e-news.cz - kurzy
Reklama

Petr Borkovec: Pandemii jsme čelili tak, že jsme se rázem přeorientovali na online fungování

29.03.2021, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Petr Borkovec: Pandemii jsme čelili tak, že jsme se rázem přeorientovali na online fungování

Firma vznikla s cílem ukázat, že kvalitní finanční poradenství je navzdory předsudkům skvělá služba s obrovskou přidanou hodnotou pro každého klienta. V zemi, kde banky každý rok vydělávají 70 miliard na svých klientech a nejvíc finančních produktů prodá Česká pošta, je pro nezávislé poradenství velký prostor.  V roce 2022 má v plánu spustit novou banku.


Rozhovor s PETREM BORKOVCEM, spoluzakladatel a generální ředitel Partners Financial Services a.s.
Každá firma má svůj podnikatelský příběh. Jaký příběh je vaší firmy?
Partners jsme založili v roce 2007 s vizí změnit u nás trh finančních služeb. Dnes jsme na trhu už čtrnáct let, během nich jsme obsloužili a získali důvěru přes půl milionu klientů, máme obrat přes dvě miliardy a stali jsme se největší finančně poradenskou společností trhu. Navíc jsme se posunuli dál. Tvoříme vlastní produkty, máme efektivní fondy bez vstupních poplatků v naší investičce, unikátní životní pojištění v Simplea pojišťovně, chystáme penzijní společnosti a budujeme jedinečnou banku.
Podstatný v byznysu je vždy výběr správných lidí. Společnost jsme zakládali s partnery, se kterými jsme sdíleli stejné vize a hodnoty, a na nich jsme firmu vybudovali. Odlišujeme se i tím, že necílíme na krátkodobý velký zisk, tedy prodat teď a pak rychle pryč. Byznys budujeme s dlouhodobou vizí, chceme Partners řídit a vést i v dalších letech. Jsme tak motivovaní dělat vše co nejlépe, hlídáme kvalitu a neustále hledáme nové příležitosti pro rozvoj našeho byznysu.
Vaše firma dosáhla v roce 2020 zatím historicky nejvyššího obratu, který se podle předběžných výsledků blížil hranici 2,1 miliardy korun. Jde o téměř třetinový růst, který táhly investice, hypotéky a neživotní pojištění. Zisk za rok 2020 by měl dělat zhruba 180 milionů korun před zdaněním, což by představovalo pětinový meziroční růst. Jak jste toho dosáhli v době, kdy mnoho firem má velké problémy?
Loňský rok byl hodně turbulentní. Nakonec se ale ukázalo, že to, že lidé museli omezit své aktivity, vedlo k tomu, že si mimo jiné začali dávat do pořádku i své finance. A my jsme na to dokázali reagovat prakticky okamžitě nabídkou online služeb, dokázali jsme s nimi řešit jejich problémy. Do toho promluvily i finanční trhy, které loni významně kolísaly, takže se na nás obracelo i mnoho klientů, kteří toho chtěli využít a investovat. A také řeknu, i když se ne vždy tato moje slova setkávají s pochopením, že situace českých domácností není ve většina úplně tak špatná. I když jsou covidovou krizí, to je také pravda, protože covid není spravedlivý, některé domácnosti brutálně zasažené. Tedy až na menší segmenty obyvatelstva jsou na tom české domácnosti stále ještě relativně dobře a nemyslím si, že musí sahat nějak zásadně do rezerv. K masivnímu propouštění také zatím nedochází. Což samozřejmě neplatí třeba pro restaurace, hotely, turistický ruch a další postižené sektory, ale i zde si práci najde v podstatě každý, kdo hledá a může pracovat. Lidé také mají omezené příležitosti, jak peníze utratit. To je i vidět na nárůstu vkladů u bank. Zajímavé přitom je, že rostou i u firem.
Tahounem byly investice a hypotéky. V případě investic je to jasné, ale v případě hypoték v takto nejisté době. Čím si to vysvětlujete?
Loňský objem hypoték za více 250 miliard korun je opravdu brutální číslo. Hlavním tahounem byly jednoznačně velmi nízké úrokové sazby, které navíc klesly velmi prudce. To znamená nižší splátky a vyšší dostupnost. Zároveň také došlo k uvolnění omezujících parametrů ze strany centrální banky, takže na hypotéky u bank dosáhlo více lidí. Na nemovitostním trhu se také objevila vyšší nabídka nemovitostí. Prodávali je lidé z poškozených segmentů ekonomiky. Uvolnila se i masa bytů určená ke krátkodobým pronájmům. I kvůli tomu ceny nemovitostní nerostly tak rychle jako v předchozích letech. Rostla i poptávka po chatách, chalupách či rodinných domech na venkově či v přírodě mimo velká města. A velká poptávka byla také po investičních nemovitostech, primárně po bytech ve velkých městech. V tom všem hraje roli i nejistota z budoucnosti. A Češi mají rádi nemovitosti. Vidí v nich jistotu a bezpečné uložení peněz.
Vraťme se ještě k investicím. Do čeho se dnes vyplatí investovat?
Docela jistě bych byl obezřetný u nákupů technologických akciových titulů. I když jsou v módě, jejich ceny jsou hodně nadhodnocené a zisk z takové investice je tedy hodně daleko, deset let a více. Na mysli mám zejména ty nejznámější technologické firmy, třeba Tesla, Apple, Facebook a podobně. Co se týče ostatních technologických firem, tak platí, že třeba při 5,3 procentech váze Tesly v indexu Nasdaqu, zjistíme, že celých devadesát procent výkonnosti indexu Nasdaqu zajistila jediná společnost. A právě z tohoto pohledu již tvrzení o skvělé výkonnosti technologického indexu vypadá jinak. Navíc více než polovina společností v Nasdaqu loni vykázala místo zisku ztrátu. A ještě jednu věc bych rád zmínil. Dlouhodobě varuji před takzvanými toxickými, veřejně neobchodovatelnými, dluhopisy tuzemských firem a skupin, které se v Česku v minulých letech nabízely jako na běžícím pasu s lákadlem na atraktivní úrok. Moje slova se naplnila, mnoho z těchto dluhopisů se stává bezcenným papírem. Covid celý proces jenom urychlil. Teď už je jen na pováženou, když se majitelé těchto krachujících firem v médiích profilují jako oběti covidu. Naopak oběti jsou ti, kteří jejich dluhopisy v minulosti nakoupili, protože z nich často neuvidí ani korunu.
A do čeho investovat?
Pokud vyloženě chcete nějaký tip, zkusil bych třeba energetický sektor. Třeba firmy, jako jsou Plug Power, Fuel Cell, Bloom Energy nebo Capstone Turbine. Ve všech případech se zhodnocení těchto společností pohybovalo loni v násobcích. Globální index zahrnující společnosti z oblasti čisté energie loni posílil o 140 procent. Akcie Plug Power posílily o zhruba desetinásobek. Bez zajímavosti není, že jí k růstu pomohla česká společnost United Hydrogen. Kdo se necítí na nákup ETF či samostatných akcií, může vždy využít nabídku našich fondů. Ty pokrývají všechny investičně zajímavé sektory. Včetně globálních firem s dobrou diverzifikací, tam moc nelze sáhnout vedle.
Koncem roku 2020 jste podali žádost o bankovní licenci České národní bance. Se startem banky jako skupina předběžně počítáte zhruba ve druhém čtvrtletí roku 2022. Čím bude jiná než ostatní?
Bude levná na provoz. To je, že bude levná i pro klienty. Také ale bude nabízet komplexní finanční poradenství a služby a bude je nabízet moderně, na funkčních, rychlých a bezpečných technologiích. Dá lidem nástroje a kontrolu nad jejich finančními životy, jakou dnes nemají. Bude to finanční život v mobilu i na webu s osobním servisem finančního poradce. Nástroje a aplikace na úrovni Revolutu, ale s mnohem většími možnostmi správy celého svého finančního života. Ostatně příprava banky dnes vypadá spíše jako příprava IT firmy. Naše banka ale i bude nabízet finanční produkty našich partnerů, to je produkty napříč trhem. To znamená, že když budete její klient, budete mít na výběr kupříkladu ze spořicích účtů od všech hráčů na trhu, nejenom od banky, u které jste. A to je konkurence! A ta je vždy přínosná z hlediska klientů. Počítám, že naše banka se stane stejným disruptorem zavedených pořádků na bankovním trhu, jako se stala naše Simplea pojišťovna na trhu s pojištěním. Ta je také velice efektivní a klientům, kteří se pro ni rozhodnou, odvádí mimořádné služby. A znovu: je to tím, že jsme ji, stejně jako nyní stavíme banku, stavěli na zelené louce a s vědomím toho, jak u nás (ne)fungují pojišťovny. A my jsme chtěli pojišťovnu mladou, moderní, efektivní a pro klienta spolehlivou. Smlouvu se Simplea pojišťovnou nejenže v pohodě přečtete, protože má pár stran, ne stovky dodatků, výjimek a výluk z plnění, ale také vám dá díky své jednoduchosti a srozumitelnosti jednoznačnou jistotu, že v momentě, kdy budete skutečně potřebovat plnění, tak ho dostanete, jak máte.
V jednom rozhovoru jste řekl, že počítáte v případě banky se spoluprací s investiční společností BlackRock. Proč zrovna s touto společností a co si od této spolupráce slibujete?
Nejde o spolupráci s Partners Bankou, ale s naší novou penzijní společností Rentea, kterou plánujeme spustit v květnu. Dohodu o spolupráci s největším světovým správcem aktiv BlackRock máme tak již uzavřenou. BlackRock spravuje biliony dolarů investorů po celém světě, to znamená, že si může dovolit platit ty nejlepší odborníky na investování a nakupovat na finančních trzích za ceny, o kterým se tuzemským investičním společnostem ani nezdá. A nejde jen o ceny, ale i o přístup na zajímavé trhy. V BlackRock jsou navíc i profíci ve vztahu ke svým B2B partnerům, jako jsme my. Umí nabídnout výhodné investiční nástroje, a tím je zprostředkovaně můžeme nabídnout také klientům.
Bankovní svět se dnes velmi dynamicky mění. Prochází mnohými inovacemi. S jakými inovacemi a moderními technologiemi počítáte vy?
Naše Partners Banka bude spjata se službou komplexního finančního poradenství a sítí profesionálních poradců a franšízových poboček Partners. Pro klienty připravujeme prostřednictvím banky a aplikace perfektní nástroj pro správu celého finančního života a všech produktů osobních financí od desítek finančních institucí z jednoho místa. Tedy od běžných transakcí v rámci bankovního světa přes spoření a investice až po pojistky. Stavíme otevřenou banku. Klientům Partners tak umožníme napojit si účty jiných bank a nahlížet na vývoj finančních produktů od jakéhokoli obchodního partnera – banky, pojišťovny nebo investiční společnosti, se kterými jsme datově propojeni. Klienti budou mít k dispozici nejen výjimečnou bankovní a finanční aplikaci, ale správa bankovních produktů a klientské linky mu bude moci nabídnout také osobní péči finančního poradce nebo pracovníků kamenné pobočky. Nový projekt tak klientům poskytne fintechové bankovnictví a komplexní osobní poradenství v jednom.
Vaše firma je franšízou. Je něco takové možné a myslitelné i v bankovním sektoru?
Partners není franšízou, koncept franšízy je jednou z našich podnikatelských cest. Bankovní a poradenské pobočky Partners Markety jsme začali budovat s vizí, aby každý obyvatel středního a menšího města měl přístup ke stovkám finančních značek a produktů podobně jako lidé z velkých měst. Každý tak může přijít přímo z ulice a vybrat si z portfolia šedesáti bank, pojišťoven a investičních společností. Dnes máme už téměř 100 poboček, plánujeme jich přibližně 200 a počítáme s nimi také při budování Partners Banky.
Postihla i vaši firmu covidová pandemie? Jak jste pandemii čelili?
Naše výsledky byly loni skvělé, dosáhli jsme obratu 2,1 miliardy. Pandemii jsme čelili tak, že jsme se rázem přeorientovali na online fungování. A to jak ve firmě, tak směrem ke klientům. Protože jsme pružná firmy, nejsme zatížení nějakými setrvačnostmi z minula, neměli jsme s tím problém. Dokázali jsme se velice rychle nastalé situaci přizpůsobit, přenastavit systémy a improvizovat. Stejně tak reagovali i mnozí naši klienti, nebo obchodní partneři.
Každá krize je možností k novému začátku. Jak si myslíte, že bude svět vypadat po krizi?
Je zřejmé, že posílí online svět. Je jasné, že dojde k posílení zdravotnických systémů a lidé si budou více vážit svého zdraví. Obecně o ekonomiku obavy nemám, navzdory současné krizi se ukazuje, že mnoho lidí má stále dost peněz a dál pracuje, tedy kromě konkrétních nejvíce zasažených oborů.
Jste úspěšný člověk. Jak vnímáte úspěch? Co to pro vás znamená?
Pro mě osobně je úspěch v tom, že mohu dělat to, co mě baví, a vymýšlím projekty, které dávají smysl nejenom nám jako podnikatelům ve financích, ale i našim klientům, kteří mnohdy právě ve financích tápou, aniž by na trhu existovalo mnoho subjektů, které by měly upřímnou snahu ukázat jim správnou cestu, pomoci jim. Ať už se to týká bank, penzijních fondů, pojišťoven nebo finančního poradenství. Všude tam vidím hodně prostoru ke zlepšení.
Dokážete také odpočívat? Co vás nejvíce potěší?
Nejlépe relaxuji cestováním s rodinou nebo přáteli, tenisem, hraním počítačových her a četbou. Energií mě nabíjí i část práce, kdy vymýšlením a plánuji nové projekty, tvorbou strategie, posouváním našeho byznysu tak, aby to dávalo smysl, přinášelo něco nového. Důležitý je veškerý čas s mojí rodinou.
Děkuji za rozhovor.
Foto: poskytnuto Petrem Borkovcem
Zdroj: Pavel Veselý
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama