e-news.cz - kurzy
Reklama

Známý plicní lékař František Krejbich radí vnučce, co s Covidem

06.03.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Známý plicní lékař František Krejbich radí vnučce, co s Covidem

V minulém dopise jsem Ti dával doporučení, jak se dneska chovat, abys zmenšila možnost onemocnění. Jestli jsi mé rady vzala vážně a základní věci dodržovala, nemusíš se nemocnice bát.

Ahoj holčičko!
Minule jsem Ti psal, co Covid-19, respektive SARS-CoV2 je a jak se proti němu chránit. Dnes Ti napíši, co máš dělat, kdyby ses infikovala.
Za prvé, nikam nebudeš chodit a budeš doma. Doma budeš nosit roušku a pokud možno budeš ve svém pokojíčku, který budeš větrat. Tatínek, maminka, bráška i ségra, pokud budou s Tebou, budou muset mít roušku také. Ale v pokojíčku si budeš muset hrát většinou sama, abys je nenakazila. Z pokojíčku vyjdeš jen na toaletu. Tvůj talířek, příbory, hrníček a skleničku můžeš používat jenom Ty a nikdo jiný. V myčce je pak bude maminka mýt na co nejvyšší teplotu (více než 60 °C). To samé s předměty osobní hygieny – budeš mít svoje mýdlo, ručník, kartáček na zuby. Tvé věci jako ručník a prádlo bude muset maminka prát také nejlépe na 60 °C a více a následně vyžehlit. Kdokoli, kdo k Tobě přijde, nebo sáhne na Tvé věci, by si měl následně gelem vydesinfikovat ruce.
Pokud bude onemocnění lehké s minimálními příznaky, budeš si brát jen léky na běžné potíže. Při teplotě antipyretika /Paralen, Ibuprofen/, při bolestech svalů, kloubů, hlavy analgetika /Novalgin/, při kašli a vykašlávání mukolytika /N-acetylcystein, Erdostein/, a samozřejmě vitamíny (hlavně D a C). Šetřící režim, musíš pít dostatek tekutin. V případě zažívacích potíží terapii dle příznaků – léky proti zvracení či průjmům spasmolytika /Imodium, Endiaron, Thorecan, Algifen/.
Důležitý je self-monitoring čili pozorování sama sebe, měření teploty, tepové frekvence, dechové frekvence, dušnosti a vůbec celkového stavu. Při přetrvávání teploty nad 39 °C, dechové frekvence nad 24/minutu, tepové frekvence nad 124/minutu či zhoršení dušnosti je nutné kontaktovat Tvého lékaře. Zprvu telefonicky, když budou potíže přetrvávat, musí Tě rodiče vzít osobně k vyšetření praktickým lékařem nebo specialistou. Ten dle závažnosti Tvého stavu zváží, jaká další vyšetření provést, zda rentgen plic a hrudníku, eventuálně krevní náběry k posouzení zánětu a postižení jednotlivých orgánů. Pokud lékař dostane podezření, že se jedná o bakteriální superinfekci – to je infekce, která využívá oslabení organizmu Covidem-19 a je způsobena bakteriemi, podá Ti antibiotika.
V případě rozsáhlého rentgenového nálezu a klinicky závažného stavu, za který se bere pokles saturace 02 pod 93 %, CRP nad 100mg, tepová frekvence nad 125/min, dušnost, schvácenost či změně vědomí, tak Tě pošle do nemocnice k další léčbě.

Tvůj Děda
Foto: Pixabay
Zdroj: František Krejbich


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama