e-news.cz - kurzy
Reklama

Počet kyberútoků na nemocnice a zdravotnická zařízení roste, nejvíc jich je ve střední Evropě

16.01.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Počet kyberútoků na nemocnice a zdravotnická zařízení roste, nejvíc jich je ve střední Evropě

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd.(NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, varuje před vlnou kyberútoků na zdravotnická zařízení.
Za poslední dva měsíce došlo celosvětově k nárůstu těchto útoků o čtyřicet pět procent, zdravotnictví je nyní nejvíce napadaným odvětvím. Nemocnice jsou atraktivním cílem, protože pod drtivým tlakem rostoucího počtu koronavirových případů a také v souvislosti s vakcinačními programy si nemohou dovolit výpadky a je pravděpodobnější, že splní požadavky na výkupné.
Nárůst kybernetických útoků na zdravotnické organizace je dvojnásobný oproti útokům na organizace z jiných odvětví, kde byl celosvětový růst kyberútoků „jen“ dvacet dva procent. Největší hrozbu pro zdravotnictví představují ransomwarové útoky, ale výjimkou nejsou ani DDoS útoky nebo útoky botnetů a snaha o vzdálené spuštění kódu.
K největšímu nárůstu kybernetických útoků na zdravotnické organizace došlo ve střední Evropě (nárůst o 145 procent), následovala východní Asie (137 procent) a Latinská Amerika (112 procent). Nejvýraznější nárůst kyberútoků na zdravotnictví z pohledu jednotlivých zemí zaznamenala Kanada (o více než 250 procent), následovalo Německem (220 procent) a Španělsko (100 procent).

Nárůst útoků na zdravotnické organizace

„Počet kybernetických útoků na zdravotnický sektor se vymkl kontrole. Proč nemocnice a proč nyní? Nemocnice jsou atraktivní cíle, protože kyberzločinci si od útoků slibují rychlé peníze a předpokládají ochotu zaplatit výkupné. Je to další parazitování na současné situaci, kdy si nemocnice pod náporem pacientů s koronavirem a vzhledem ke spuštění vakcinačních programů nemohou dovolit jakékoli výpadky a přerušení provozu. A úspěšné předchozí útoky motivaci zločinců ještě umocňují. Časté použití ransomwaru Ryuk ukazuje na snahu o cílenější útoky na rozdíl od předchozích masivních spamových kampaní. Čím přesněji jsou zasáhnuty nejdůležitější části organizace, tím mají hackeři vyšší šanci na zaplacení výkupného,“ říká Pavel Krejčí, Security Engineer v kyberbezpečnostní společnosti Check Point.
Bezpečnostní tipy pro zdravotnické organizace:

  1. Zaměřte se na trojské koně – Ransomwarové útoky většinou nezačínají přímo ransomwarem. Ryuk a další typy ransomwaru využívají v počáteční fázi trojské koně. K infekci trojanem dochází dny nebo týdny před ransomwarovým útokem, a proto by bezpečnostní týmy měly hledat v sítích infekce Trickbotem, Emotetem, Dridexem a Cobalt Strikem a včas je odstranit, než mohou přichystat půdu například pro ransomware Ryuk.
  2. Zbystřete o víkendech a svátcích – Většina ransomwarových útoků za poslední rok probíhala o víkendech a svátcích. Hackeři se snažili zaměřovat na dobu, kdy bude pravděpodobnější, že nebudou IT a bezpečnostní týmy v plné pohotovosti.
  3. Používejte anti-ransomware – Ransomwarové útoky jsou sofistikované, ale anti‑ransomwarové řešenínapraví případné škody a vrátí vše do normálu během několika málo minut.
  4. Vzdělávejte zaměstnance – Důležitou součástí obrany je vzdělávání. Zaměstnanci by měli umět poznat potenciální hrozby. Mnoho kybernetických útoků totiž začíná cíleným phishingem, který sice neobsahuje malware, ale s pomocí sociálního inženýrství se snaží uživatele nalákat ke kliknutí na škodlivý odkaz nebo k poskytnutí citlivých informací.
  5. Pozor na zranitelnosti – Záplatujte a aktualizujte staré verze softwaru a systémů. Ale v nemocnicích to v mnoha případech z různých důvodů nelze. Proto doporučujeme používat systém prevence narušení (IPS – Intrusion Prevention System) s možností virtuálních oprav, aby se zabránilo pokusům o zneužití slabých míst ve zranitelných systémech nebo aplikacích. Aktualizovaný IPS pomáhá organizacím zůstat v bezpečí.

Foto + Zdroj: Check Point Software Technologies
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama