e-news.cz - kurzy
Reklama

Výhled pro první kvartál 2021: Vzestup komodit bude pokračovat i v roce 2021

03.02.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Výhled pro první kvartál 2021: Vzestup komodit bude pokračovat i v roce 2021

Očekáváme, že všeobecný vzestup komodit, díky němuž Bloomberg Commodity Index v posledním čtvrtletí 2020 posílil o deset procent, bude pokračovat i v letošním roce. V jeho prospěch hovoří hned několik faktorů.


Tenčící se nabídka a globální trhy zaplavené penězi přinesou vlnu spekulací a růst poptávky po inflačním zajištění. Když k tomu připočteme výhledové oslabení dolaru, oživení globální poptávky po plošném nasazení vakcíny a obavy z dalších rozmarů počasí, začínají se před námi rýsovat složky dalšího komoditního supercyklu.
K tomu všemu navíc dochází v době, kdy v mnoha zemích dosud řádí pandemie. To platí zejména pro severní polokouli, kde udeřila zima a kde bez ohledu na (často nedostatkovou) vakcínu nebudou přílišné vyhlídky na zlepšení, dokud se v březnu a dubnu nevrátí teplejší počasí. Další zotavení nejspíš přijde, až když bude proočkován dostatek obyvatel, a tak trhům nezbývá než doufat, že vydrží dostatečně vysoká poptávka po investicích. Jedině ta jim zajistí podporu v nadcházejících měsících, kdy budou negativní dopady lockdownů a omezené mobility nejhorší.
Výrazné zotavení na konci loňského roku s sebou poprvé od roku 2011 přineslo prolomení sestupného trendu indexu Bloomberg Commodity Index.

V letošním roce bude hrát sektoru do karet kombinace několika faktorů. Mimo jiné slabší dolar, zvýšená poptávka po inflačním zajištění a růst poptávky po pohonných hmotách, až dojde k obnovení globální mobility. Kromě toho ale i zelená transformace, která s sebou přinese poptávku po klíčových průmyslových kovech od mědi po stříbro, a samozřejmě rostoucí poptávka mimo Čínu, až začnou vlády utrácet, aby zabránili růstu nezaměstnanosti. Navzdory vyhlídkám na růst výnosů z amerických dluhopisů si drahé kovy díky oslabení dolaru a očekávanému růstu inflace nejspíš zachovají svou atraktivitu. K tomu je potřeba připočíst riziko zvýšení cen potravin kvůli čím dál nestálejšímu počasí, které se projevilo i nedávným růstem cen kukuřice a sojových bobů, jež dosáhly sedmiletého maxima.
Jednou z hlavních překážek vzestupu komodit byla v posledním desetiletí široká dostupnost surovin. Nadprodukce udržovala v minulé dekádě a zejména v posledních šesti letech komoditní sektor ve stavu contango, kdy se spotová cena, kvůli široké dostupnosti, obchodovala levněji než ceny v příštích obdobích.
Od roku 2014 až do minulého čtvrtletí mělo portfolio hlavních komodit záporný výnos rolování. V přepočtu na rok někdy až mínus pět procent. Z investičního hlediska tato nepříznivá situace spolu s obecně silným dolarem a nízkou inflací snižovala atraktivitu komodit.
V posledních měsících se však výnos rolování u několika komodit výrazně zvýšil a u dvaceti pěti komodit se vyhoupl v průměru na dvě procenta, což je sedmileté minimum (výjimkou byl zemní plyn). Jak ukazuje níže uvedený graf, v čele této změny zatím kráčí zemědělský sektor, kde klíčové plodiny výrazně posílily kvůli rostoucí poptávce a špatnému počasí snižujícímu produkci.
Zdá se, že v roce 2021 zajistí celému sektoru podporu očekávaný nárůst poptávky, stejně jako případná reflace, a to zejména na těch trzích, kde může mít nabídka problém dorovnat poptávku. Nyní se soustředíme hlavně na měď, platinu, sojové boby a časem i na ropu.

Jak si zajistit širokou angažovanost v oblasti komodit
Z investičního hlediska je možné dosáhnout angažovanosti v sektoru komodit prostřednictvím ETF nebo CFD na hlavní indexy. Nezapomínejme však, že v různých regionech platí různá omezení týkající se dostupnosti produktů pro drobné nebo profesionální investory.
Níže uvedený graf ukazuje složení dvou významných komoditních indexů, jimiž se řídí mnoho různých ETF. Index S&P GSCI sleduje ceny 24 a Bloomberg Commodity Index ceny 23 futures kontraktů ve třech hlavních sektorech – v energetice, kovech a zemědělství.
Kdo preferuje energetiku, investuje do fondů ETF sledujících index S&P GSCI, který je orientovaný právě na energie (padesát čtyři procent). Zde můžeme uvést například tickery GSG:arcx či GSP:arcx. Obecné ochrany proti inflaci a kladného výnosu rolování v zemědělství dosáhneme asi nejlépe s pomocí Bloomberg Commodity Indexu, který je diverzifikovanější a nezaměřuje se tolik na energetiku, jež má ještě pořád nízké až záporné carry. Zde můžeme zmínit například tickery CMOD:xlon či DJP:arcx.

Energetika: Od počátku listopadu se – hlavně díky oznámené vakcíně – cena ropy výrazně zvedla a ropa Brent se vrátila nad padesát dolarů za barel. A pokud v tomto kvartále nedojde k dalšímu prudkému snížení globální poptávky po pohonných hmotách, je tu slušná šance, že se ceny letos dostanou ještě výš. Příčinou je zejména jednostranné rozhodnutí Saúdské Arábie snížit únorovou a březnovou produkci, a podpořit tak trh v potenciálně problematickém období lockdownů a omezené mobility.
Fundamentální indikátory vypadají dobře a u ropy Brent i WTI se objevila backwardation, protože OPEC+ drží nabídku pevně pod kontrolou do doby, než dojde k očekávanému globálnímu rozvolnění omezení pohybu. Ovšem než začneme řešit, kde získat další barel ropy, musí být se nejprve vyčerpat globální volná kapacita zemí organizace OPEC i mimo ni a ta se nyní odhaduje zhruba na 7,5 milionu barelů denně.
Celosvětová poptávka po ropě je zatím pořád zhruba šest milionů barelů za den nižší než před pandemií, a tak podle nás výrazné zvýšení cen ropy nehrozí dřív než v roce 2022, nebo dokonce 2023. Teprve v tom okamžiku se může dramatické snížení investičních nákladů významných světových ropných společností promítnout do problémů při shánění dalších barelů. Proto se podle nás bude ropa Brent v tomto čtvrtletí obchodovat stabilně někde mezi padesáti a padesáti pěti dolary, dokud fundamentální ukazatele neposílí natolik, aby podpořily zvýšení ceny na šedesát pět dolarů za barel.
Drahé kovy: Zlato i stříbro vstoupily do nového roku zvesela, pak jim ale vzestup výnosů amerických dluhopisů a následné posílení dolaru poněkud vzaly vítr z plachet. Navzdory tomu vidíme tento sektor i nadále konstruktivně. Za vzestup výnosů může hlavně růst očekávané inflace, která je ovšem příznivá i pro zlato. To znamená, že reálné výnosy, které jsou pro zlato klíčovým určujícím faktorem, zůstávají pořád hluboko v záporných číslech. Když k tomu připočteme uvolněnou politiku centrálních bank a opětovné oslabení dolaru, míří cesta nejmenšího odporu směrem vzhůru. Kromě toho začne nastupující Bidenova administrativa nejspíš utrácet, aby dala znovu do kupy ekonomiku zasaženou pandemií.
Rozšíření vakcíny se na drahých kovech nepochybně projeví nepříznivě, protože se přiblíží ekonomické zotavení. Ale jelikož centrální banky vysílají signály, že nám nízké sazby ještě nějakou dobu vydrží, jen se tím zvyšuje riziko, že bude inflace přiživena i nějakou politickou chybou.
Stříbro se vůči zlatu vrátilo na svou dlouhodobou hodnotu a v závislosti na rozsahu průmyslové a investiční poptávky lze očekávat jeho další posílení. V rámci průmyslové poptávky může překvapit i zelená transformace. Mnohé země totiž spouštějí projekty obnovitelné energie, a tak se očekává značná poptávka na trhu s fotovoltaikou. Podle naší předpovědi by mělo zlato dosáhnout ceny 2200 USD za unci, takže by měla vysoká hodnota beta stříbra povzbudit trvalejší nárůst jeho hodnoty. Poměr ceny zlata a stříbra by měl v roce 2021 zamířit někam lehce nad šedesát. Tím by se cena stříbra vyšplhala k třiceti pěti dolarům za unci.
Zemědělství: Pokud to počasí dovolí, mělo by v letošním roce dojít v zemědělském sektoru k výrazné reakci pěstitelů, a tedy ke zvýšení nabídky. V posledních šesti měsících totiž ceny značně vzrostly. Ropným a těžařským společnostem někdy trvá celé roky, než dokážou na vyšší ceny zareagovat zvýšením produkce, ale zemědělci to zvládají už do příští sklizně.
Kukuřice a sojové boby dosáhly počátkem letošního roku sedmiletého maxima. Další růst cen však patrně omezí rychlá reakce amerických pěstitelů klíčových plodin před nadcházejícím obdobím výsadby – samozřejmě pokud počasí dovolí. Když k tomu připočteme spekulativní dlouhé pozice v kukuřici a sojových bobech na úrovni nevídané od roku 2012, můžeme v příštích měsících očekávat zvýšenou volatilitu a riziko korekcí. Zároveň však můžeme čekat i nepředvídatelné rozmary počasí, silnou poptávku z Číny a vyhlídky na oslabení dolaru, což jsou klíčové příznivé vlivy, které budou dál ovlivňovat celý zemědělský sektor.

STEEN JAKOBSEN, hlavní investiční analytik Saxo Bank
Foto: pixabay.com
Zdroj: Native PR

 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama