e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNBlog: ČR by měla vstoupit do bankovní unie až v okamžiku přijetí eura

17.01.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
ČNBlog: ČR by měla vstoupit do bankovní unie až v okamžiku přijetí eura

Vláda projednala aktualizovanou studii dopadu účasti či neúčasti České republiky v bankovní unii a ztotožnila se s doporučením, aby ČR za současné situace o vstup do bankovní unie neusilovala a sledovala její další vývoj.


Na přípravě studie vypracované Ministerstvem financí se vedle Ministerstva zahraničních věcí a Úřadu vlády ČR podílela také Česká národní banka. Ta sdílí hlavní závěry studie, jež neshledala důvody ani aktuální potřebu pro vstup ČR do bankovní unie.
Bankovní sektor ČR zůstává ve srovnání s řadou jiných členských států EU a zemí bankovní unie odolnější a stabilnější a jeho kondice velmi dobrá či dokonce nadstandardní. Dle indikátorů tuzemského bankovního sektoru posuzovaných ve studii by tak vstup ČR do bankovní unie za současných podmínek nebyl přínosný.
Ke stejnému závěru studie dospěla i při hodnocení dopadů vstupu do bankovní unie na výkon dohledu nad tuzemskými bankami. V tomto ohledu ČNB vítá, že aktualizace na straně čtrnáct dochází v „závěrech k oblasti dohledu a regulace“ k tomu, že „pro země mimo eurozónu by zřejmě bylo výhodnější vstoupit do bankovní unie až ve vazbě na rozhodnutí o přijetí eura“.
Ani podle názoru ČNB nelze v současnosti účast ČR v bankovní unii doporučit, a to s ohledem na trvající nedokončenost architektury bankovní unie a na nedostatek zkušeností s jejím praktickým fungováním, zejména v případě zúčastněných zemí mimo eurozónu. Dalším důvodem je chybějící potřeba přístupu ke společným prostředkům bankovní unie pro řešení krize úvěrových institucí v ČR.

Bankovní unii považujeme primárně za projekt určený pro eurozónu a jsme toho názoru, že Česká republika by měla vstoupit do bankovní unie až ke stejnému datu, k němuž by přijala euro,“ shrnul stanovisko ČNB její guvernér Jiří Rusnok.

Aktualizace studie analyzuje rovněž dosavadní fungování rámce pro řešení krize bank v bankovní unii a vývoj debat o ustavení společného mechanismu pojištění vkladů (EDIS), na jehož zřízení a podobě dosud nepanuje v EU shoda. V případě účasti ČR v bankovní unii by se tuzemské banky podílely na financování řešení krize bank ve všech státech bankovní unie, s nimiž by sdílely kapacitu společného Jednotného fondu pro řešení krize (SRF). Při zachování stávající kondice tuzemského bankovního sektoru je dále spíše pravděpodobné, že by české úvěrové instituce byly čistými přispěvateli do SRF, tj. že by přispívaly na řešení problémů v ostatních zemích bankovní unie. I z pohledu problematiky řešení krizí tak za současných podmínek ze studie plyne doporučení o vstup do bankovní unie neusilovat.
MARKETA FIŠEROVÁ, ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB
Foto: pixabay.com
Zdroj: ČNB
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama