e-news.cz - kurzy
Reklama

Zachování výše mzdy, jistotu zaměstnání a kombinaci práce z domova a z kanceláře očekávají lidé po konci pandemie

28.02.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zachování výše mzdy, jistotu zaměstnání a kombinaci práce z domova a z kanceláře očekávají lidé po konci pandemie

Pandemie koronaviru neovlivňuje jen aktuální preference zaměstnanců, ale i jejich představy a očekávání do budoucna.  


Z výsledků posledního globálního průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad vyplynulo, že pro zaměstnance bude po odeznění pandemie klíčové zachování výše mzdy (padesát sedm procent), jistota zaměstnání (čtyřicet pět procent) a kombinace práce z domova a z kanceláře (třicet čtyři procent).
Zatímco dnes jsou čeští zaměstnanci a uchazeči o práci spíš skromnější a do nového zaměstnání jsou ochotni nastoupit i za méně peněz než dříve, s koncem pandemie očekávají, že se jejich mzda dostane na původní úroveň. Jistota zaměstnání a stabilita a perspektiva zaměstnavatele zůstane i nadále prioritou zejména pro ženy. Ty také budou mít větší zájem nadále využívat práci z domova, a to zejména kvůli ochraně zdraví.
Právě kvůli zájmu zaměstnanců z řad bílých límečků pracovat i po konci pandemie alespoň částečně z domova, považuje třetina respondentů průzkumu za důležité kvalitní kancelářské vybavení a technologie pro práci na dálku. K dalším zmiňovaným očekáváním pak patří transparentnost komunikace (dvacet šest procent), zdravotní pojištění (dvacet pět procent), školení (dvacet čtyři procent), týmová spolupráce (dvacet tři procent), zaměstnanecké skupiny jako je rodičovská nebo pečovatelská skupina pro zaměstnance během pandemie (dvacet dva procent), zvýšený důraz na bezpečnost (čtrnáct procent) a programy pomoci zaměstnancům (osm procent), které nabízejí například psychologickou podporu.
Čistě z kanceláře chce po odeznění pandemie pracovat jen necelých deset procent účastníků průzkumu. Naproti tomu plný home office si představuje třináct procent respondentů. Valná většina chce mít možnost výběru – třicet čtyři procent chce kombinovat práci z domova a z kanceláře, dalších třicet procent také, ovšem zároveň uvítá mít možnost hýbat si pružně s časem pracovní doby. Dvě procenta zaměstnanců pak chtějí pracovat odkudkoliv ze světa jako digitální nomádi. Je patrné, že během uplynulého roku se pracovníci s prací z domova poměrně sžili. Kancelář postrádají jen z důvodu sociálních interakcí anebo v případě rodičů menších dětí kvůli možnosti se koncentrovat. Hybridní pracovní prostředí proto bude do budoucna řešením pro většinu kancelářských oborů.
Bílé límečky otevřené změnám, modré nikoliv
Zatímco v oblasti kancelářských profesí je dnes patrná poměrně velká ochota ke změnám oboru či ústupkům v oblasti podmínek, v případě dělnických pozic to neplatí. Uchazeči na dělnické pozice mají stále vysoké požadavky, a to i v situacích, kdy nemají dostatečnou kvalifikaci. Pracovníci z výrobních oborů byli v posledních letech velmi nedostatkovým zbožím, díky čemuž nabyli pocitu, že práce je dostatek a uplatnění najdou všude. Bohužel, doba se mění a v některých oblastech, zejména v automotive, již dochází k velkému útlumu. Honsová s tím, že do budoucna budou nejspíš muset i tito uchazeči projevit jistou ochotu k ústupkům. Podobně jako bílé límečky, kde dnes vidíme například v zákaznických službách nebo na hot desku větší ochotu pracovat i na noční směny či o víkendu, což dříve bylo často nemyslitelné.
Mnozí respondenti v průzkumu také naznačují, že by byli ochotni činit nejrůznější ústupky, jen aby si udrželi své zaměstnání. Téměř třetina pracovníků uvedla, že by byla ochotná převzít jinou roli, pokud by o to byli požádáni, další pětina by byla ochotná vzdát se benefitů jako je příspěvek na dopravu, penzijní připojištění nebo zdravotní pojištění. Dvanáct procent respondentů uvedlo, že by si v případě potřeby navýšili pracovní hodiny, a to i bez zvýšení mzdy, a pět procent by přistoupilo i na snížení mzdy.
ALŽBĚTA HONSOVÁ, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad.
Foto: pixabay.com
Zdroj: ACCEDO Czech Republic


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama