e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Nechoďte na úřad zbytečně. Přehled o příjmech a výdajích vyřídíte elektronicky

29.04.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Nechoďte na úřad zbytečně. Přehled o příjmech a výdajích vyřídíte elektronicky

Vyhněte se frontám a založte si datovou schránku, díky které vyplníte a odešlete přehled příjmech a výdajích za rok 2020 on-line a bez nutnosti elektronického podpisu. Navíc se nemusíte obávat, že byste formulář odeslali pozdě.


Datová zpráva je doručena téměř okamžitě, tedy již v momentě dodání datové zprávy do datové schránky úřadu. Využijte i další možnosti, které datové schránky nabízejí a ušetřete čas i peníze.
Ruku v ruce s odesláním Daňového přiznání jde i Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení. Ten byste měli podat nejpozději měsíc poté, co jste odeslali daňové přiznání pro Finanční správu. Česká správa sociálního zabezpečení i některé pojišťovny navíc umožňují podání přehledu elektronickou formou. Budete však potřebovat datovou schránku nebo jinou formu elektronické identifikace.
Datovou schránku si snadno založíte na některé z poboček Czech POINTu. Během chvíle vyplníte formulář a získáte přihlašovací údaje. Pokud vlastníte aktivovaný elektronický občanský průkaz nebo jiný způsob k prokázání elektronické identity, můžete si datovou schránku snadno založit z domova, třeba z Portálu občana.Za nic neplatíte, provoz i založení datovky je zdarma. Celý proces založení datové schránky najdete také na datoveschranky.info. K přihlášení do portálu ČSSZ ale můžete použít i jiný elektronický identifikační prostředek, jako je NIA ID nebo eObčanka. Více informací o elektronické identifikaci se dozvíte zde.
Krok za krokem k podání Přehledu o příjmech a výdajích
Česká správa sociálního zabezpečení na svém e-Portálu umožňuje vyplnění a odeslání formuláře elektronicky. Pomocí datové schránky nebo jiné elektronické identifikace se přihlásíte a přejdete k sekci tiskopisy. Formuláře pro letošní rok naleznete zde, kde rovněž najdete všechny pokyny pro správné vyplnění. Poté kliknete na odkaz „vyplnit on-line formulář“, kde posléze zaškrtnete, zda budete chtít formulář poslat s elektronickým podpisem nebo bez, pokud podpis nevlastníte, kliknete na tlačítko „ne“ a bez problému pokračujete s vyplněním. Díky tomu, že jste se přes datovou schránku již dříve přihlásili, vyplní se základní údaje za vás. Jakmile vše vyplníte stačí kliknout na tlačítko „přejit k elektronickému odeslání.“ Nemusíte nikam osobně docházet a vše vyřídíte v jakoukoliv dobu a z pohodlí domova.
Stejně jako Česká správa sociálního zabezpečení, tak i pojišťovny umožňují podání přehledu o příjmech a výdajích zaslat elektronicky. Většina zdravotních pojišťoven tak umožňuje pomocí své aplikace, kam se přihlásíte pomocí uživatelského jména a hesla, které vám bylo pojišťovnou přiděleno. Některé pojišťovny přijímají podání i přes datovou schránku. Doporučujeme se předem ujistit, jak která pojišťovna se svými klienty komunikuje.
Portál občana stále roste a nabízí nové služby
Pomocí elektronických identifikačních prostředků, ke kterým se kromě NIA ID, Mobilního klíče, eObčanky nebo Bank ID řadí i datová schránka, se můžete přihlásit i do Portálu občana, který již nyní nabízí přístup k více než 330 službám a neustále roste: Na jaře nabídne Portál občana nový design s přehlednějším uspořádáním údajů a služeb, pro přihlášené občany tak bude jeho užívání mnohem komfortnější a jednodušší. Občané si dále budou moci stáhnout mobilní aplikaci Portálu občana pod názvem Gov.cz přístupnou pro Android a iOS. Přímo z Portálu občana bude možné si stáhnout očkovací certifikát a připravuje se také implementace elektronického podání žádosti o nový řidičský průkaz z důvodu konce platnosti dokladu,“ říká Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmentu Ministerstva vnitra ČR.  V tomto roce Portál občana zpřístupní přihlášeným občanům i jejich údaje vedené v Registru vozidel a STK. Ministerstvo vnitra ČR intenzivně pracuje na nasazování nových služeb a nově umožnil přihlášení také pomocí bankovní identity, nebo spolupráci s lokálními úřady a magistráty na obecní a krajské úrovni.
Foto + Zdroj: PeprConsulting


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama