e-news.cz - kurzy
Reklama

Kupujete nebo prodáváte nemovitost? Důvod, proč začít využívat služby eGovernmentu

06.11.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kupujete nebo prodáváte nemovitost? Důvod, proč začít využívat služby eGovernmentu

Každý z nás, kdo má zkušenost s prodejem nebo nákupem nemovitosti může potvrdit, že administrativa kolem vyřízení všech dokumentů, výpisů a podání není žádná legrace.


Situace navíc může být ještě komplikovanější, pokud jste se jedná o dům, byt či pozemek, který není v místě vašeho současného trvalého pobytu, takže musíte dokumenty vyřizovat na úřadech vzdálených desítky a někdy i stovky kilometrů daleko. Pokud byste rádi ušetřili alespoň část svého času, abyste se vyhnuli pobíháním mezi úřady, začněte využívat služby eGovernmentu – je to snadné, rychlé a za některé výpisy a podání můžete dokonce i ušetřit.
Jak začít? Základem je datová schránka
Chcete aktivně využívat služby eGovernmentu? Skvělé rozhodnutí! Jedinou věc, kterou nyní potřebujete, je zřízení vlastní datové schránky. Datová schránka není určena jenom pro podnikatelei nepodnikající fyzické osoby, tedy všichni občané. Založení a používání datové schránky je včetně komunikace s úřady zdarma. Zřídit si ji může opravdu každý, a to na kontaktních místech veřejné správy Czech POINTu, tedy na poště a místním úřadu i mimo místo svého trvalého pobytu. Stačí vyplnit a podepsat žádost, vyčkat na potvrzovací e-mail s přihlašovacími údaji a datovou schránku můžete ihned používat. V momentě, kdy budete mít přístupové údaje, můžete se rovnou přihlásit i do Portálu občana (služby eGovernmentu), kde máte okamžitě k dispozici všechny dostupné formuláře, žádosti a podání, které jsou určené pro online komunikaci s úřady. Pokud již vlastníte aktivovaný elektronický občanský průkaz nebo jiný způsob k prokázání elektronické identity, můžete si datovou schránku snadno a kdykoliv založit i v Portálu občana a nemusíte chodit osobně na Czech POINT.
Katastrální úřad je součástí služeb eGovernmentu
Díky aktivní spolupráci katastrálních úřadů v rámci eGovernmentu, nyní můžete podávat písemné žádosti prostřednictvím datové schránky v různých případech, jako je například výpis z katastru nemovitostí, zápis vzniku, změna, zánik, promlčení, a další situace související s vlastnickými právy nemovitostí. Pokud nákup nového domu či bytu potřebujete spojit i se stěhováním, potom vám cestu na úřady ušetří také další dostupné služby. Patří mezi ně komunikace s místním úřadem kvůli nahlášení komunálního odpadu nebo žádost o příspěvek na bydlení na Úřadu práce, vlastníte-li elektronický podpis nebo datovou schránku. Služby eGovernmentu mají u veřejnosti stále větší oblibu, a proto rychlým tempem roste rozšiřování nabídky jejich využití a další rozvoj online komunikace s různými úřady. „Sledujeme růst počtu uživatelů služeb eGovernmentu na Portálu občana, proto se snažíme průběžně rozšiřovat nabídku, abychom lidem v komunikaci s úřady mohli nabízet maximální pohodlí. Momentálně pracujeme na dalším důležitém kroku, a to je propojení eGovernmentu a bankovních služeb. Bude se jednat o zásadní krok vpřed,“ říká Roman Vrba.
Služby eGovernmentu najdete na Portálu občana
Portál občana mohou lidé využít ke kontaktu s úřady. Ministerstvo vnitra ho spustilo v polovině roku 2018. Mimo jiné umožňuje přístup k podání daňového přiznání, generování výpisů z rejstříku trestů, živnostenského rejstříku nebo bodového hodnocení řidiče. Při spuštění portál nabízel třicet pět služeb, nyní jich má sto čtyřicet. Propojení s bankami by mělo být dalším zásadním pilířem. Vrba tvrdí, že chtějí dohody, které vedou, dotáhnout do konce tak, aby první bankovní identita fungovala od 1. ledna. Velké banky k projektu přistupují vstřícně. Očekávájí fakticky v prvním kvartálu roku 2021 masivní nástup a počítají, že se ostatní banky přidají, protože jednají s bankovní asociací a jednání se účastní všechny banky.
ROMAN VRBA, ředitel odboru eGovernmentu ministerstva vnitra
Foto + Zdroj: PEPR Consulting


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Útoky přes kurýrní služby i úřady. Hackeři jdou pořád blíž k lidem

07.02.2024, Autor: red

Když se kyberbezpečnostní experti antivirové firmy ESET dívají do statistik technologických útoků za poslední dva tři roky, můžou podat různé zprávy. Jejich data ukazují, že Česko se navzdory různým pochybám stalo vyspělou ekonomikou se vším všudy, čelí totiž útokům stejné míry a závažnosti jako jakékoliv západní země.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama