První hypotéky byly jen pro odvážné. V roce 2021 by chtěl hypotéku téměř každý

08.04.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
První hypotéky byly jen pro odvážné. V roce 2021 by chtěl hypotéku téměř každý

Úrokové sazby hypoték ve výši čtrnáct procent? To není žádná fikce, ale tvrdá realita doby, kdy na trh přišly první hypotéky. Psal se rok 1995 a nebyla to pouze cena hypotéky, která od ní odrazovala většinu potenciálních klientů.


Dlouhodobý úvěr na bydlení lidé nevítali s otevřenou náručí, závazek na velkou část života byl pro ně tehdy nepřijatelný. Postoj k hypotékám se však během let značně proměnil, ruku v ruce s tím se zlepšovaly i finanční parametry hypotéky, zmírňovaly podmínky pro její získání a klient se ze strany bank dočkal také značného komfortu.
Návrat do minulosti
K několika málo finančním institucím, které v roce 1995 získaly licenci k poskytování úvěrů na bydlení, patřila i Česká spořitelna. Dle dat, které Česká spořitelna uvádí, průměrná výše hypotéky jen o něco málo přesahovala milion korun, průměrná výše měsíční splátky byla 13 000 korun, zatímco průměrná hrubá měsíční mzda vycházela na 8 300 Kč. Hypotéku si tak mohl dovolit málokdo, málokdo byl také ochotný postupovat náročný schvalovací proces, který nezřídka trval dlouhé měsíce. Dnes se dá hypotéka zpravidla vyřídit během několika dnů. Jednoduché sjednání a vstřícnost vůči klientům jsou také faktory, které měly vliv na změnu postoje Čechů k hypotečním úvěrům.
Dle průzkumu NMS Market Research pro Hypoteční banku dnes vnímá hypotéku 97 % lidí jako prostředek pro splnění snu o bydlení. Celých 95 % lidí i zpětně hodnotí rozhodnutí vzít si hypotéku pozitivně. Z průzkumu také vyplynulo, že pro 85 % lidí, kteří hypotéku mají nebo měli, by neexistence úvěru na bydlení představovala velký problém.
Pozitivní vztah Čechů k hypotékám potvrzují i statistická data z loňského roku. Ani koronavirus nesnížil ochotu k dlouhodobým finančním závazkům, naopak. Nízké úrokové sazby notně rozvířily poptávku po hypotékách, a to natolik, že dle dat ČNB si Češi v roce 2020 půjčili na bydlení celkem 217 miliard korun. Oproti roku 2019 jde o 34,3% nárůst.
Reality a realita roku 2021
Rekordní objemy hypoték zaznamenala ČNB i v prvních měsících roku, přestože banky začaly postupně ohlašovat růst úroků. Ještě v únoru 2021 úrokové sazby dle ukazatele Hypoindex klesly na 1,94 %, v následujícím období se však i na tomto ukazateli musí projevit zdražování hypoték. Ani to však s nejvyšší pravděpodobností neutlumí poptávku po realitách, které fungují také jako výhodná investice a způsob uložení finančních prostředků. I přes dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou se zajímavé nemovitosti stále dají najít. Pokud jde o Prahu, sázkou na jistotu je portfolio nemovitostí PSN.
Vyberte si z nabídky PSN!
Na českém trhu s nemovitostmi působí PSN již od roku 1991. V portfoliu společnosti PSN najdete ty největší architektonické skvosty, například ikonický Tančící dům, budovu Albatros na Národní třídě, Dům Módy na Václavském náměstí nebo Palác Dlážděná. Prostřednictvím citlivé rekonstrukce probouzí domy k životu. Rezidenční projekty PSN respektují historický odkaz i originální architekturu, obnovují genius loci a současně nabízí bydlení uživatelského standardu 21. století.
Vybírat si můžete z pestré nabídky komfortních bytů v těch nejatraktivnějších lokalitách Prahy. K dispozici jsou prostory ve standardu Shell&Core, které si můžete upravit podle vlastních představ a realizovat tak vlastní architektonická řešení, ale i kompletní jednotky ve standardu Fit out k okamžitému nastěhování.
PSN nabízí reality k prodeji, ale i nemovitosti k pronájmu, jako přímý vlastník, bez provize. Klientům je navíc k dispozici úvěrový specialita, který zdarma pomáhá najít nejvýhodnější financování a je oporou při sjednání hypotéky. Vyberte si svůj byt na webu PSN.
Foto: poskytnuto PSN
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Prodáváte nemovitost a není vám jedno, co s ní bude po prodeji?

17.06.2021, Autor: red

Začíná to nelehkým rozhodnutím o prodeji nemovitosti, tím však celý proces teprve startuje. Zdaleka nejde o tak jednoduchou záležitost, jak by se mohlo zdát, už jenom proto, že každá nemovitost je unikátní. Je rozdíl prodávat rodinnou vilu, bytový dům nebo třeba obchodní komplex.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Prodej, anebo pronájem nemovitosti? Co je výhodnější?

31.03.2021, Autor: red

Pandemie koronaviru zamávala s realitním trhem, na rozdíl od jiných však směrem vzhůru. Povzbudila již tak vysokou poptávku po nemovitostech, kterou ještě podpořily levné hypotéky nebo zrušení daně z nabytí nemovitostí.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama