e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář České bankovní asociace k vývoji hypotečního trhu 1/2021

21.02.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář České bankovní asociace k vývoji hypotečního trhu 1/2021

Objem prodaných hypotečních úvěrů podle Fincentrum Hypoindexu činil v lednu 24,9 miliardy korun. To je o 4,5 miliardy korun méně než v prosinci 2020. Protože v minulosti byly měsíce leden a únor vždy ve znamení útlumu, lze tento výsledek považovat za velmi dobrý. 


To je vidět i ze srovnání s lednem loňského roku, kdy byl objem prodejů hypoték ve výši 16,9 miliardy korun, tj. o osm miliard korun nižší než letos. Zájem klientů o hypotéky tedy pokračuje. Loňský rekordní rok se však pravděpodobně opakovat nebude, ale i tak je začátek roku z hlediska objemu prodejů velmi slibný.
Důvodů, proč se rekord z loňského roku nejspíš opakovat nebude, je více. Ten hlavní spočívá v tom, že řada zájemců o hypotéku velmi silně vnímá předpovědi, že úrokové sazby hypotečních úvěrů půjdou nahoru a snaží se zařídit si hypotéku a zafixovat si zatím stále ještě velmi nízkou úrokovou sazbu. To v tuto chvíli přispívá k tomu, že prodeje hypoték zůstávají vysoko. Růst úrokových sazeb ovšem poptávku po hypotékách přibrzdí. Česká národní banka (ČNB) opakovaně prohlásila, že v tomto roce bude zvedat svojí základní úrokovou sazbu. Cena peněz na mezibankovním trhu roste, což pro banky zdražuje zdroj financování hypoték a bude je nutit (a už je nutí), jít se sazbami nahoru. Fincentrum Hypoindex za leden 2021 ještě zaznamenal pokles průměrné úrokové sazby z 1,96 na 1,94 procenta p.a. To je ale pokles spíše kosmetický a otočení trendu už „visí ve vzduchu“.
Zájem o hypotéky je dramaticky ovlivněn kovidovou situací. Je zde zřejmá snaha lidí zajistit se do budoucnosti a na stáří. Při oživení ekonomiky a návratu života domácností „do normálu“ se pozornost lidí vrátí zpátky k běžné spotřebě a spotřebním úvěrům. To přinese přece jenom menší zájem o předražené nemovitosti a dražší hypoteční úvěry. Ovšem i tak, pokud trh ve srovnání s loňským rokem klesne o nějakých deset až dvacet procent, stále to bude znamenat velmi dobrý až výjimečný výsledek.
Dalším důvodem, proč se loňský rok nebude opakovat, je enormně vysoký objem refinancování. Např. v prosinci 2020 byl podle statistik ČNB objem refinancování sedm miliard korun, což byl rekord všech dob. Dá se očekávat, že při postupném nárůstu úrokových sazeb motivace k refinancování bude slábnout.
Lehce spekulativně by se dalo tvrdit, že v tomto roce nebude už tak silný efekt ze zrušení daně z převodu nemovitosti.
Vše výše uvedené lze ukázat i na kusech prodaných hypoték. V lednu bylo prodáno 8,4 tisíc hypoték. To je o šestnáct procent méně než v prosinci 2020, ale o dvacet devět procent více než v lednu 2020. I v kusech prodaných hypoték jde tedy o dobrý začátek roku.
Průměrná výše hypotéky dosáhla 2,98 milionu korun. Je tedy velmi blízko třímilionové hranici. Její růst se ve srovnání s prosincem 2020 výrazně zpomalil. Dalo by se dovodit, že pomalejší nárůst průměrné hypotéky je dán tím, že ceny nemovitostí nešly už tak rychle nahoru jako v loňském roce. Ale na potvrzení si musíme ještě počkat. Hypotéky se sjednávají s předstihem několika měsíců. Díky této dlouhé setrvačnosti se vliv cen nemovitostí projevuje ve výši hypoték později a lze ho vysledovat až v delší časové řadě.
I stavební spořitelny začaly rok 2021 dobře. Prodaly v lednu úvěry na bydlení (zajištěné a nezajištěné) za 5,6 miliardy korun, což znamená nárůst oproti lednu 2020 o více než třicet tři procent.
VLADIMÍR STAŇURA, hlavní poradce ČBA
Foto: Pixabay.com
Zdroj: ČBA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama