Apogeo
Reklama

Daňové přiznání na dálku? Jde to i bez datové schránky

18.03.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Daňové přiznání na dálku? Jde to i bez datové schránky

Týká se i vás povinnost podat daňové přiznání za rok 2020? První dobrou zprávou je, že letos nemusíte spěchat. Vláda totiž prodloužila lhůtu, během níž promine případné penále za opožděné podání, o jeden měsíc.


Daňové přiznání tak stačí ve fyzické podobě odevzdat do 3. května 2021, elektronické dokonce až 1. června 2021. Novinek je ale pro letošek víc, přičemž jejich společným jmenovatelem je usnadnění celého procesu podání a minimalizace nutných cest na úřad. Jak tedy můžeme podat daňové přiznání i z pohodlí domova?
Portál mojedane.cz
Největší novinkou letošního roku je bezesporu spuštění online daňového portálu mojedane.cz, který provozuje Finanční správa. Daňové přiznání je zde možné podat elektronicky, nutné jsou však přihlašovací údaje. Momentálně je možné se do portálu zaregistrovat prostřednictvím elektronické identity, údajů k datové schránce nebo přístupovými údaji poskytnutými Finanční správou. Poté už je možné odeslat přiznání a zaplatit daň třeba přes QR kód.
Prostředky elektronické identity slouží k ověření totožnosti a k následné komunikaci s veřejnou správou. K přihlášení do portálu mojedane.cz můžete využít třeba nástroj mojeID, mobilní klíč eGovernmentu nebo občanský průkaz s čipem. Novinkou je možnost přihlášení přes tzv. Bankovní identitu, která slouží k ověření totožnosti v online prostředí. Propojení s nástroji veřejné správy zatím nabízejí dvě ze tří největších českých bank – Česká spořitelna a ČSOB.
Datová schránka a elektronický podpis
Pokud máte zřízenou datovou schránku, je vaší povinností podat daňové přiznání elektronicky, a to buď právě pomocí datové schránky nebo například využitím elektronického podpisu. Ten budete potřebovat ve chvíli, kdy se rozhodnete odeslat přiznání přes elektronické formuláře, které nabízí Finanční správa. Jejich výhodou jsou mimo jiné také automatické výpočty a kontrola správnosti zadaných údajů. Jestliže se rozhodnete pro datovou schránku, kterou si zřídíte třeba na nejbližším CzechPointu, můžete pak elektronicky komunikovat i s ostatními úřady a ušetřit si tak zbytečné cestování.
Kurýr
Nerozumíte si s elektronickými formuláři, nestihli jste si ověřit elektronickou identitu a nebo prostě jen preferujete podání fyzickou cestou? I tak se můžete vyhnout návštěvě finančního úřadu a vše vyřídit z domu, což oceníte obzvlášť nyní v době pandemie a nejrůznějších omezení. Vytištěné a vyplněné přiznání jednoduše pošlete přes kurýra, který ho na finanční úřad doručí za vás. V Praze tuto službu nabízí třeba asistenční služba DoDo, po které můžete poslat nejen daňové přiznání, ale také povinné přehledy pro zdravotní pojišťovnu a Českou správou sociálního zabezpečení, které je nutné odevzdat do měsíce od podání daňového přiznání.
Foto: Pixabay
Zdroj: FYI Prague


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňové přiznání za rok 2023. Co se oproti roku 2022 změnilo?

15.03.2024, Autor: Z blogosféry

Změny v daňovém přiznání za uplynulý rok se týkají především limitů a hodnot daňových úlev. Zvyšuje se například limit příjmů, při kterém už platí povinnost podat daňové přiznání, a to z 15 000 na 50 000 Kč.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Blíží se roční zúčtování daně. Na co nezapomenout, a které slevy letos čerpáte naposledy

02.02.2024, Autor: Z blogosféry

Do 15 února musí zaměstnanci požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. V tomto termínu by měli do účtárny dodat podklady, které je opravňují k nárokování slev. O školkovné nebo slevu na studenta přitom můžete žádat naposledy. Slevu na manželku budete moci uplatnit i za rok 2024, ale podmínky pro čerpání se zpřísní. 

Dejte si pozor na nesprávné podání kontrolního hlášení

15.09.2023, Autor: red

Nejvyšší správní soud (NSS) se ve svém rozsudku 6 Afs 150/2021 ze dne 25. 8. 2022 zabýval lhůtou pro podání kontrolního hlášení v případě, že jej plátce daně z přidané hodnoty podá v nesprávné formě (např. ve formátu pdf. nebo emailem) a to v řádné lhůtě pro podání kontrolního hlášení.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Fassmann: Copak pro nás připravuje koalice v oblasti daní? 

29.03.2023, Autor: Martin Fassmann

V souvislosti s takzvanou nápravou veřejných financí, což při aktuálním pohledu na vývoj státního rozpočtu stále silněji zní spíše jako eufemismus, se kupodivu o jedné složce tohoto „napravování“ hovoří stále zastřeněji. Ano, jde o zvyšování daní.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Brigáda a sleva na manželku

30.09.2022, Autor: red

V případě, že druhý z manželů nemá vlastní rozhodné roční příjmy vyšší než 68 tisíc korun, potom lze za celý rok 2022 uplatnit daňovou slevu ve výši 24 840 korun. Jaký vliv na uplatnění slevy měla případná letní brigáda?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama