e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o zřízení ministerstev

27.12.2020, Autor: swp, red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely zákona o zřízení ministerstev

Když chcete být za slušného člověka, používáte kouzelná slůvka, jako děkuji, prosím nebo dobrý den. Když chcete vypadat jako slušná politická strana, používáte kouzelné slůvko transparentnost. Nic proti ní v rozumné míře a na správných místech.

Autor: poslanci Pirátů a STAN
Stanovisko vlády: neutrální
Hodnocení EM: 30%
V podání Pirátů ale transparentnost všeho a všech spíše zakrývá fakt, že nemají jiný program, a proto vymýšlejí, kam všude by ještě namontovali kamery, odposlechy, dozorce a šmíráky. Zřejmě věří tomu, že to samo o sobě stačí k tomu, abychom se všichni měli lépe. Nyní se k nim přidává i hnutí STAN, jehož hlavním programem doposud byla natažená ruka samospráv.
Má být zákonem stanovena povinnost zveřejňovat zápis z jednání vlády i s uvedením, kdo jak hlasoval? Pirátskostarostovská koalice se domnívá, že ano. Vláda má naopak pochybnost, zda je úprava nezbytná, neboť současný stav, kdy jsou zápisy, resp. záznamy z jednání schůze vlády upraveny Jednacím řádem vlády, nečiní v praxi žádné problémy. Zakotvení úpravy pořizování zápisů z jednání schůze vlády do kompetenčního zákona nepovažuje vláda za systematické a zjevně se jí taková představa vůbec nelíbí, i když to nechce říci úplně natvrdo. Ještě by si někdo pomyslel, že nechce být transparentní.
Pirátskostarostenský návrh v odůvodnění říká, že státní orgány jsou podle čl. 17, odst. 5 Listiny základních práv a svobod povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti, podmínky a provedení stanoví zákon. Předkladatelé tomu rozumí tak, že úpravu zápisu o jednání vlády má stanovit zákon, který rovnou určí, že je tento zápis veřejný. Chtějí tím vyvolat dojem, že napravují protiústavní stav, kdy jsou zápisy interní záležitostí upravenou Jednacím řádem vlády, který, na rozdíl od jednacích řádů obou komor Parlamentu, zákonem není. Samozřejmě je to nesmysl.
Ústavní povinnost „přiměřeným způsobem poskytovat informace“ v žádném případě neznamená povinnost zveřejňovat zápis s průběhem diskuse a hlasováním ze zasedání, které ze zákona veřejné není. Vláda o své činnosti veřejnost samozřejmě informuje, a to prostřednictvím veřejně přístupných usnesení vlády. Veřejnosti jsou přístupné materiály legislativní povahy, tj. návrhy věcných záměrů zákonů, návrhy zákonů, vyhlášek a nařízení vlády, a to včetně vypořádání připomínek. Členové vlády rovněž informují veřejnost prostřednictvím médií, tiskových zpráv atd.
Proč tedy neudělat další krok se zveřejňováním zápisu a hlasování? Zastánci tohoto kroku mohou argumentovat zápisy z jednání obou komor Parlamentu a od roku 2014 i sněmovních výborů. Jednání parlamentních komor i jejich výborů je však až na výjimky veřejné, takže z logiky věci je veřejné i to, co tam kdo řekl, navrhl a jak hlasoval. Jednání vlády je neveřejné a na rozdíl od Parlamentu je vláda kolektivním orgánem, který rozhoduje ve sboru. Rozhodnutí takového orgánu působí vně jako rozhodnutí orgánu celého, a není tedy rozhodující, jak jeho jednotliví členové hlasovali.
Jmenovité hlasování provádí vláda v případě rozhodování o nakládání s konkrétním majetkem státu, veřejné zakázce, koncesní smlouvě, dotaci nebo výdaji organizační složky státu. Zápis včetně hlasování podle jmen je pak k dispozici například policejním orgánům, které ho mohou využít při vyšetřování případných neplech. Předkladatelé předstírají, že zavádějí jen to, co už platí pro rady krajů, obcí či Prahy, jejichž zasedání rovněž není veřejné. Pravidla pro zápis v příslušných předpisech skutečně najdeme, veřejné ale nejsou a povinnost hlasování podle jmen v nich také není.
Konec tajného hlasování a zavedení jmenovitého hlasování prosazovali Piráti v radě hl. m. Prahy. Jakmile však došlo na hlasování o geologickém průzkumu na metro D, ještě rádi hlasovali tajně. Nejspíš si totiž vzpomněli na pražské radní, které v roce 2012 policie obvinila za údajné zvýhodnění firmy Haguess, tehdejšího vlastníka práv k Opencard. Někdejší primátor Hudeček a další byli pravomocně osvobozeni až v roce 2020. Osm let šikany ze strany státního zastupitelství a soudce nezávislého i na tom, co zazní v soudní síni, za pochybnou metu deklarované transparentnosti zkrátka nestojí.
Vytýkat samotným Pirátům nedostatek transparentnosti by nebylo fér. Na svém webu zveřejňují všechny schůzky s lobbisty. V minulosti jsme se tak mohli dozvědět, že v době, kdy ministerstvo dopravy připravovalo soutěž na nového provozovatele mýta, scházel se jejich dopravní expert poslanec Polanský s šéfem dosavadního dodavatele, jehož materiály pak vydával za své a v souladu s nimi žádal zrušení soutěže, které by dosavadnímu dodavateli přineslo stovky milionů navíc. Kupodivu to Pirátům nepřišlo nijak zvláštní. Co z toho plyne? Transparentnost v pojetí Pirátů: Můžete dělat cokoli, hlavně že z toho máte zápis.
Když to shrneme, oč méně mají předkladatelé pro svůj záměr reálných argumentů, o to více si pomáhají argumenty falešnými nebo rovnou vylhanými. Zápisy z vlády by jistě mohly být zábavné čtení, jako důvod pro jejich zveřejňování je to přece jen trochu málo.
Foto: pixabay.com
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

06.03.2021, Autor: swp, red

V ANO „rezonuje“ myšlenka prosazovat celou Českou republiku jako jeden obvod. „Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra“, říká k tomu premiér a nepochybně tím myslí sám sebe.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

09.02.2021, Autor: swp, red

V prosinci 2017 podala skupina senátorů návrh na zrušení části volebního zákona o volbách do Parlamentu ČR, v němž mimo jiné požadovala zrušení rozdělení České republiky do volebních obvodů spolu s uplatněním D´Hondtovy metody pro výpočet mandátů v takto vymezených volebních obvodech, a dále na zrušení načítacího kvora deset procent a více pro předvolební koalice.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama