e-news.cz - kurzy
Reklama

Rok 2021 bude ve znamení zvýšení úspor a redukce výdajů

12.01.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rok 2021 bude ve znamení zvýšení úspor a redukce výdajů

Pandemie změnila finanční chování Čechů. Do letošního roku vstupují s cílem omezit své výdaje a zvýšit své úspory. Volné finance chtějí vložit především na běžné a spořicí účty, ale i do podílových fondů.


Více než polovina Čechů vstupuje do letošního roku s obavami. Padesát tři procent respondentů ve výzkumu Equa bank z přelomu roku totiž uvedlo, že současná situace způsobená pandemií a jejím dopadem na ekonomiku, v nich vyvolává obavy, že v roce 2021 se finanční situace jejích rodiny zhorší. Ve zlepšení své finanční situace v letošním roce věří jen zlomek Čechů – šest procent. Ostatní doufají, že současná situace na ně nebude mít žádný dopad.
Obavy z toho, co přinese rok 2021, vedou logicky ke dvěma změnám v chování Čechu: omezují výdaje a více spoří.
Omezovat výdaje se nechystá jen dvacet procent Čechů a dalších čtrnáct procent své výdaje letos v porovnání s rokem 2020 neomezí z prostého důvodu – už to více nejde. Ostatní chtějí zejména redukovat výdaje na dovolenou (čtyřicet procent), omezit větší výdaje – např. na rekonstrukce, nákup elektroniky, nákup vozu – chce třicet sedm procent, na stravování v restauracích (třicet pět procent) nebo na zábavě – např. sportu, kultuře, či volnočasových aktivitách – bude šetřit dvacet osm procent.
Omezování výdajů je dáno i tím, že se lidé začínají obávat o práci. Vetší obavy ze ztráty zaměstnání má v porovnání se situací před rokem třicet čtyři procent Čechů. Rezervovaní jsme i ohledně očekávaného vývoje příjmů. Růst v porovnání s rokem 2020 čeká letos dvacet devět procent Čechů, pokles pak dvacet sedm procent, dokonce extrémní propad v porovnání s loňskem šest procent a stagnaci příjmu čeká třicet devět procent dotázaných.
Druhou stranou mince je větší příklon k úsporám. Více šetřit, protože nemají obavy ze zhoršení své finanční situace v roce 2021, se nechystá jen třináct procent Čechů. Dalších osmnáct procent neplánuje více šetřit, protože si to prostě nemohou už dovolit. Ti, kdo se chystají odkládat peníze, pak chtějí mít své úspory na běžném účtu (třicet dva procent), nebo na spořicích účtech a termínovaných vkladech dvacet jedna procent, uložit více peněz do investic – podílových fondů, akcií – chce pak jedenáct procent dotázaných. Překvapivé je zjištění, že v hotovosti chce mít část úspor osmnáct procent dotázaných.
„Růst zájmu o spořicí a investiční produkty vidíme i u našich klientů. Objem depozit se meziročně ke konci roku 2020 zvýšil o šestnáct procent. Objem investic, které klienti směřovali do podílových fondů, které nabízíme, pak vzrostl o 102 procent,“ řekl Ondřej Hák, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.
Obavy se odráží i v důvodech, proč spořit: třicet tři procent chce posílit finanční rezervu pro případ neočekávaných výdajů (nutná oprava bytu, domu, vozu, hrazený lékařský zákrok). Pro dvacet devět procent Čechů je důvodem pro větší úspory snaha vytvořit si finanční rezervu pro případ, že by museli čelit dalším komplikacím spojeným se zhoršením ekonomiky. K dalším důvodům patří zajištění na stáří (dvacet šest procent), posílení finanční rezervy pro případ výpadku části příjmu domácnosti (dvacet tři procent) či zajištění vlastního bydlení (dvacet dva procent).
O nutnosti více spořit svědčí i to, že řada českých domácností nemá aktuálně skoro žádný „finanční polštář“. Vůbec žádnou finanční rezervu nemá dvacet jedna procent Čechů a dalších dvacet dva procent má rezervu jen do třicet tisíc korun. Od třicet do 100 tisíc korun má „bokem“ dvacet tři procent z nás. Od 100 tisíc korun do 500 tisíc korun má pak jako finanční rezervu dvacet čtyři procent Čechů.


Pozn.: Výzkum na reprezentativním vzorku populace (500 respondentů) se uskutečnil prostřednictvím Instant Research ve druhé polovině prosince 2020.
Foto: pixabay.com
Zdroj: insighters.cz
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama