Apogeo
Reklama

Recenze zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID 19 (pandemický zákon)

21.02.2021, Autor: swp, red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID 19 (pandemický zákon)

„Nouzový stav jsme vyhlásili na základě jiné skutkové podstaty“, řekl premiér a bezděky tím ukázal, že si plete Ústavu s trestním zákoníkem. Opozice sice prodloužení nouzového stavu ve sněmovně odmítla, své hejtmany, evidentně vyděšené z představy, že teď je to na nich,

 Autor: vláda a opozice
 Datum předložení: 15. 2. 2021
 Hodnocení: EM: 50%

nechala vzápětí vládu požádat o vyhlášení nového. Vybočení z ústavního rámce opozice přehlédla za příslib předložení pandemického zákona, který nouzový stav po dobu pandemie covidu 19 (spíš bychom měli mluvit o verzi 21) nahradí stavem pandemické pohotovosti. Podle kritiků jde o totéž jako nouzový stav, jen se to jinak jmenuje.
Ještě než se na zákon podíváme, několik slov k postupu vlády. Ochrana zdraví a života je nesporně důležitá a bez nouzového stavu se některá opatření udržet nedají. Jenže když vláda zjistí, že nemůže realizovat politiku, kterou pokládá za jedině správnou k záchraně lidských životů, má kromě porušování Ústavy jednoduchou možnost, jak z toho ven: demisi. Namísto mistrování vlády a knížecích rad o chytrých opatřeních by pak opozice musela převzít část odpovědnosti. Nestalo se a nezbývá než doufat, že další nouzový stav vláda nevyhlásí na přání kartářky pana premiéra. To by také byla jiná skutková podstata.
Na přípravu a předložení pandemického zákona dostala vláda jeden den. Ani největší naivka proto nemohl čekat, že Blatného tým v takto šibeničním termínu zvládne něco jiného, než oprášit návrh z loňského roku, který byl už jednou shledán opozicí jako zcela nepřijatelný a poté, co epidemie zdánlivě skončila, odložen ad acta. Nyní byl vzat jako základ k projednání a úpravě. Na ministerstvu zdravotnictví už jsou zvyklí. Vždyť skoro každé opatření z jeho dílny je nutné vzápětí „rozšířit, upřesnit a doplnit“, abychom vůbec věděli, co se tím vlastně chtělo říci a jaké rozestupy platí na zakázaných trzích.
Pravda, všichni se učíme za pochodu, jen ten pochod musí někam směřovat a právě tenhle dojem se vládě nedaří vyvolat. Nouzový stav používá výhradně k tomu, abychom pandemii přečkali, a když se nedaří, utáhne šroub a přidá roušku. Jenže ono to vypadá, že ta mrcha nikam nezmizí, jen si dá v létě zase trochu oraz. Před novými mutacemi nás nutně nemusí ochránit ani očkování a právě na tuhle situaci musíme připravit pravidla, která nouzový stav nahradí. Potřebujeme se chránit, současně však chodit do škol a pracovat. Není možné být do konce světa v lockdownu a na státních podporách.
Pandemický zákon, jak byl navržen i schválen, bohužel odpovědí na tuto výzvu není. I nadále budeme mít mimořádná opatření, se souhlasem vlády vyhlašovaná ministerstvem zdravotnictví nebo hygienickou stanicí. Nad rámec jejich dosavadních oprávnění ze zákona o ochraně veřejného zdraví budou moci celostátně nebo regionálně zavírat obchody, holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry a podobné služby, bazény a koupaliště, omezit veřejnou dopravu, soukromé a veřejné akce i vysoké školy. Nařídit bude možné používání ochranných prostředků nebo vydat příkaz k testování zaměstnanců na covid-19.
Další zákazy a omezování veřejných nebo soukromých akcí, při nichž dochází ke kumulaci osob na jednom místě, jistě potěší Daniela Landu a jeho blanické manifestanty. A protože je zde ve finále i jistá kontrola sněmovnou, je třeba dát do značné míry za pravdu těm, podle kterých se jedná o přejmenovaný nouzový stav s tím rozdílem, že nouzový stav omezuje občanská práva na základě ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, zatímco stav pandemické pohotovosti je bude omezovat na základě zákona nižší právní síly. Zato však s pokutou pro zlobílky až tři miliony. Fakt jsme si polepšili?
Opozice prodává jako svůj úspěch, že do zákona dostala parlamentní kontrolu, testování ve firmách a odškodnění, které mimochodem může přinést podstatně větší zásek do veřejných financí, než jimi odmítnutá novela státního rozpočtu. Co v zákoně zcela chybí, je přechod k něčemu, co ministr Havlíček nepříliš trefně začal nazývat vytvořením paralelního světa, v němž nebudeme všechno jen zavírat, ale naučíme se s koronavirem žít. Dříve či později nám stejně nic jiného nezbyde. Přejít z nouzového stavu do stavu pandemické pohotovosti, která bude v bledě modrém totéž, evidentně nestačí.
Nikdo při smyslech nemůže za současné situace žádat zrušení protipandemických opatření bez náhrady. Na druhou stranu nelze jen prodlužovat restrikce a čekat. Nouzový stav už trvá dlouho a výsledkem je, že situace se jen zhoršuje. Těžko pak věřit tomu, že pokračování v nastaveném kurzu ji může zlepšit. Nedovolit vládě další prodloužení nouzového stavu bylo ze strany opozice celkem logickým krokem. Výsledný pandemický zákon ale jen vzbudí naděje, které brzy pohasnou. Bude pak na opozici, aby lidem vysvětlila, v čem je vlastně krásnější a proč za něj tolik bojovala.
Foto: pixabay.com
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

06.03.2021, Autor: swp, red

V ANO „rezonuje“ myšlenka prosazovat celou Českou republiku jako jeden obvod. „Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra“, říká k tomu premiér a nepochybně tím myslí sám sebe.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

09.02.2021, Autor: swp, red

V prosinci 2017 podala skupina senátorů návrh na zrušení části volebního zákona o volbách do Parlamentu ČR, v němž mimo jiné požadovala zrušení rozdělení České republiky do volebních obvodů spolu s uplatněním D´Hondtovy metody pro výpočet mandátů v takto vymezených volebních obvodech, a dále na zrušení načítacího kvora deset procent a více pro předvolební koalice.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama