e-news.cz - kurzy
Reklama

Exekutoři se ohrazují proti dopisu Babišovi

13.11.2020, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Exekutoři se ohrazují proti dopisu Babišovi

Exekutorská komora ČR se ohrazuje proti tvrzením, které premiéru Andreji Babišovi adresovali v dopise někteří podnikatelé a neziskové organizace.


V dopise píší mj. o tom, že nefunguje kontrola soudních exekutorů a útočí v něm na profesi soudního exekutora jako takového. Podle Komory rovněž není absolutně ničím podložená informace, že má dojít k nárůstu o milion exekucí.
„EKČR je otevřená jednáním o změnách v exekučním řádu a např. místní příslušnost dlouhodobě podporuje. Je ale třeba si uvědomit, že žádný systém nezmění, ani nemůže změnit nic na tom, jak exekuce vůbec vznikají,“ konstatuje se v jejím prohlášení s tím, že na počátku je vždy dlužník, který dlouhou dobu nehradí své závazky a věřitel, který vyčerpal všechny možnosti, jak získat své prostředky zpět, a proto se obrátil na soud. Ten, pokud jeho nároky uzná, pověří soudního exekutora provedením exekuce. Je tedy naprosto nepřípustné démonizovat soudní exekutory, kteří pouze vykonávají nařízení soudu.
Čtyřnásobná kontrola
Exekutorská komora ČR se rovněž důrazně ohrazuje proti nepravdivým tvrzením, že nefunguje kontrola soudních exekutorů. „Opak je pravdou. Soudní exekutoři podléhají dohledu hned čtyř orgánů, což je nejvíce ze všech právnických profesí. Rovněž nařčení o tom, že by soudní exekutoři obchodovali s dluhy, není nijak podložené,“ vysvětluje viceprezident EK ČR Jan Mlynarčík. Podle exekutorů by se zvláště v této době, neměly jitřit zbytečně vášně a naopak se vést debata věcná, konstruktivní a založená na faktech, nikoli na emocích nebo hoaxech. Aktuální data, která má EKČR k dispozici, a která důsledně sleduje, totiž žádnému nárůstu exekucí nenasvědčují. Naopak, počet osob v exekuci, stejně jako počet zahájených exekucí, klesá. „Vzhledem ke koronavirové krizi je určitě potřeba čísla sledovat, ale nedůvodně strašit nárůstem o milion exekucí je v současné době pouze ničím nepodložená fabulace.“
Zaveďte teritorialitu
„V souvislosti s dopady covidu-19 i přes všechna vládní opatření se s nastupující ekonomickou krizí nepochybně blíží další exekuční vlna. Nechceme černý scénář podobný poslední krizi, kdy bylo během roku zahájeno milion nových exekucí,“ píší v dopise premiérovi čtyři desítky podnikatelů a neziskových organizací. Patří mezi ně třeba Charita ČR, Český helsinský výbor, Rada seniorů, podnikatelé Dalibor Dědek, Martin Hausenblas či Ondřej Krátký, sociolog Daniel Prokop, filozof Jan Sokol, advokát Petr Němec, ekonom Filip Pertold či odbornice na vzdělávání Klára Laurenčíková.“ Na jednoho dlužníka stále může dorážet pět, deset nebo i více exekutorů, kteří díky silně konkurenčnímu prostředí nejsou vykonavatelé veřejné moci, ale tvrdí byznysmeni obchodující s dluhy,“ uvedli v dopise pisatelé. Dodali, že s důsledky se nepotýkají jen zadlužení, ale celá společnost. Stát přichází o příjmy z daní a odvodů, rostou výdaje na dávky, rozdíly mezi regiony se prohlubují, firmy mají náklady kvůli vyřizování srážek a splácení z výdělků, nefunguje soudní kontrola exekutorů, vypočítali signatáři. „Zkušenosti s exekucemi úzce souvisí s nedůvěrou lidí v polistopadový režim. Pokud to chceme změnit, musíme mimo jiné odstranit závislost exekutorů na věřitelích,“ míní sociolog Daniel Prokop.
Podle signatářů dopisu by měla platit teritorialita a exekutora v blízkosti dlužníkova bydliště by měl vybírat soud. Signatáři listu poukazují na to, že tyto zásady zmiňoval ve svých facebookových vyjádřeních loni i letos také premiér. Uvádějí, že Babišův postoj při projednávání novely exekučního řádu ve Sněmovně ale poslanci jeho hnutí ANO nerespektují, takže systémové úpravy z chystané legislativy vypadly. Žádají proto Babiše, aby se zasadil o to, aby ministryně spravedlnosti a poslanci jeho hnutí ANO jím slibované změny podpořili. Dodávají, že návrhy jsou připravené. Poslanecký návrh na zavedení teritoriality předložený Piráty nicméně odmítl ústavně právní výbor, stejně tak jako vládní návrh na koncentraci exekucí u prvního exekutora.
Počet lidí v exekuci meziročně klesá
Nejnovější statistiky EK ale naopak oproti tvrzení signatářů potvrzují dlouhodobý trend poklesu počtu exekucí i povinných. Exekutorská komora ČR momentálně eviduje 720 tisíc povinných. „I přes nelehkou koronavirovou situaci, kdy řada expertů v letošním roce předpokládala nárůst exekucí, je tak celkový počet fyzických osob v exekuci meziročně o 70 497 nižší. Proti těmto osobám je vedeno 4 300 000 exekucí, od začátku roku 2020 došlo tedy k úbytku o 169 649. Varovali jsme před neodůvodněným strašením veřejnosti, která je od března pod permanentním tlakem médií. Jsem velmi rád, že dnes můžeme prezentovat čísla dodávající optimismus,“ říká prezident EKČR Vladimír Plášil. Exekutorská komora ČR již dříve informovala, že se od začátku koronakrize situace v České republice nejenže výrazně nezhoršuje, ale dokonce se počet exekucí i povinných kontinuálně snižuje.
Na konci loňského roku bylo evidováno celkem 4 500 000 exekucí, přičemž celkový počet povinných byl 790 000. To znamená v porovnání s novými statistikami významný pokles, který pokračuje i během pandemickou epidemií ovlivněném roce. Výsledky průzkumu Eurostatu potvrzující, že Češi jsou mezi zeměmi EU národem nejméně ohroženým chudobou, dokreslují momentální stav. „Exekutorská komora ČR však i přes optimistická čísla nebere současnou koronavirovou situaci na lehkou váhu a čísla o počtu exekucí neustále sleduje a analyzuje. Zároveň ovšem varuje před nepromyšlenými a zbrklými legislativními změnami, které poškodí věřitele, a to zejména ty drobné. Ve stínu epidemie se totiž rozrůstá skupina povinných, kteří zneužívají výhod, které současná situace a s ní spojené úlevy nabízí, a své dluhy záměrně ignorují a nesplácejí.“


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama