Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců se už nechtějí vrátit k tradičnímu stylu práce jako před pandemií

19.11.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Tři čtvrtiny zaměstnanců se už nechtějí vrátit k tradičnímu stylu práce jako před pandemií

Zásadní proměnu patrně čeká práce v mnoha oborech poté, co opadne současná vlna pandemie koronaviru.


Z celosvětového průzkumu společnosti Kaspersky, kterého se zúčastnilo na 8 000 zaměstnanců malých a středních firem různého zaměření, vyplývá, že téměř tři čtvrtiny respondentů (sedmdesát čtyři procent) chtějí přehodnotit způsob práce běžný před příchodem pandemie Covid-19. Pracovníci napříč všemi kontinenty se už nechtějí vracet k dřívějším pracovním návykům a preferují možnost lepší kombinace trávení více času se svými blízkými (čtyřicet sedm procent), úspor nákladů (čtyřicet jedna procent), či práce na dálku (třicet dva procent).
Vedení firem se musí vypořádávat se stále většími počty zaměstnanců pracujících na dálku a rychle všechno přizpůsobit tomu, aby bylo zachováno zabezpečení a bezproblémový chod společností. Zaměstnanci naopak tento okamžik proměny využívají jako příležitost k přehodnocení dosavadních priorit a plánování změn v pracovním nasazení, včetně zakomponování věcí, na nichž jim záleží nejvíce. A vzhledem k tomu, jak se proměňuje pracovní styl i život doma, jsou to nyní zaměstnanci, kteří mají pocit, že jsou v pozici, kdy určují běh věcí.
Zaměstnanci žádají větší vyváženost mezi prací a osobním životem
Díky postupnému rozvolňování dřívějších nepružných pracovních procesů si nyní zaměstnanci začínají promýšlet nové strategie, které by vedly k živější, vstřícnější a lidštější kultuře práce. Z průzkumu společnosti Kaspersky konkrétně vyplývá, že téměř dva z pěti zaměstnanců (třicet devět procent) si přejí, aby skončil formát pevné pracovní doby od 9 do 15 hodin, přičemž podíl kladných odpovědí je ještě vyšší u věkové skupiny 25-34 let (čtyřicet čtyři procent), což naznačuje pozvolna rostoucí trend. Podobný podíl zaměstnanců je připraven opustit model pevně stanovených pracovních míst v kancelářích a zhruba třetina (třicet dva procent) by ráda zrušila i dosavadní schéma pěti pracovních dní v týdnu.
Průzkum rovněž ukázal, že téměř třetina (třicet dva procent) zaměstnanců vnímá práci na dálku jako třetí největší přínos, který představuje vedlejší důsledky pandemie nového typu koronaviru – hned po možnosti trávit více času s rodinou (čtyřicet sedm procent) a úsporou nákladů na cesty do práce a za stravování v restauracích (čtyřicet jedna procent). Ukazuje se, že většina z výhod vnímaných zaměstnanci se týká prosazování nových příležitostí, jak se osobně rozvíjet i mimo práci. Respondenti stále silněji vnímají důležitost zachování vyváženosti mezi prací a osobním životem.

Zdroj: Kaspersky
Práce na dálku si žádá lepší zabezpečení
Ovšem s tím, jak zaměstnanci stále více vyžadují nové pracovní postupy a výhody, které lze shrnout do pružné pracovní doby a možnosti pracovat odkudkoli, narůstají firmám požadavky na nezbytné posilování a přizpůsobování podpory, kterou poskytují svým pracovníkům. Vzhledem k tomu, že víc než třetina (třicet osm procent) zaměstnanců aktivně vyžaduje od svých zaměstnavatelů větší technologickou podporu při práci z domova, je třeba jim poskytnout nástroje a technologie, jež zajistí, aby byli stále dobře produktivní, mohli být připojeni k internetu a zabezpečeni. Tyto požadavky jsou naléhavější než kdykoli v minulosti.
„Nacházíme se v situaci, kdy se vše mění a nově definuje, a to je velmi vzrušující. Je zjevné, že tato pandemie urychlila digitální transformaci a prolínání našich osobních a pracovních životů. Jsme svědky toho, jak zaměstnanci využívají technologie, aby se chopili nové budoucnosti a byli schopni využít přicházející změny, aby jim přinesly větší volnost a flexibilitu. Na zaměstnavatelích teď záleží, aby se dokázali tomuto trendu přizpůsobit a nově strukturovali pracovní místa, aby byli zaměstnanci produktivnější, pracovní místa udržitelnější a tvarovatelnější,“ říká Miroslav Kořen, generální ředitel společnosti Kaspersky pro střední a východní Evropu.
Společnost Kaspersky chce firmám pomáhat, aby jejich flexibilní pracovní síly byly i nadále v bezpečí, a navrhuje proto, aby dodržovala následující doporučení:

  • Zajistěte, aby si vaši zaměstnanci byli ještě více vědomi kybernetických hrozeb. Ať už budou pracovat z domova nebo na cestách, práce na dálku pro ně znamená naprosto nový posun ve způsobu chování a myšlení.
  • Zvyšte úroveň povědomí svých zaměstnanců o kybernetické bezpečnosti díky platformě společnosti Kaspersky Automated Security Awareness Platform a motivujte je k uplatňování znalostí, jež budou každý den získávat v rámci tohoto interaktivního online nástroje.
  • Přijměte veškerá zásadní opatření k ochraně dat, která zabezpečí jak firemní data, tak zařízení, jako jsou aktivace ochrany přístupu pomocí hesla, zašifrování pracovních zařízení a zajištění zálohování všech firemních dat.
  • Zajistěte zabezpečení v kancelářích i mimo ně. Ochrana práce zaměstnanců v kanceláři nebo jinde bez ohledu na zařízení, které právě používají, je nyní snazší než kdy dřív díky komplexním řešením, která nabízí například Kaspersky Endpoint Security Cloud.

Práce z domova v České republice
Lokální výzkumy celosvětový trend potvrzují. Data poskytla společnost LMC, provozovatel portálů Jobs a Atmoskop, která podrobné pravidelné výzkumy českého trhu práce provádí.
„V České republice jsou zaměstnanci i zaměstnavatelé práci z domova výrazně otevřenější než před pandemií,“ uvádí Tomáš Ervín Dombrovský zodpovědný za datové analýzy LMC.
Podle posledního průzkumu LMC ke konci září vedeném mezi zaměstnanci všech profesí pracovala běžně z domova již více než třetina lidí. „Alespoň některé dny v týdnu z domova i před nástupem druhé vlny pandemie pracovalo plných třicet čtyři procent zaměstnanců napříč všemi profesemi, podíl mezi lidmi v kancelářských typech povolání je ovšem výrazně vyšší. Většina z nich si přitom nynější možnosti větší flexibility pochvaluje,“ uvádí Dombrovský. „Důležité je, že takové hodnocení možností práce na dálku nesdílejí jen samotní řadoví zaměstnanci, ale letos už i většina jejich manažeřů,“ doplňuje Dombrovský.
Podle posledního průzkumu LMC mezi zástupci vedení českých firem téměř šedesát procent manažerů hodnotí letošní častější práci na dálku i její výsledky nad očekávání pozitivně, přestože se především na jaře řada z nich potýkala s prvotními obtížemi, například co se vybavení či nastavení komunikace ve firmách týče. „A pro třetinu zástupců vedení firem je navíc častější využívání možností práce na dálku nejsilnějším trendem, s nímž v důsledku pandemie počítají i do budoucna. Češi – jak manažeři, tak i běžní zaměstnanci – však zároveň dávají většinou přednost určitému hybridnímu režimu, tedy možnosti střídat práci z domova a v kanceláři, podle vlastních potřeb a po domluvě v rámci týmů. Trvalou práci pouze z domova upředňostňuje jen velmi malá část lidí,“ dodává.
Foto: pixabay.com
Zdroj: Taktiq Communications


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama