e-news.cz - kurzy
Reklama

Řemeslné obory táhnou, první roky po vyučení jsou ale kritické

29.11.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Řemeslné obory táhnou, první roky po vyučení jsou ale kritické

Zájem o učební obory v posledních letech stoupá. Shodují se na tom ředitelé středních odborných učilišť, které oslovil projekt Fandíme řemeslu zastřešený Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).


Čerství absolventi ale v prvních letech po vyučení často od zvoleného oboru utečou.
„Odhaduji, že v prvním roce po vyučení alespoň dvě třetiny absolventů u svého oboru chtějí zůstat,“ říká Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.
Pro čerstvé absolventy je ale podle něj velmi obtížné, aby překonali prvních několik let po vyučení, kdy sbírají zkušenosti a jejich výdělky ještě logicky nejsou tak velké jako u zavedených a zkušených řemeslníků.
Čerství absolventi utíkají
„Pokud se v té době začnou živit například jako řidiči, skladníci a podobně, a zjistí, že si takto vydělají o několik tisíc víc, velice často od svého řemesla utečou,“ popisuje Janeček. „V tu chvíli si neuvědomí, že časem by si jako zkušení řemeslníci určitě vydělali více,“ dodává.
„Příčinou neúspěchu číslo jedna u čerstvých absolventů je zvyk vzdávat se, když začne jít do tuhého. Nemají mnohdy dostatečnou vytrvalost při dokončování věcí, které započali. Všichni jsme dobří v tom, něco začít, ale málokdo to dokáže také dokončit. Mnozí z nich mají bohužel nedostatečné ambice mířit nad průměr, a to je velká škoda, protože budoucnost řemesla je opravdu velká,“ uvádí generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová.
„Skuteční fachmani dnes skutečně nejsou o nic méně žádaní, než specialisté v jiných oborech, a svou prací dokáží sobě i rodině zajistit velmi dobrou životní úroveň,“ říká Josef Jaroš, vedoucí projektu Fandíme řemeslu a většinový vlastník české poradenské skupiny Apogeo. Potvrdil to i nedávný průzkum projektu, v němž čtyři z pěti rodičů uvedli, že by potomka podporovali, pokud by se rozhodl vyučit se řemeslu.
Podle Radka Coufala ze Střední odborné školy uměleckořemeslné se zájem absolventů základních škol – potažmo jejich rodičů – vyvíjí podle stoupání počtu dětí v silných ročnících. „Jasno mají rodiče – řemeslníci, kteří chtějí, aby jejich dítě pokračovalo v jejich práci,“ vysvětluje Coufal.
„Protože jsme škola ‚rodinného typu‘, vím o dvaceti až třiceti  procentech žáků, kteří se po vyučení pochlubí tím, že v oboru dál pracují. Zbytek se často stydí svěřit, že šli pracovat mimo obor, nebo nekomunikují,“ svěřuje se ředitel a jednatel školy.
Dobré příklady táhnou
„Práci rukama a znalost řemesla člověk neztratí,“ doplňuje Coufal. „Dobré příklady táhnou – kdo chce, řemeslem se uživí. Naši umělečtí řemeslníci zachraňují památky, pečují o kulturní dědictví a okrašlují svět krásnými výrobky,“ nabízí příklad.
Vysvětlení současné vlny zájmu o učební obory vidí Miloslav Janeček ve změně vnímání řemesel a řemeslníků širší veřejností.
„Rodiče a veřejnost vůbec ve svém okolí vnímají, že úspěšní řemeslníci se stávají váženými občany, kteří si mohou za svoji kvalitní práci nechat velmi kvalitně zaplatit,“ je přesvědčen Janeček.
„Zkušení řemeslníci vám potvrdí, že fakturací to nekončí. Ze zákazníků se často stávají opravdoví přátelé a ve finále peníze jsou jen bonus,“ doplňuje Eva Svobodová.
Foto: Vocelova.cz
Zdroj: Spindoctors s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama