e-news.cz - kurzy
Reklama

Rekordní prodeje e-shopů budou vrcholit tento týden. Mohou přinést komplikace

26.11.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rekordní prodeje e-shopů budou vrcholit tento týden. Mohou přinést komplikace

Souběh tří hlavních faktorů má za následek, že e-shopy očekávají rekordní vánoční sezonu.
Prvním faktorem jsou opětovně zavřené kamenné obchody. Druhým v pořadí je pak fakt, že první vlna covidu naučila online nakupovat spoustu zákazníků, kteří s e-shopy do té doby měli pouze minimální či žádné zkušenosti. Třetím faktorem je doba nákupu dárků v rámci akcí Black Friday a Vánoc jako takových. Na rizika upozorňuje společnost Shopsys, která pomáhá největším hráčům digitalizovat jejich prodeje a uspět v omnichannel světě.
Enormní růst zájmu o nákup zboží online znamená pro majitele elektronických obchodů dobrou zprávu, může s sebou přinášet i nemalé komplikace. E-shopy totiž nemusí být na takový nápor připraveny. A v případě, že se s e-shopem potenciálnímu zákazníkovi špatně pracuje, může o něj elektronický obchod přijít již v průběhu výběru zboží. V případě, že i přesto zákazník objednávku dokončí, stát se může i to, že pro obrovský zájem zboží dorazí zákazníkovi pozdě.
Logistika
Obrovský nápor je zatížením zejména pro logistiku. Ta bude v následujících týdnech maximálně klíčovou oblastí. Podle informací společnosti MALL Pay se téměř osmdesát procent e-shopů bojí logistického průšvihu. E-shopy budou muset stíhat vše naskladnit, zabalit, vyskladnit a předat příslušným dopravcům. Právě dopravci mohou být častým úzkým hrdlem při celém procesu nákupu, zejména před Vánoci.
Zpracování objednávek
Elektronické obchody, které v minulosti investovaly do digitalizace, technologií a automatizace procesů budou jednoznačně ve výhodě. Oproti tomu e-shopy, které spoléhají na lidskou práci a trpí tzv. technologickým dluhem, se budou potýkat s velkými obtížemi. Pro zvládnutí tak vysokého počtu objednávek bude muset drtivá většina e-shopů zaměstnat novou pracovní sílu, a to de-facto na všech frontách. Půjde zejména o sklady, ale třeba i zákaznickou podporu.
E-shopové platformy
Platformy představují základ pro jakékoliv fungování e-shopu a musí bezchybně pracovat v každém případě. Podle dat společnosti vshosting, na jejichž serverech běží více než padesát procent českých a slovenských e-shopů, se očekává minimálně o sto procent vyšší nápor než v předchozích letech. To může e-shopům se staršími technologiemi přinést řadu problémů. I drobné překážky či ne zcela fungující elektronický obchod mohou znamenat, že potenciální klient daný webový portál opustí a najde si e-shop konkurenční.
Aktuální nárůst poptávky po online nakupování s sebou přináší často komplikaci i pro některé kamenné hráče na trhu, pro které představoval e-shop prozatím spíše doplňkový prodejní kanál. V dobách krize se většinou zákazníci obrací na známé značky, kterým věří, což je výhoda zejména velkých kamenných retailerů. Avšak, i u takových firem může být problémem zvládat velký objem zakázek. Často totiž nejsou primárně stavěné na to, aby zvládaly takový nápor objednávek z onlinu. Obzvláště, pokud si neprošly digitální transformací.
MATĚJ KAPOŠVÁRY, obchodní a marketingový ředitel společnosti Shopsys.
Foto + Zdroj: Martin Moc


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama