e-news.cz - kurzy
Reklama

Nejistý výhled pro rok 2021. Nastanou věci, na které jsme dosud nebyli zvyklí?

19.01.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nejistý výhled pro rok 2021. Nastanou věci, na které jsme dosud nebyli zvyklí?

Ekonomický výhled pro rok 2021 bude na rozdíl od jiných let velmi ovlivněn vývojem pandemie covidu-19. Hlavně počátek roku je stále obestřen značnými nejistotami, protože koronavirus stále není na ústupu.


Farmaceutické firmy sice vyvinuly vakcíny, ale pořád není zřejmé, jak budou ve skutečnosti účinné a rovněž na jak dlouho, a také jak si budou umět poradit s různými mutacemi koronaviru.
Když se ohlédneme o rok zpět, věděli jsme, že se v Číně rozbíhá pandemie neznámého viru. Nikdo nevěděl, jestli se bude šířit i do zbytku světa. Když se tak stalo, nevěděli jsme, jak bude vir nebezpečný, a když se ukázalo, že značně omezuje ekonomickou aktivitu, věřili jsme, že se ho podaří brzy utlumit. Že by mohla přejít jedna vlna a situace bude pod kontrolou. Covid-19 nás ale bohužel stále negativně překvapuje. Taky proto ta nejistota. I přesto jsou finanční trhy naplněny optimismem, že se tento rok podaří situaci normalizovat.
Centrální banky obecně pracují se dvěma scénáři. Ten hlavní, optimistický scénář, počítá s tím, že koronavirus se podaří zvládnout vakcínami – že budou vedle „nezbytných“ skupin populace proočkovány hlavně rizikové skupiny obyvatelstva a s nimi dostatečný podíl populace eliminující nadměrné propukání nemoci covid-19 napínající systém zdravotní péče. I když bude nejspíše případů koronaviru stále mnoho, jakmile se podaří ochránit rizikové skupiny, klesne počet hospitalizací a ekonomika se bude moci účinněji odpoutat od zátěže útlumů ekonomické aktivity kvůli tomu, aby byla zvládnuta zdravotní péče. Toto je hlavní plán. Vyjde však vize odsunutí covidu-19 na vedlejší kolej, do šuplíku méně významných nemocí?
Centrální banky počítají s tím, že by proočkování mělo proběhnout během příštích kvartálů. Od druhého pololetí lze předpokládat, že by se situace mohla začít pomalu normalizovat a mohli bychom už konečně vidět stabilizaci i v odvětvích, která jsou koronavirem nejvíce zatížena – služby, které jsou kontaktní, ubytovací služby, stravovací služby, doprava apod. V ten moment by samozřejmě došlo k tomu, že ekonomický růst by se mohl opravdu rozjet na plné obrátky. Situace by se potom mohla brzy vracet do normálu a při stabilní inflaci by se i trhy práce globálně mohly normalizovat.
Pokud by ovšem došlo na negativní scénář, počet hospitalizací by navzdory vakcinaci neklesl a ohrožoval rozumnou míru zdravotní péče obyvatelstva, pak předpokládám, že bychom viděli pokračování současných bizarních jevů.
Ekonomika pracuje s určitými sektory, kterým se daří, které dokonce na koronavirové pandemii vydělávají, ale u řady sektorů by byla jejich ekonomická aktivita hodně stlačena. Myslím si, že bychom pořád viděli, že by se státy snažily pomáhat ekonomice. I co se vývoje dluhu týče, může dojít na negativní scénář a může se opakovat vývoj, který jsme viděli v roce 2020. Díky pomoci států a centrálních bank by ekonomická aktivita opět probíhala ve vlnách podle vývoje pandemie. Vývoj by byl podobný jako loni. Tento systém je možný do té míry, dokud nedojde především k ohrožení vnitřní makroekonomické stability zejména v podobě inflace.
Pozitivní je, že i kdyby nastal tento vývoj – a vidíme to například v USA i Česku – firmy se snaží přizpůsobovat koronavirové situaci. A i kdyby pandemie skutečně přetrvávala, i co se týče pracovních předpisů a nových technologických postupů, ekonomika se přizpůsobuje a tak prudké výkyvy jako loni bychom už pravděpodobně nezažili. Růst by nebyl tak silný, byl by stále hodně rozkolísaný.
JOSEF KVARDA, analytik společnosti SFG Holding
Foto 1: pixabay.com
Foto 2 + Zdroj: HustáKomunikejšn s.r.o
 
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama