Dosáhnete na hypotéku? Jaké příjmy banky sledují a jak na výpočet hypotéky podle příjmu?

04.04.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dosáhnete na hypotéku? Jaké příjmy banky sledují a jak na výpočet hypotéky podle příjmu?

Mám dostatečně vysoký příjem na získání požadované hypotéky? Tuto otázku si jako první položí snad každý, kdo našel zajímavou nemovitost ke koupi, rozhodl se začít stavět nebo plánuje rozsáhlou rekonstrukci stávajícího bydlení.
A jedním z důležitých faktorů k tomu, abychom úspěšně získali hypotéku je náš příjem. Ten je pro banky důležitým parametrem při schvalovaní. Kromě výše a zdroje příjmů je také důležitá aktuální výše ostatních finančních závazků a záznamy v registrech.
Pokud se rozhodnete financovat vlastní bydlení pomocí hypotéky, připravte se na to, že se banka bude zajímat o výši vašich příjmů i veškeré pravidelné měsíční výdaje. Banky totiž musí ještě před poskytnutím úvěru řádně posoudit takzvanou úvěruschopnost zájemce o hypotéku. Jinými slovy si musí ověřit, že zvládnete bez problémů platit měsíční splátky hypotéky. Poskytovatelé úvěrů v případě nesprávného posouzení úvěruschopnosti riskují, že bude sjednaná úvěrová smlouva považována za neplatnou, a to se všemi důsledky, které z toho plynou.
Nemovitosti jsou dražší o padesát procent zatímco mzdy se zvýšily jen o třicet procent
Dostupnost vlastního bydlení v Česku se zhoršuje. V posledních letech totiž ceny nemovitostí rostou mnohem svižnějším tempem než výdělky domácností. Z dostupných dat Českého statistického úřadu a Eurostatu vyplývá, že zatímco ceny nemovitosti v rozmezí let 2016 a 2020 vzrostly o téměř padesát procent, průměrná mzda se ve stejném období zvýšila ani ne o třicet procent.  Ceny nemovitostí rostou nejen v Česku, ale i v ostatních zemí Evropské unie. Ve výše zmíněném období vzrostly ceny nemovitostí v zemích EU o více než dvacet procent. Nejrychleji rostly ceny v zemích střední a východní Evropy, přičemž nejvyšší nárůst zaznamenalo Maďarsko (60,8 procenta). Česká republika byla hned na druhém místě.
Jak nejlépe dosáhnout bonity u bank?
Abyste zjistili, zda máte šanci hypotéku získat a také ji bez problémů splácet, spočítejte si celkové roční příjmy. Hlavním zdrojem příjmů mohou být buď příjmy ze zaměstnání, tedy vyplácená mzda, příjmy z podnikání (pozn. jak příjmy posuzují banky u podnikatelů se dočtete v článku Jak se mohou podnikatelé připravit na hypotéku), nebo kombinace příjmů ze zaměstnání a podnikání.
Bonitu si můžete vylepšit i dalšími příjmy, ke kterým banky rovněž přihlíží. Mezi uznávané příjmy patří například příjmy z pracovních dohod (pozn. pouze jedna banka na trhu akceptuje dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti), různé pravidelně vyplácené důchody jako jsou starobní, invalidní, vdovský či sirotčí důchod, rodičovský příspěvek, výživné, odměny pěstouna, výsluhová renta a také příjmy z pronájmu. Příjmem u podnikatelů jsou rovněž vyplacené zisky z činnosti firmy.
Vysoké příjmy nemusí být všechno
I když máte vysoké příjmy, mohou vám cestu k hypotéce zkomplikovat vaše dosavadní finanční závazky. Pokud žádáte o hypotéku, musíte uvést veškeré pravidelné a dlouhodobé výdaje v podobě splátek spotřebitelských úvěrů. Typicky se jedná o aktivní limity kreditních karet, kontokorentní úvěry, další hypotéky, úvěry ze stavebního spoření nebo nebankovní půjčky. V případě kreditních karet i kontokorentu je pro banku důležitá výše sjednaného úvěrového rámce, což je částka, kterou můžete začít kdykoliv čerpat. Podnikatelé uvádí i výši sjednaných podnikatelských úvěrů a výši leasingových splátek. Mezi pravidelné výdaje patří také výživné.  Kromě příjmu a výdajů jsou například sledovány i záznamy v bankovních a nebankovních registrech a také hodnota zastavované nemovitosti.
Může se stát, že zatímco jedna banka požadovanou výši hypotéky bez problémů schválí, jiná ji zamítne. Abyste získali hypotéku podle vašich představ, vyplatí se spolupracovat se zkušeným hypotečním specialistou, který zná do podrobnosti metodiku i přístup jednotlivých bank.
VERONIKA HEGROVÁ z Hyponamiru.cz
Foto: Pixabay
Zdroj: Hyponamiru


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Buřinka zlevňuje nezajištěné úvěry o 0,7 procentního bodu

13.01.2024, Autor: red

Stavební spořitelna České spořitelny snižuje od 12. ledna 2024 sazby u nezajištěných úvěrů, a to celkem o 0,7 procentního bodu. Sazba Úvěru od Buřinky nově činí 6,69 % při tříleté fixaci a 7,19 % po celou dobu splácení.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama