e-news.cz - kurzy
Reklama

Začíná sezóna vánočních nákupů. Nenaleťte podvodníkům

13.11.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Začíná sezóna vánočních nákupů. Nenaleťte podvodníkům

Téměř třicet tři procent Evropanů nakoupilo v roce 2019 vánoční dárky online a až osmnáct procent Němců nakupuje dárky ještě před začátkem listopadu, vychází ze studie Deloitte.


Letošní trend růstu e-commerce v souvislosti s pandemii koronaviru o svátcích pravděpodobně prudce poroste. Přesto ale mnoho spotřebitelů nezná základní pravidla pro pohodlné a bezpečné online nákupy. Experti na elektronickou komerci a internetovou bezpečnost proto doporučují dbát na jedenáct základních rad.
Nakupujte u ověřených prodejců
Asi nejdůležitější pravidlo nakupování na internetu je nakupovat u ověřených prodejců. Pokud e-shop neznáte, zkuste najít na jeho webu kontakt, odkaz na sociální sítě a pravidla pro reklamace.
Když si nevíte rady, nakupujte u velkých jmen
Mnoho menších prodejců míří na weby velkých hráčů. Skrze takzvané digitální tržiště tedy můžete na Amazonu, Alze nebo Mallu nakoupit zboží od tisíců malých prodejců. Máte tak větší výběr a navíc si můžete být jisti, že zboží Vám bude v pořádku doručeno, peníze vám v případě problémů totiž vrátí přímo tržiště.
Čtěte recenze
Pokud na některém e-shopu nakupujete poprvé, je dobré přečíst si zkušenosti ostatních zákazníků. Vyhnete se tak možným nepříjemnostem. Je dobré hledat na e-shopu znak Heuréka Ověřeno zákazníky nebo aspoň dát název e-shopu do vyhledávače – negativní recenze vyskočí brzo. Pokud nakupujete na Amazonu, každý prodejce má své hodnocení, obecně nedoporučuji nakupovat u nových prodejců.
Pozor na platební brány
Když jste si e-shop ověřili a vybrali zboží, přichází řad na placení. Rozhodně nesdělujte své platební údaje například do formuláře při registraci, pro samotnou platbu budete správně přesměrováni na zabezpečenou platební bránu. Tu poznáte tak, že se otevře v novém okně v prohlížeči a je z pravidla provozována některou z větších bank.” říká expert na kybernetickou bezpečnost Petr Loužecký ze společnosti Algotech.
Ověřte si možnosti vrácení zboží
I přesto, že podle studie společnosti Narvar má většina spotřebitelů dobré zkušenosti s vrácením zboží, není pravidlem, že vrácení zboží je zdarma. U některých prodejců s kamenným obchodem není možnost zboží z e-shopu vrátit na prodejně. Taktéž za takzvané vratky musíte zaplatit poštovné. U mnoha prodejců je jedná o částky kolem stokoruny. Pokud ale vracíte zboží mimo Evropu, vrácení zboží vás může vyjít dráž než samotná objednávka.
Vaše banka Vás e-mailem pravděpodobně kontaktovat nebude
Hackeři často zkouší sofistikované taktiky, jak z lidí vylákat platební údaje. Dávejte si proto pozor, jak se ve vlastním e-mailu chováte. „Setkáváme se s praktikou, že hackeři okopírují vzhled e-mailu některé z bank, aby působili na první pohled důvěryhodným dojmem. Vaše banka ale od Vás údaje přes e-mail vyžadovat nebude. Pokud Vám podobný e-mail přijde, zkontrolujte adresu odesílatele a v případě, že ji neznáte, zprávu okamžitě vymažte,” radí Karel Diviš z IT společnosti IDC-softwarehouse.
Raději zkontrolujte doručovací dobu
Zejména teď, když nakupuje online více lidí než je běžné, může mít mnoho obchodů problém s doručením zboží v řádném termínu. Nakupujte proto s dostatečným předstihem a zkontrolujte, zda e-shop garantuje dodání do Vánoc.
Pozor na dárkové poukazy
Pokud někomu chcete darovat poukaz do restaurace, lázní či některého obchodu, dávejte pozor na podmínky využití. Zejména v době pandemie je dobré se ptát na dobu platnosti a možnost bezplatné změny termínu.
Nebojte se reklamace
Nejlepší je předejít špatné zkušenosti, ale v případě reklamace je zákon často na vaši straně. Spotřebitelé mají hned několik možností. V první řadě doporučuji se obrátit na samotný e-shop a v zákonné 14-denní lhůtě minimálně oznámit, že chcete zboží vrátit. Pozor ale na “úmyslné” vracení produktů (např. typicky fotoaparátu po dovolené), toto již nebývá tolerováno, proto si pořádně přečtěte obchodní podmínky.
Zkontrolujte podmínky u nákupu ze zahraničí
Zkontrolujte si v kontaktech eshopu, z jaké země je provozovatel. Dnes není problém nakoupit ze zahraničí, dávejte si ale pozor na dražší zboží ze zemí mimo EU, zásilka se může zdržet a prodražit celním řízením.
ADAM KURZOK, zakladatel společnosti Expando
Foto: pixabay.com
Zdroj: ShrtCut Studio s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Útoky přes kurýrní služby i úřady. Hackeři jdou pořád blíž k lidem

07.02.2024, Autor: red

Když se kyberbezpečnostní experti antivirové firmy ESET dívají do statistik technologických útoků za poslední dva tři roky, můžou podat různé zprávy. Jejich data ukazují, že Česko se navzdory různým pochybám stalo vyspělou ekonomikou se vším všudy, čelí totiž útokům stejné míry a závažnosti jako jakékoliv západní země.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama