e-news.cz - kurzy
Reklama

Covid mění přístup k financím: dvě třetiny Čechů šetří více, ceny při nákupech neřeší

10.12.2020, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Covid mění přístup k financím: dvě třetiny Čechů šetří více, ceny při nákupech neřeší

Omezení v práci a následně v příjmech, konec moratoria, změna potřeb v domácnostech díky home-office či domácí výuce, nenadálé události – Covid-19 zasáhl do životů všech.
Zásadně také ovlivnil přístup k financím. Více než tři pětiny Čechů šetří následkem pandemie více než před ní. Jsou obezřetnější i při správě svých financí. Ve srovnání s předcovidovým obdobím hospodaří s penězi opatrněji tři čtvrtiny dotázaných. Správné hospodaření má přesto mezery – čtyřicet procent z dotázaných přiznává, že nevěnuje větší pozornost cenám věcí, které nyní pořizuje. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Sberbank o finanční situaci v českých domácnostech.
Ne všichni hlídají ceny
Ačkoliv průzkum Sberbank ukázal, že u Čechů převládá snaha dávat větší pozor na výdaje, než tomu bylo v období před covidem, ceny zboží a služeb stále nehlídá a nesrovnává každý třetí zákazník. Data však ukázala i na pozitivní trend. Češi jsou nyní při hospodaření s penězi opatrnější. Tři čtvrtiny (sedmdesát čtyři procent) uvedly, že v poslední době nakládají se svými financemi více obezřetně. Češi správně uvažují nejen o hospodaření s financemi, ale zajímají se také o jejich správu a spoření. Z průzkumu vyplývá, že díky pandemii covid-19 začali více spořit. Spořicí účet více používá patnáct procent dotázaných. Nejenže část Čechů více spoří, ale věnují i větší pozornost podmínkám vedení běžného účtu. Tomu napovídá i fakt, že každý pátý (dvacet dva procent) respondent nyní uvažuje o změně své banky.
Šetříme víc, ale šetříme správně?
V poslední době se různými způsoby snaží více šetřit tři pětiny (šedesát čtyři procent) dotázaných. Věnujeme sice pozornost cenám, ale menšími nákupy šetření nekončí. Méně prozřetelní jsme vůči stávajícím finančním produktům a vlastním závazkům. Jejich podmínky se přitom rychle mění. Na některých závazcích mohou zákazníci výrazně ušetřit. V případě, že lidé splácejí více úvěrů, je výhodnější sloučit je do jednoho. Sberbank do konce roku poskytuje úrok 1,99 procenta, který pomůže výrazně ušetřit. Konsolidaci úvěrů ale zatím podle průzkumu využilo jen čtrnáct procent Čechů, kteří přiznávají, že mají dva a více úvěrů.
Foto: pixabay.com
Zdroj: Sberbank CZ, a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama