e-news.cz - kurzy
Reklama

Zastaralý software má devadesát čtyři webových stránek. Čísla jsou alarmující

29.04.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zastaralý software má devadesát čtyři webových stránek. Čísla jsou alarmující

Pouze šest procent webů využívá zcela aktuální software.  Překvapivých čtyřicet sedm procent firem software nechává zcela propadnout, přestože se vystavují riziku hackerských útoků, úniku dat, ale i nefunkčnosti celého webu.


Podle poskytovatele vshosting~, kterého využívá pro prémiové hostingové služby padesát procent českého e-commerce trhu, má pouze dvacet pět procent jejich klientů neaktuální software.
Bezpečnost na internetu je pro firmy i jednotlivce velkým tématem. Prodeje antivirových programů nebo VPN raketově stoupají. Přesto většina firem zanedbává hlavní doporučení expertů: aktualizujte software!
Zejména firmy přitom riskují nejvíce. Neaktuální software představuje nejen bezpečnostní rizika v podobě hackerských útoků či úniku dat, ale vede i k horšímu výkonu a chybám aplikací. Podle studie Institutu pro internetovou bezpečnost Westfálské univerzity, která analyzovala 5,6 milionu webových stránek, devadesát čtyři procent z nich používá zastaralý software. To prakticky může znamenat zpomalení načítání e-shopu, vyšší výdaje na serverovou infrastrukturu a ztížení či znemožnění přidávání nových funkcí. To se negativně odráží na zákaznické spokojenosti, přičemž právě nyní zákazníci ani ty nejmenší online prohřešky neodpouští.
Zatímco podle studie německých kolegů jsou celosvětová čísla alarmující, klienti poskytovatele prémiových hostingových služeb vshosting~ jsou na tom mnohem lépe. Pouze čtvrtina z nich využívá alespoň jeden neaktuální softwarový produkt. To je o šedesát devět procentních bodů lepší než světový průměr. Společnost vshosting~ zajišťuje služby mimo jiné pro padesát procent českého e-commerce trhu.
„Pouze u dvaceti pěti procentech klientů evidujeme aspoň jeden zastaralý softwarový produkt. U operačního systému to je pouze dvanáct procent klientů,“ uvedl David Lintimer, obchodní ředitel vshosting~, a dodává: „Naši klienti jsou si dobře vědomi rizik neaktuálního softwaru. Je to způsobeno tím, že naše služby oslovují převážně inovativní klienty, zejména v oblasti e-commerce a IT. Zároveň u tzv. managed služeb, kde se klientům staráme i o část softwaru, zajišťujeme některé aktualizace na naší straně.“
Přestože jsou na tom české firmy, kteří jsou klienti vshosting~, mnohem lépe, než je světový průměr, neměly by zapomínat software aktualizovat i v budoucnu. Podle odborníků je totiž situace na českém online trhu – mimo vshosting~ – velmi podobná celosvětovému průměru.
Také se zhoršuje situace, kdy čím dál více firem nechává svůj software v původním stavu. Rizika s tím spojená začínají být pro firmy hrozbou, nehledě na aktualizace, které se stávají čím dál složitějšími. „Takovým firmám narůstá tzv. technologický dluh, a pokud se nakonec přeci jen rozhodnou pro aktualizaci, často musejí dělat už velké změny v kódu aplikace,“ říká Lintimer. Jde tedy o jakýsi efekt sněhové koule. Čím déle firma čeká na aktualizaci, tím složitější se stává. A tím spíše je i odsouvána na vedlejší kolej. Bezpečností rizika přitom exponenciálně narůstají.

Hosting: Jde o pronájem prostoru na serveru, kam můžete umístit svou webovou stránku, případně s ní spojenou databázi, obrázky a další „příslušenství“. Pokud si váš web představíte jako automobil, pak je hosting vaším parkovacím místem. Větší weby pro svůj hosting využívají prostor celého serveru či dokonce více serverů (tzv. cluster).
 Server: V kontextu hostingu je server specializovaným počítačem, na který je umístěna webová stránka (např. e-shop) a vše, co je k jejímu provozu potřeba (např. databáze klientů, účetní systém…). Díky propojení s internetem danou webovou stránku mohou navštívit potenciální zákazníci ze svého počítače.
Datacentrum: Budova, ve které jsou uloženy tisíce serverů. Zajišťuje serverům zázemí nutné pro jejich provoz (stálý přívod elektřiny, chlazení, připojení k internetu) a slouží i k jejich zabezpečení (proti vniknutí cizích osob, proti požáru, atd.). Pokud se držíme analogie serveru jakožto parkovacího místa pro váš web, pak datacentrum je parkovacím domem. S ostrahou, servisem a možností dotankovat.

 
Foto + Zdroj: PR Moc, s. r. o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama