e-news.cz - kurzy
Reklama

Rok 2020 – rekordní rok pro zlato

13.12.2020, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rok 2020 – rekordní rok pro zlato

Rok 2020 se zapíše do historie především díky světové pandemii, která ovlivnila život na celém světě. Nejenom pro zlato, ale i pro ostatní drahé kovy, to byl dramatický rok.
Cena zlata se v srpnu podívala na historické maximum a odborníci očekávají, že budou zdolány další rekordy. Jaké klíčové události byly hybatelem poptávky po zlatě a jeho ceny v průběhu celého roku 2020?
Nejvyšší cenové hladiny dosáhl žlutý kov v srpnu 2020, když se jeho cena dostala na úroveň 2 075 dolarů za trojskou unci. Funkce zlata jakožto bezpečného přístavu se opět projevila, což jsme zaznamenali v růstu jeho ceny, byl pokořen dokonce rekord z roku 2011, kdy se jeho cena dostala na 1 922 dolarů za trojskou unci. Jelikož hlavní funkce uchovatele hodnoty se projevuje v delším časovém horizontu, očekáváme, že jeho cena bude ještě růst.
Ohlédnutí za končícím rokem a události, které ovlivnily cenu zlata
Leden
Rok 2020 začal útokem na iránského generála Solejmáního a eskalací napětí na Blízkém Východě. Cena zlata na základě této události vzrostla na 1 573 dolaru za unci a byla nejvýše za téměř sedm let. Na konci roku 2019 se přitom pohybovala okolo 1 514 dolarů za trojskou unci.
Únor
Únorová data ukázala, že velkým tahounem poptávky po žlutém kovu byly v roce 2019 centrální banky. Za dva rekordní roky (2018 a 2019) dosáhly centrální banky nákupu přes 1 300 tun zlata, což je více než třetina roční celosvětové těžby. Podle odhadů budou letošní nákupy centrálních bank podstatně nižší, jelikož jsou zasaženy koronavirovou krizí. Nicméně i přes tento propad budou banky stále pokračovat v trendu a zůstanou čistými nákupčími žlutého kovu.
V této době se druhá největší ekonomika světa, Čína, potýkala se šířícím se koronavirem a cena zlata atakovala 1 600 dolarů za trojskou unci.
Březen
Březnový nástup koronaviru znamenal nejistotu, vážnou a životy ohrožující situaci. Od začátku roku cena zlata stále rostla. Koncem února se však propadla, ale jak ukázal čas, jednalo se jen o krátkodobou záležitost. Mnoho obchodníků začalo na konci února zlato prodávat, když po 24. únoru dosáhlo zlato maxima (1 688 dolarů) a dynamika růstu ceny se začala zpomalovat. Obchodníci se začali zlata rychle zbavovat, a to mělo vliv na jeho další pokles. Cena zlata klesla 19. března k úrovni cca 1 474 dolarů za trojskou unci.
Od tohoto březnového propadu cena zlata postupně rostla. Rovněž i naše slabší česká koruna vyhnala žlutý kov na rekordní hodnoty a v dubnu 2020 jsme viděli prolomení historické hranice čtyřicet pět tisíc za trojskou unci.
Další měsíce se nesly ve znamení postupného růstu ceny zlata a pokořování dalších a dalších rekordů.
Červenec a srpen
V týdnu od 27. července zlato přepsalo historický rekord z roku 2011 a stalo se nejdražším v historii. Zlato se na počátku daného týdne pohybovalo na úrovni cca 1 934 dolarů za unci, v roce 2011 byl rekord kolem 1 922 dolarů. Toto pokoření bylo důležitým mezníkem pro další růst a na dohled byla magická hodnota 2 000 dolarů. Uběhl sotva týden a žlutý kov v úterý 4. srpna tuto hranici opět překonal.

V tabulce je zobrazen průměrný roční vývoj ceny zlata:

Rok Roční průměrná cena zlata v USD/Oz Meziroční změna v %
2016 1 250,74
2017 1 257,12 0,51
2018 1 268,49 0,90
2019 1 392,6 9,78

Zdroj: World Gold Council
Dá se říci, že nový rostoucí trend, který postupně započal v roce 2016, se naplno rozjíždí a čekají nás období, kdy se dostaneme na mnohem vyšší úrovně. Samozřejmě se pravděpodobně dočkáme určitých korekcí, které jsou přijatelné a žádoucí pro další růst. Nic neroste jen lineárně nahoru. Jakákoliv korekce přináší také příležitost k doplnění portfolia, nicméně investování by mělo být záležitostí pravidelnou. Drahé kovy nejsou vhodné ke spekulativním investicím.
Podzim
Podzimní měsíce se nesly ve znamení příprav a očekávání nejdůležitější události roku, a to, jak dopadnou americké prezidentské volby. Tyto volby se zařadily k těm nejsledovanějším a nejnapínavějším v historii USA. Začátkem listopadu američtí voliči rozhodli a zvolili si změnu. Do čela největší ekonomiky a mocnosti světa zasedne demokrat Joe Biden. Donald Trump zatím však zcela neuznal výsledky voleb a stále se snaží tento výsledek zvrátit. Daná situace přinesla v tomto ohledu nejistou budoucnost.
Jak na tuto situaci reagoval žlutý kov?
V den voleb se cena zlata pohybovala na úrovni 1 890 dolarů za unci, postupně rostla a oscilovala kolem 1 900 dolarů. Nedošlo tedy k zásadní změně, kvůli vyjádření Donalda Trumpa se ve společnosti udržovala určitá nervozita, zda dojde k uznání volebních výsledků.
V průběhu 9. 11. 2020 přišla důležitá zpráva o nové vakcíně proti COVIDU-19 a na to reagovaly růstem akcie a propadem žlutý kov, který se dostal k úrovni cca 1 867 dolarů za unci, tedy propad o cca pět procent.
Dá se říci, že zlato je v tomto měsíci pod určitým tlakem, a to z důvodu přílivu do jisté míry pozitivních zpráv, ale dochází také k výprodejům, kdy investoři přelévají své bohatství do rizikovějších oblastí.
Na konci listopadu se také zdá, že postoje prezidenta Trumpa se mění směrem k uznání porážky a postupnému předání moci. Finanční trhy rovněž radostně reagovaly na ohlášení nového prezidenta J. Bidena, že post ministryně financí v jeho nové vládě zaujme bývalá šéfka FEDu Janet Yellenová.
Tyto události následně poslaly zlato pod klíčovou hranici podpory 1 850 dolarů za trojskou unci a následně až k úrovni cca 1 800 dolarů. Propad žlutého kovu se rovněž projevil při přepočtu na české koruny, jelikož koruna je poměrně silná. Ještě začátkem listopadu stála unce zlata cca 43 700 korun, nyní se pohybuje něco málo pod 39 000 korun.
Na konci roku dojde také k bilancování globálního dluhu. Jeho nárůst se odhaduje oproti roku 2019 o cca 7,78 procenta (277 bilionů dolarů). Na tomto dluhovém balíku patnáct bilionů dolarů se podílely vyspělé země téměř padesát procent. Dluhy a schodky státních rozpočtů budou bobtnat napříč celým světem a levné peníze zaplavovat svět a zadělávat na budoucí problémy. Naopak to bude výrazný a dlouhodobý hnací motor pro růst ceny žlutého kovu.
LUKÁŠ JANKOVSKÝ, předseda představenstva společnosti Zlaťáky.
Foto: pixabay.com
Zdroj: Omnimedia


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama