e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB potvrzuje sazbu proticyklické rezervy bank i limity na hypotéky

27.11.2020, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
ČNB potvrzuje sazbu proticyklické rezervy bank i limity na hypotéky

Bankovní rada České národní banky projednala podzimní zprávu Rizika pro finanční stabilitu a jejich indikátory, která hodnotí zdraví domácího finančního sektoru a rizika pro udržení jeho stability podle údajů z dosavadního vývoje v roce 2020.
Na jejím základě bankovní rada potvrdila nastavení parametrů všech makroobezřetnostních nástrojů, včetně limitu ukazatele LTV pro poskytování hypotečních úvěrů a proticyklické kapitálové rezervy bank.
Finanční sektor v ČR si i v průběhu epidemie COVID-19 udržel vysokou odolnost vůči nepříznivým šokům i díky stabilizačním a podpůrným programům vlády, které dodaly reálné ekonomice likviditu a zabránily překotné vlně úvěrových selhání. Kapitálová pozice domácího bankovního sektoru zůstává robustní.
„Potvrzují se naše očekávání ohledně vysoké odolnosti tuzemského finančního sektoru vůči dopadům koronavirové krize. Náš bankovní sektor je díky polštářům a rezervám, vytvořeným v dobrých časech, nadále schopen poskytovat úvěry firmám i domácnostem,“ uvedl při projednávání zprávy guvernér České národní banky Jiří Rusnok.
„Tuzemské banky se nejenže nestaly zdrojem dodatečných ekonomických problémů, ale jsou naopak součástí jejich řešení. I když se ztráty z úvěrů ještě projeví, finanční stabilita této země jimi nebude ohrožena. Podmínkou je však udržení vysoce obezřetného přístupu bank, a to i v oblasti výplaty dividend,“ dodal guvernér.
Po posouzení indikátorů vývoje finančního cyklu, zranitelnosti bankovního sektoru a ostatních faktorů ovlivňujících jeho odolnost bankovní rada rozhodla o ponechání sazby proticyklické kapitálové rezervy bank na úrovni 0,5 procenta. V případě naplňování výrazně nepříznivějšího scénáře je ČNB připravena tuto rezervu plně uvolnit. Naopak v případě odeznívání rizik spojených s epidemií, oživování ekonomické aktivity a pokračujícího jen omezeného naplňování rizik bude žádoucí sazbu rezervy opět postupně zvyšovat.
Významným zdrojem systémových rizik v domácí ekonomice je obnovené roztáčení spirály mezi dluhovým financováním nákupu rezidenčních nemovitostí a jejich rychle rostoucími cenami, konstatuje letošní podzimní zpráva Rizika pro finanční stabilitu a jejich indikátory. Pokračující silný růst cen nemovitostí v České republice zhoršil příjmovou dostupnost bydlení a způsobil nárůst nadhodnocení cen bydlení. ČNB jej odhaduje v průměru na sedmnáct procent s tím, že ve vybraných lokalitách s vysokým podílem investičních bytů jde až o dvacet pět procent.
Pokles ekonomické aktivity a pozvolna se zhoršující situace na trhu práce se prozatím nepromítly do vývoje na hypotečním trhu. Objem skutečně nových úvěrů na bydlení i hypotečních úvěrů byl naopak v prvních devíti měsících roku 2020 rekordní. ČNB nicméně očekává, že dopady epidemie koronaviru se postupně projeví a dynamika úvěrů na bydlení oslabí, podobně jako růst cen nemovitostí.
ČNB konstatuje, že finanční instituce při poskytování hypoték převážně dodržují doporučené limity hypotečních ukazatelů nebo respektují indikaci ČNB pro jejich vysoce rizikové úrovně.
Bankovní rada se proto rozhodla ponechat limit pro hypoteční ukazatel LTV ve výši devadesát procent při možnosti uplatnit pěti procentnú objemovou výjimku. V tuto chvíli nepovažuje za nezbytné stanovovat limity dalších dvou hypotečních ukazatelů DTI (výše hypotéky vyjádřená v násobku čistého ročního příjmu) a DSTI (podíl splátky dluhu na měsíčním čistém příjmu domácnosti) či zpřísňovat jiné parametry stávajícího Doporučení k řízení rizik při poskytování hypoték.
Nicméně někteří hráči na hypotečním trhu akceptovali zejména ve druhém čtvrtletí 2020 vyšší než doporučené úvěrové riziko. Na tyto poskytovatele se v následném období zaměří dohled ČNB, který posoudí, zda mají vytvořené dostatečné rezervy pro krytí zvýšeného rizika.
„Bohužel jsme svědky toho, že se opět roztáčí spirála mezi dluhovým financováním nemovitostí a očekáváním růstu jejich cen. Předpokládáme však, že se poskytovatelé hypotečních úvěrů budou i s ohledem na nepříznivý a vysoce nejistý ekonomický vývoj chovat nadále převážně obezřetně,“ řekl ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.
„V tuto chvíli proto není nezbytné znovu zavádět limity ukazatelů zrušené na jaře, či zpřísňovat jiné podmínky pro poskytování hypoték. Cítíme však potřebu opět upozornit, že nad určitými hranicemi dluhu – osminásobku ročního čistého příjmu a čtyřicet procent čistého měsíčního příjmu – považujeme hypoteční úvěry za značně rizikové,“ dodal Jan Frait.
Celou zprávu Rizika pro finanční stabilitu a jejich indikátory zveřejní ČNB 11. prosince 2020. Ve stejný den bude v 9.00 vydán také záznam z dnešního jednání bankovní rady k otázkám finanční stability.
Foto+Zdroj: ČNB
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama