e-news.cz - kurzy
Reklama

Digitální občanku spustí první banky během příštích týdnů

07.01.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Digitální občanku spustí první banky během příštích týdnů

Takzvanou bankovní identitu, tedy digitální občanku, spustí pro klienty během následujících týdnů první české banky. ČTK to dnes sdělila Česká bankovní asociace.


Bankovní identita představuje identifikační metodu pro on-line komunikaci se státem i soukromými společnostmi. Banky, které získaly akreditace ministerstva vnitra, nyní dokončují přípravy a testování svých řešení.
Bankovní identita je metoda, pomocí níž se klienti bank budou moci v on-line prostředí identifikovat stejně jednoduše, jako se přihlašují do svého elektronického bankovnictví a čerpat tak e-služby na webových portálech státu, potažmo veřejné správy, a později i soukromých firem.
Nyní o udělení akreditace ministerstva vnitra k poskytování bankovní identity usiluje několik bank. Tři banky ji získaly již v minulém roce. „Proces akreditace je pouze prvním krokem. Po jejím udělení musí banky ještě vše technologicky připravit, což zahrnuje nejen složité softwarové úpravy bankovních informačních systémů, ale i vývoj a důkladné otestování technického řešení, vč. jeho napojení na státní Národní identitní autoritu,“ uvedl gestor komise digitalizace ČBA Pavel Kolář. Řešení jednotlivých bank se tak Portálu občana, který funguje jako vstupní brána k elektronickým službám státu, budou v nabídce s možnými způsoby přihlášení promítat postupně. Klienti prvních bank, které službu spouští, budou moci bankovní identitu jakožto metodu ověření při svém přihlašování na portál vyzkoušet během následujících týdnů. Další české banky službu plánují spustit v následujících měsících.
S pomocí své bankovní identity se občané budou moci v blízké době přihlásit nejen do Portálu občana, ale do budoucna také třeba na portál Moje daně. Portál občana již nyní nabízí široké spektrum elektronických služeb, které mohou občané využít, například lze zažádat o výpis z bodového hodnocení řidiče nebo o výpis z rejstříku trestů. V tomto roce budou mít občané prostřednictvím Portálu občana nově mimo jiné i možnost podat elektronickou žádost o nový řidičský průkaz.
Banky dále pracují na tom, aby jejich klienti mohli tuto identifikační metodu využít i při čerpání služeb na on-line portálech soukromých společností, tzv. soukromých poskytovatelů elektronických služeb, jako jsou například provozovatelé e-shopů, telefonní operátoři, společnosti nabízející prodej energií (voda, plyn, elektřina), ale i další subjekty.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bankovní identitu za první rok využilo 700 tisíc lidí

28.01.2022, Autor: Z blogosféry

Bankovní identitu, rychlé a bezpečné digitální prokazování totožnosti, využilo za první rok fungování aspoň jednou na 700 tisíc klientů bank. Většina uživatelů se jejím prostřednictvím přihlásila ke službám státních institucí. Každý sedmý uživatel, který používá bankovní identitu u státu, dále využil BankID u firem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Co s tebou, bankovní identito?

29.11.2021, Autor: Z blogosféry

Téma bankovní identity rezonuje celým letošním rokem. Sám o ní mluvím jako o nástupu dospělé digitalizace. Nemůžu se totiž zbavit pocitu, že do jejího spuštění jsme o digitalizaci, zejména služeb státu, více mluvili než konali.

Zaručený digitální podpis SIGN spouštějí první tři banky

19.11.2021, Autor: Laura Feketeová

Digitální podepisování vstupuje do Česka. Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka jako první banky na trhu přinášejí od 18. listopadu službu BankID SIGN, tedy zaručený podpis smlouvy nebo dokumentu ve formátu PDF. Bude jednoznačně garantovat totožnost osoby díky identifikaci prostřednictvím bankovní identity. Zpětně lze také ověřit, kdo se podepsal.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Home Credit přichází jako první nebankovka s ověřením klienta pomocí BankID

14.10.2021, Autor: Z blogosféry

Společnost Home Credit potvrzuje svoji vedoucí fintechovou pozici mezi poskytovateli nebankovních úvěrů, jako první nabízí ověření klienta pomocí bankovní identity pro svoji malou půjčku Kamali. Služba BankID, kterou zajišťuje společnost Bankovní identita a.s. umožňuje klientům bezpečněji, jednodušeji a rychleji potvrdit svoji identitu, a zkracuje tak podstatným způsobem celkový proces schválení půjčky.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama