikace třetích stran.
Přínosy řešení

  • Automatizovaný sběr a zpracování dat popisujících průběh a výsledky technických prohlídek
  • On-line i off-line režim
  • Mobilní aplikace

Foto: Pixabay
Zdroj: Richard Kraus


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama