e-news.cz - kurzy
Reklama

Druhá vlna pandemie zasáhla Česko. Navzdory tomu zájem o nové byty neklesne a jejich cena poroste

16.11.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Druhá vlna pandemie zasáhla Česko. Navzdory tomu zájem o nové byty neklesne a jejich cena poroste

To, čeho se řada epidemiologů obávala, nakonec přišlo: čelíme dalšímu útoku koronaviru, co do počtů nakažených mnohem silnějšímu než na jaře.


To se přirozené odráží v celé ekonomice – do té míry, že všechny důsledky si dnes málokdo troufne předvídat. Ani stavební průmysl jako jeden z hybatelů ekonomiky nezůstal ušetřen, a to včetně rezidenčního trhu. Právě teď proto nastává čas na otázku, jak se bude bydlení v Praze, kde je nových bytů největší nedostatek, vyvíjet v příštím roce. Nejistota je velká. Jisté je snad jen to, že ani realitní odborníci se do předpovědí na rok 2021 zrovna nehrnou. Myslím si však, že rámcovou predikci vývoje trhu s bydlením v metropoli přece jen udělat lze – s využitím informací z České národní banky[1] a analýz poradenských společností, jako např. Deloitte[2]. Své vlastní analýzy si děláme i my.
Scénář vývoje na pražském rezidenčním trhu pohledem JRD
Malá nabídka nových bytů na trhu v metropoli, trvající nedostatek starších bytů i nízká úroková sazba hypoték – to vše znamená, že zájem o bydlení v novostavbách aktuálně neklesá a podle našeho názoru ani v příštím roce významněji klesat nebude. Poptávka části lidí se přesune směrem k nájemnímu bydlení. Tím se Češi přiblíží průměru Evropské unie, v níž v současné době žije v nájmu zhruba třetina obyvatel (například v Německu je to ale téměř polovina, zatímco v ČR aktuálně pouze zhruba pětina). Pořád je však hodně těch, kteří stále disponují likviditou – a tu chtějí ukládat právě do nového bydlení. Ať už svého vlastního, či jako poměrně jistou a bezpečnou investici v nejisté pandemické době. Jeden ze scénářů České národní banky (ten pesimistický) predikuje pokles cen nových bytů až o dvacet pět procent (ČNB totiž tvrdí, že ceny bytů jsou o dvacet pět procent nadhodnoceny – což je právě ta hodnota, o kterou by podle ní mohly poklesnout). My však tento scénář nesdílíme: ačkoli v krizi (kterou nepochybně pandemie koronaviru je) k poklesu cen (tedy i cen bytů) běžně dochází, aktuálně se to neděje. A podle našeho názoru ani dít nebude. Naše přesvědčení vychází z toho, že budou-li banky nadále držet zhruba stejnou úrokovou míru hypoték na bydlení, zůstane poptávka po nových bytech v Praze stále vysoká. Ke slovu se navíc dostávají institucionální investoři, kteří o nákup bytů projevují stále větší zájem. Za těchto okolností nebudou mít developeři opravdu kvalitních bytů ve vysokém standardu provedení a v atraktivních lokalitách důvod, aby ceny snižovali. (Samozřejmě je otázkou, jak se projeví konec tzv. úvěrového moratoria – tzn. faktu, že na konci října skončilo období odkladů splátek hypoték jako vstřícný krok české vlády v důsledku pandemie. Z nynějších sdělení tuzemských bank však vyplývá, že banky neočekávají skokový nárůst klientů neschopných splácet hypoteční úvěry.) Ke snížení cen nových bytů by tak podle našeho názoru mohlo dojít snad až s případnou prudce rostoucí mírou nezaměstnanosti v ČR vyvolanou pandemickou krizí, v jejímž důsledku by poptávka po novém bydlení výrazněji klesla.
Naše predikce pro rok 2021 proto počítá s meziročním růstem průměrné ceny bytů o čtyři až pět procent, v nejhorším případě se stagnací cen nového bydlení v hlavním městě. Mohlo by jen dojít k poklesu tempa prodeje. I tak by se ale stejně jako dnes pravděpodobně větší část bytů v nových developerských projektech prodala ještě před samotnou kolaudací – vycházíme při tom z letošních zkušeností s prodejem nových environmentálně šetrných bytů JRD, kdy jen za první pololetí (tzn. v době, kdy už ČR měla za sebou první vlnu pandemie) jsme překonali obrat za celý rok 2019 a prodali jsme rezidenční nemovitosti v hodnotě přes jednu miliardu korun. Ve výši tempa růstu cen bytů a domů, který v říjnu 2020 zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat[3], patřilo České republice ve druhem čtvrtletí 2020 mezi zeměmi EU šesté místo.
PAVEL KRUMPÁR, obchodní ředitel JRD
Foto 1: pixabay.com
Foto 2+Zdroj: Crest Communications, a.s.
 
 
 
 
 
[1] https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/cnblog/Prvni-odhad-dopadu-pandemie-COVID-19-na-ekonomiku-CR/ a https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/prognoza/
[2] https://www2.deloitte.com/cz/cs/pages/real-estate/articles/vyvoj-na-rezidencnim-trhu-main.html a https://www2.deloitte.com/cz/cs/pages/real-estate/articles/reality-v-mlze.html
[3] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Housing_price_statistics_-_house_price_index
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama