e-news.cz - kurzy
Reklama

Bankovní identita je Zákonem roku

22.04.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Bankovní identita je Zákonem roku

Zákon o bankovní identitě, univerzálním způsobu identifikace v on-line prostředí, s velkým náskokem zvítězil ve dvanáctém ročníku prestižní ankety Zákon roku.
Tento způsob elektronického ověření totožnosti je doposud největším digitalizačním projektem bankovních domů ve spolupráci se státem. S bankovní identitou se mohou klienti bank přihlašovat do systému veřejné správy nebo k některým službám soukromých firem. Zákon nabyl účinnosti 1. ledna letošního roku a za tři měsíce od spuštění získalo bankovní identitu již přes pět milionů klientů bank.
Bankovní identita je revolučním projektem státu a českého bankovního sektoru, který iniciovala a zejména v počáteční legislativní fázi úspěšně vedla Česká bankovní asociace (ČBA). Je to vzorový příklad, jak pečlivě a detailně by měla být projednána každá legislativní předloha před předložením Poslanecké sněmovně. Je také ukázkou dobré praxe při spolupráci mezi soukromým sektorem a státem. Návrh právní úpravy jsme projednávali s Ministerstvem financí, Ministerstvem vnitra, Českou národní bankou, Správou základních registrů, Finančním analytickým úřadem a vládním zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci téměř rok a půl. Jde tak o jednu z nejprecizněji vyjednaných legislativních předloh.
Bankovní identita představuje jednoduchou, a především bezpečnou identifikační metodu, pomocí níž si klienti bank mohou v online prostředí ověřit totožnost stejně jednoduše, jako se přihlašují do svého elektronického bankovnictví, a čerpat tak e‑služby na webových portálech státu, potažmo veřejné správy, a v blízké budoucnosti i soukromých firem. Možnosti jejího využití přitom narůstají každým dnem. Kromě podání daní a přístupu k osobnímu daňovému účtu, lze s bankovní identitou například provést sčítání lidu, nebo se přihlásit do Portálu veřejné správy a zde si mimo jiné ověřit termíny platnosti osobních dokladů, nahlédnout do bodového systému řidiče, vyzvednout e-recept nebo založit datovou schránku. S bankovní identitou lze také odložit podání daňového přiznání až na červen. Služeb, které je možné s bankovní identitou na Portálu občana využít, je dnes již více než stovka. Bankovní identita přináší benefity všem, kdo s ní pracují. Státu i soukromému sektoru otevírá netušené možnosti pro dramatické rozšíření nabídky online služeb.  S její pomocí si občané mohou jednoduše, pohodlně a bezpečně vyřídit celu řadu záležitostí, aniž by kvůli tomu museli cestovat na úřad a trávit čas čekáním ve frontě. To je obzvlášť významné v době stále probíhající pandemie. Bankovní identitu je ale možné využít jako přívětivou a bezpečnou metodu identifikace na dálku i tehdy, když si chcete na internetu prostě jenom něco koupit.
Bankovní identitu hodnotí pozitivně i čelní představitelé státu, například místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová.
FILIP HANZLÍK, náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace
Foto: Pixabay
Zdroj: ČBA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Bankovní identitu za první rok využilo 700 tisíc lidí

28.01.2022, Autor: Z blogosféry

Bankovní identitu, rychlé a bezpečné digitální prokazování totožnosti, využilo za první rok fungování aspoň jednou na 700 tisíc klientů bank. Většina uživatelů se jejím prostřednictvím přihlásila ke službám státních institucí. Každý sedmý uživatel, který používá bankovní identitu u státu, dále využil BankID u firem. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Co s tebou, bankovní identito?

29.11.2021, Autor: Z blogosféry

Téma bankovní identity rezonuje celým letošním rokem. Sám o ní mluvím jako o nástupu dospělé digitalizace. Nemůžu se totiž zbavit pocitu, že do jejího spuštění jsme o digitalizaci, zejména služeb státu, více mluvili než konali.

Zaručený digitální podpis SIGN spouštějí první tři banky

19.11.2021, Autor: Laura Feketeová

Digitální podepisování vstupuje do Česka. Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka jako první banky na trhu přinášejí od 18. listopadu službu BankID SIGN, tedy zaručený podpis smlouvy nebo dokumentu ve formátu PDF. Bude jednoznačně garantovat totožnost osoby díky identifikaci prostřednictvím bankovní identity. Zpětně lze také ověřit, kdo se podepsal.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Home Credit přichází jako první nebankovka s ověřením klienta pomocí BankID

14.10.2021, Autor: Z blogosféry

Společnost Home Credit potvrzuje svoji vedoucí fintechovou pozici mezi poskytovateli nebankovních úvěrů, jako první nabízí ověření klienta pomocí bankovní identity pro svoji malou půjčku Kamali. Služba BankID, kterou zajišťuje společnost Bankovní identita a.s. umožňuje klientům bezpečněji, jednodušeji a rychleji potvrdit svoji identitu, a zkracuje tak podstatným způsobem celkový proces schválení půjčky.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama