Apogeo
Reklama

Lidé se během lockdownu naučili řešit své záležitosti online, fronty na úřadech postupně ubývají

21.02.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Lidé se během lockdownu naučili řešit své záležitosti online, fronty na úřadech postupně ubývají

Za poslední rok došlo v Česku k výraznému nárůstu počtu nově založených datových schránek, díky kterým je možné řešit komunikaci s úřady elektronickou formou.


Na situaci se přitom výrazně podepsalo dění kolem lockdownu, kdy se lidé musí vyhýbat veřejným místům a úřady mají omezené otevírací hodiny.  Vliv má ovšem také rostoucí nabídka služeb eGovernmentu, která přináší stále více výhod, a zejména mladší generace tak začínají preferovat řešení úředních záležitostí přes internet před klasickou návštěvou úřadů a čekáním s pořadovým číslem ve frontách.
Komunikace s ČSSZ, VZP, finančním úřadem, rodičovský příspěvek i automatické upozornění na blížící se konec občanského průkazu, cestovního pasu nebo STK. Datová schránka a služby eGovernmentu vám usnadní život v mnoha ohledech. Výhodou je především fakt, že zřízení datové schránky je rychlé a snadné. Stačí navštívit kontaktní místo veřejné správy Czech POINT, které najdete nejčastěji na poště nebo na městských úřadech, a obsluha přepážky vám na počkání a zdarma založí novou datovku, jejíž provoz je rovněž zcela bezplatný. Se svou datovou schránkou potom získáváte mimo jiné také přihlašovací údaje, které můžete využívat jako způsob přihlášení k některým online službám.
Pokud již vlastníte aktivovaný elektronický občanský průkaz nebo jiný způsob k prokázání elektronické identity,můžete si datovou schránku snadno a kdykoliv založit i v Portálu občana a nemusíte chodit na Czech POINT. Portál občana vám zároveň umožní na jednom místě přístup k online službám státu nebo portálu vaší obce a poskytne přes datovou schránku bezpečnou a důvěrnou komunikaci s veřejnou správou. Zejména pro mladší generace už představuje tento způsob vyřizování úředních povinností naprostou samozřejmost, díky internetu šetříte svůj čas a neběháte kvůli každému formuláři na poštu nebo úřad osobně. Pro pohodlné a bezpečné přihlašování do Portálu občana, datové schránky a k ostatním službám veřejné správy doporučujeme používat mobilní aplikaci Mobilní klíč eGovernmentu. Aplikaci si můžete zdarma stáhnout, následně aktivovat datovou schránkou a ihned začít používat.
A jaké situace například vyřešíte z domova za několik minut?
Bodový stav řidiče i platnost řidičáku
Udělali jste přestupek a nevíte aktuální stav svého bodového hodnocení? Nemusíte na úřad ani poštu. Když několikrát za sebou překročíte rychlost a bojíte se, že brzy nasbíráte plný počet bodů, pro výpis bodového hodnocení řidiče byste museli navštívit kontaktní místo veřejné správy „Czech POINT“ – např. obecní úřad nebo poštu. Pomocí datovky ale máte možnost zjistit bodové hodnocení řidiče z domova, zdarma a během několika málo minut. Stačí se datovkou nebo jiným způsobem k prokázání elektronické identity přihlásit do Portálu občana, kde si můžete obstarat výpis bodového hodnocení do datové schránky, nastavit zasílání upozornění na konec platnosti řidičského průkazu nebo nahlédnout k vašim údajům vedené v kartě řidiče.
Potřebujete výpis z rejstříku trestů? I to není problém
S hledáním práce přichází na řadu také obstarávání různých potvrzení, mezi která u některých zaměstnání patří výpis z Rejstříku trestů. Příkladem je třeba profese učitelů a pedagogických pracovníků, protože pracují s dětmi, požaduje zaměstnavatel trestní bezúhonnost a žádá o předložení výpisu z Rejstříku trestů. Na úřad ani poštu ovšem nemusíte, stačí z domova v Portálu občana podat online žádost přes datovou schránku a výpis zdarma během několika minut obdržíte do datové schránky.
Rodičovský příspěvek bez front
Úřední povinnosti mohou nyní online řešit i ženy na rodičovské dovolené, pro které může být datová schránka významným pomocníkem při žádosti o rodičovský příspěvek. Když nemáte po ruce nikoho, kdo by vám dítě pohlídal, všechny maminky na mateřské dovolené ocení, když si mohou zažádat o příspěvek pohodlně z domova. Stačí jednoduše podat vyplněnou žádost s potřebnými přílohami datovou schránkou přímo z portálu MPSV. Komunikace s úřady je navíc vždy zdarma a dodání zprávy příslušnému úřadu je vám garantováno.
Pošta v datové schránce
Potřebujete odeslat důležitou smlouvu nebo fakturu? Přes datovou schránku můžete komunikovat s právnickými i fyzickými osobami prostřednictvím poštovní datové zprávy. Šetříte tak cestu na poštu i náklady. Navíc vám garantuje včasné a bezpečné doručení veškeré korespondence, která je považována za doručenou už okamžikem přihlášení příjemce do datové schránky. Poštovní datová zpráva zcela nahrazuje běžnou písemnou korespondenci a je elektronickou obdobou doporučené zásilky. Příjem zpráv navíc jednoduše povolíte v nastavení ve vaší datové schránce. „Stále zaznamenáváme růst počtu uživatelů datových schránek a také zájem o služby eGovernmentu na Portálu občana, proto se snažíme průběžně rozšiřovat nabídku, abychom lidem v komunikaci s úřady mohli nabízet maximální pohodlí,“ říká Ing. Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmentu ministerstva vnitra.
Foto + Zdroj: PEPRConculting
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama