e-news.cz - kurzy
Reklama

Paušální daň může živnostníkům zkomplikovat cestu k hypotéce

18.02.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Paušální daň může živnostníkům zkomplikovat cestu k hypotéce

Živnostníci využívající paušální daň nepodávají na finanční úřad daňová přiznání a nemusí ani evidovat příjmy a výdaje. Tato administrativní úleva může podnikatelům zkomplikovat cestu k hypotéce.


Banky nyní hledají způsob, jak přistupovat k posuzování příjmů u živnostníků v paušálním režimu.
Letos poprvé se několik desítek tisíc drobných živnostníků přihlásilo k paušální dani. I když tato novinka na jedné straně snížila podnikatelům administrativní zátěž a v řadě případů přinesla i úsporu na dani z příjmu a platbách sociálního i zdravotního pojištění, na straně druhé jim může v následujících letech zkomplikovat cestu k hypotéce. Banky mají ze zákona povinnost posoudit úvěruschopnost zájemce o hypotéku. V případě podnikatelů sledují výši příjmů v daňovém přiznání za jedno nebo i více posledních zdaňovacích období. Živnostníkům uplatňujícím daňový paušál ovšem odpadá povinnost podávat daňové přiznání a rovněž jakkoliv evidovat příjmy a výdaje. V současné době banky hledají cestu, jak budou příjmy u těchto žadatelů posuzovat.
Živnostníci platící paušální daň by měli žádat o hypotéku co nejdříve
Pokud živnostník vstoupil do režimu paušální daně a uvažuje o hypotéce, neměl by s podáním žádosti příliš dlouho otálet. Přinejmenším ještě letos si vystačí s daňovým přiznáním za rok 2020, které měl povinnost naposledy podat. Lze očekávat, že banky budou akceptovat letos podaná daňová přiznání až do podání dalšího daňového přiznání za rok 2021, tedy dle standardní situace do konce března 2022. U živnostníků, kteří využívají služeb daňového poradce, to tedy může být až do 30. června 2022. Přístup jednotlivých bank se ovšem může lišit.
Evidence příjmů a výdajů není povinná, ale může se hodit
Zákon o daních z příjmů neukládá živnostníkům v paušálním režimu povinnost vést jakoukoliv kontrolní evidenci. I přesto je ale důležité průběžně evidovat příjmy a sledovat, zda jejich souhrn ve zdaňovacím období nepřekročí hranici jednoho milionu korun. Pokud se totiž příjmy ze samostatné výdělečné činnosti dostanou nad tuto částku, musí se živnostník z paušální daně odhlásit, danit standardně a podat daňové přiznání. Tato povinnost podnikatelům vzniká i tehdy, pokud se například v průběhu roku stanou plátci DPH nebo společníky veřejné obchodní společností.
Banky sledují i příjmy na účtu zájemce o hypotéku
Daňové přiznání nemusí být jediným dokumentem prokazujícím příjmy živnostníka. Mnohé banky totiž u podnikatelů i nyní při hodnocení jejich bonity přihlíží k příjmům a výdajům na bankovním účtu. U podnikatelů přistupují banky k žádosti o hypotéku individuálně. Kromě daňových přiznání se velmi často zajímají o čisté příjmy po zaplacení daní. Pokud má živnostník stabilní, transparentní a dostatečně vysoké příjmy, se získáním hypotéky by neměl mít problém ani při uplatnění nového paušálního režimu daně. Kdo chce mít ale i v roce 2022 „jistotu“ uznání příjmu za rok 2021, doporučují nyní banky danit jako doposud, tedy neuplatňovat paušální daň.
VERONIKA HEGROVÁ, online sjednávač hypoték hyponamiru.cz.
Foto 1: pixabay.com
Foto 2 + Zdroj: Hyponamiru.cz.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama