e-news.cz - kurzy
Reklama

Rok 2021 začne nebezpečnou jízdou dolaru a pobrexitovou Británií na křižovatce

31.12.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rok 2021 začne nebezpečnou jízdou dolaru a pobrexitovou Británií na křižovatce

Trh se převážně shoduje na tom, že nás v roce 2021 čeká reflační odraz ode dna a oslabený americký dolar. My s tímto pohledem vcelku souhlasíme, ale pořád se toho může spousta pokazit.


Bezprostředním nebezpečím je hlavně spekulativní zápal, který může vést dříve či později ke korekci – a asi spíš dříve. Brexitová dohoda byla pro libru velkým zklamáním. Na sklonku roku se americký dolar přiblížil k minimu svého cyklu. Důvodem je očekávání, že rok 2021 přinese reflační zotavení. Fed má v úmyslu držet nohu na plynu bez ohledu na inflaci, dokud se nezaměstnanost nevrátí zpět na úroveň před pandemií a nahromaděné úspory nebude možné rozházet za zábavu a cestování, což lze očekávat až v průběhu druhé poloviny roku, kdy bude populace rozumně proočkovaná. To zní všechno skvěle a doufejme, že to tak i dopadne, ale trh je ve svých očekáváních velice smělý – a dalo by říct až troufalý.
Nebezpečný risk dolaru
Před schůzkou FOMC byla nastíněna překážka dolarových medvědů – obava ohledně debat o stimulech v americkém Kongresu a samotná schůzka FOMC. Ta samozřejmě nakonec žádnou překážkou nebyla a zpráva, že Trump konečně přestal zdržovat výplatu větších stimulů, navíc vyřešila dolarovým medvědům další problém.
Poslední velké riziko, na něž jsem upozorňoval, však zatím zůstává nevyřešeno. Jde o to, zda mají výnosy z dlouhodobých amerických dluhopisů nakročeno k průlomu, který by zaprvé fundamentálně podpořil americký dolar, ale hlavně by mohl spustit konsolidaci globálního postoje k riziku. To je z krátkodobého hlediska bezprostřední riziko pro trhy i pro dolarové medvědy, protože jsme dosáhli značné úrovně spekulativních excesů a účastníci, kteří tak troufale extrapolovali očekávání, jsou teď nadměrně zadlužení a nacházejí se v jednostranných pozicích. Konsolidace by s sebou mohla přinést i menší krach.
Pokud k tomu skutečně dojde, mohou z toho Fed a ostatní centrální banky vinit jen samy sebe. Naučily totiž trh, že realizační cena jejich put opcí neustále stoupá. Tím dál povzbuzují arogantní riskování, a tak je dnes trh velice křehký a náchylný ke krachu, což samozřejmě vede k další politické reakci. Tento nezdravý destruktivní cyklus je třeba ukončit dřív, než si v oblasti monetární politiky vyžádá větší reakci, než si vůbec můžeme dovolit.
Brexitová dohoda není žádná sláva a libroví býci neřičí nadšením
Těsně před Vánoci byla konečně uzavřena dlouho očekávaná brexitová dohoda, která řeší nejpalčivější problémy obchodu s fyzickým zbožím. Jak ale upozorňuje celá řada kvalitních analýz, zbývá celá řada otevřených otázek a problematičtější aspekty pobrexitového uspořádání se mohou začít projevovat až v nadcházejících měsících a letech. To se týká zejména dopadů na britský sektor finančních služeb, které byly dlouho klenotem britské ekonomiky a pomáhaly přilákat značné kapitálové toky, jež vyvažovaly obrovské deficity zahraniční obchodní bilance Spojeného království v oblasti zboží. V příštích letech bude hlavním určujícím faktorem kurzu libry právě stav tohoto odvětví a kapitálových toků do Británie obecně. V současnosti jsou jak britská měna, tak britská aktiva značně podhodnocená. To přestane být pravdou až tehdy, jestliže spolu s reflačním zotavením přijdou do Spojeného království i nemilosrdné záporné reálné sazby, které by podryly fundamentální hodnotu této měny vzhledem k ostatním. Stačí se podívat třeba na pár GBP/NZD. Vypadá poněkud zvláštně, že se dlouhodobě drží pod úrovní 2,00.
Graf: EUR/GBP týdenní

Zdroj: Saxo bank

Současná situace svádí k tomu, abychom místo grafu EUR/GBP použili graf GBP/USD, protože ten právě znovu prorazil velmi významnou úroveň 1,3500. Za podobný vývoj ale v poslední době může téměř vždy slabost amerického dolaru, a tak je mnohem důležitější změřit dopady brexitové dohody na libru prostřednictvím páru EUR/GBP. Tam je pohyb cen překvapivě nevýrazný, zejména vzhledem ke kolapsu krátkodobé implikované volatility na trhu s opcemi poté, co zmizela krátkodobá nejistota. Absence jakékoli reakce je pro librové býky jasným výstražným znamením a připomínkou toho, že libru teď provázejí i dlouhodobější nejistoty. Velký význam bude mít zejména osud sektoru finančních služeb, protože jeho pobrexitové vyhlídky a konečný stav jsou skryty v mlžném oparu. Libra ale zůstává v rámci tohoto páru i nadále podhodnocená a my bychom sázeli na to, že v roce 2021 zamíří spíš k hladině 0,8500 než k hladině 0,9500, i když to teď možná tak ještě nevypadá.

O autorovi:
John Hardy se k Saxo Bank připojil v roce 2002 a vedoucím oddělení forexu se stal v říjnu 2007. Zaměřuje se na strategie a analýzy na měnovém trhu z hlediska fundamentálních ukazatelů, makroekonomických změn a vývoje technických ukazatelů.
Hardy za svou práci získal řadu ocenění a byl uveden jako nejúspěšnější prognostik pro rok 2015 za období 12 měsíců ze 30 pravidelných přispěvatelů týdenní rubriky FX. Jeho sloupek o měnových trzích je často citován a Hardy je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC a Bloomberg.
Hardyho přístup k obchodování je kombinací vývoje fundamentálních ukazatelů se zaměřením na grafy, které potvrzují tyto fundamentální vyhlídky. Hardy publikuje denní FX Aktuality pro Saxo Bank, nabízí okamžité komentáře týkající se nových opatření centrální banky, makroekonomických trendů a technického vývoje v závislosti na grafech. Pravidelně také přispívá do Čtvrtletních vyhlídek a ročních Šokujících předpovědí Saxo Bank. John Hardy absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním.

Foto 1: pixabay.com
Foto 2 + Zdroj: Native PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama