e-news.cz - kurzy
Reklama

V Česku žije sedmdesát procent obyvatel ve městech, ta proto musí být udržitelnější

20.03.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V Česku žije sedmdesát procent obyvatel ve městech, ta proto musí být udržitelnější

Města tvoří náš základní životní prostor. Žije v nich padesát pět procent všech lidí na světě. V Česku je to dokonce sedmdesát procent obyvatel.
„I proto města způsobují většinu uhlíkových emisí a velkým dílem přispívají ke klimatické změně. A pokud chceme hledat cestu, jak dospět k uhlíkové neutralitě, musíme začít u měst a snižování jejich dopadu na planetu,“ řekla výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda k tématu další přednášky ze série Rethink Architecture, kterou pořádá Rada spolu s Centrem architektury a městského plánování.
Úvodní přednáška letošní řady o městech, která se uskuteční ve čtvrtek 18. března od 19 hodin, představí obecné principy udržitelnosti v městském prostředí i konkrétní příklady udržitelných čtvrtí. Přinese odpovědi na dotazy, jak navrhovat města, aby byla sociálně, ekonomicky i ekologicky udržitelná. Poradí, které odborníky je vhodné zapojovat a jaké procesy používat. A ukáže realizované příklady udržitelných čtvrtí v Česku i v zahraničí.
Ředitelka partnerské organizace města Freiburg Future Lab Astrid Mayer představí své město, které vyniká udržitelností a již od konce 70. let podporuje výstavbu nízkoenergetických domů. Díky kvalitnímu urbanismu a vytvoření města krátkých vzdáleností zde v dnešní době většina obyvatel využívá jiné prostředky dopravy než automobil. Její přednáška bude v angličtině s českými titulky.
Architekt David Tichý na vlastních projektech z dílny kanceláře UNIT architekti představí metodu práce reflektující principy udržitelného rozvoje v různých měřítcích projektů. Podle něho to není jen environmentální pohled na současné stavění, celkovou kvalitu řešení ovlivňují i ostatní složky udržitelného rozvoje, ekonomická, sociální a kulturní. Klíčem pak je jejich vzájemná vyváženost.
Olga Srstková bude prezentovat své zkušenosti komunitní koordinátorky na MČ Praha 10, pojedná o potenciálu a výhodách spolupráce s místními spolky a organizacemi v kontextu kulturní politiky a strategického plánování města.
Architekti a developeři Alena a Roman Korandovi se podělí o příběh vzniku berounské čtvrti Na Homolce, kterou navrhli a ve které žijí. Představí prvky udržitelnosti, které v projektech používají i to, jaký vliv mají na fungování místní komunity.
Geoinformatik a ředitel Sekce prostorových informací IPR Praha Jiří Čtyroký zase ukáže, jak důležitá jsou data při řízení a plánování města.
Přednášku Rethink Architecture: Udržitelná města můžete sledovat on-line již ve čtvrtek 18. března na https://www.campuj.online/ či na facebooku CAMP https://www.facebook.com/camppraha. Do diskuse se můžete zapojit a položit dotazy buď prostřednictvím Slido.com s heslem #campujonline nebo na facebooku CAMP v přímo v komentářích. Letos jde o první přednášku cyklu Rethink Architecture, který Česká rada pro šetrné budovy spolu s CAMP zahájila loni pěti úspěšnými večery. Na základě loňských přednášek vznikl také e-book Rethink Architecture 2020, který bude vydán právě na čtvrteční přednášce.
Foto: Pixabay
Zdroj: Hero & Outlaw


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama