Apogeo
Reklama

Cesty k úspěšné hypotéce se komplikují. Banky výrazně snižují odhadní ceny nemovitostí

27.11.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Cesty k úspěšné hypotéce se komplikují. Banky výrazně snižují odhadní ceny nemovitostí

Současná pandemická situace neodradila Čechy od žádostí o hypoteční úvěry. Banky jsou jimi letos doslova „zavaleny“ v rekordních počtech. Zároveň jsou ale banky ostražitější co se týká odhadu ceny zastavované nemovitosti.


Pro případ poklesu cen realit nyní banky žadatelům hodnotí nemovitosti na výrazněji nižší částky. A to může velmi zkomplikovat cestu k úspěšnému schválení hypotéky.
Nynější ekonomická nejistota spolu s hrozbou narůstajícího počtu nesplacených hypoték po ukončení úvěrového moratoria nutí banky posuzovat hodnotu zastavované nemovitosti mnohem opatrněji.
Mnoho finančních a realitních specialistů již dlouho varuje, že současné ceny nemovitostí jsou u nás velmi nadhodnocené.  A měli bychom se proto připravit na velký propad trhu s nemovitostmi. Již první vlna koronaviru měla přinést obrat trendu a odstartovat pokles cen nemovitostí. Podle indexu vývoje cen nemovitostí od Hypoteční banky ale žádný zlom nenastal. Ve druhém čtvrtletí letošního roku ceny nemovitostí nadále rostly, i když tempo růstu zvolnilo. Nyní Česko bojuje s druhou vlnou pandemie koronaviru a ceny bytů, rodinných domů i pozemků stále rostou.
Proč banky zastavují nemovitosti?
Zastavovaná nemovitost slouží bance jako záruka pro případ, že nebude poskytnutý úvěr splacen. Pokud dojde k dražbě zastavené nemovitosti, pak banka částkou z jejího prodeje uspokojí svoji pohledávku.
Banky se připravuji na horší časy
Banky poskytující hypotéky se i přes pokračující optimismus na trhu nemovitostí začínají připravovat na horší časy. A jedním z projevů je právě výrazně nižší ocenění nemovitosti, než je její aktuální kupní cena.  Nejvíce se toto projevuje u starších realit v původním stavu a nemovitostí v méně vyhledávaných lokalitách. Zde může být odhad citelně níže než kupní cena. Banky se takto snaží minimalizovat riziko finanční ztráty.
Nerozhoduje kupní cena, ale hodnota
Při výpočtu maximální možné výše poskytované hypotéky je pro banku rozhodující hodnota nemovitosti a nikoli její skutečná kupní cena. Ještě na začátku letošního roku se ale v 90 až 95 procentech případů obě zmíněné částky shodovaly.
Sáhněte více do úspor
V současné době banky poskytují hypotéky do výše devadesát procent hodnoty zastavované nemovitosti. Mnohem častěji jsou ale sjednávány osmdesát procentní hypotéky, což znamená, že si kupující musí zbývajících dvacet procent z hodnoty nemovitosti přidat z vlastních úspor.  Například u nemovitosti za čtyři miliony korun půjde o částku 800 tisíc. To ovšem platí pouze za předpokladu, že odhad banky bude stejný jako kupní cena nemovitosti. Pokud by banka ohodnotila nemovitost například pouze na 3,6 milionu korun, musel by si zájemce připravit ještě o 320 tisíc více.
Horší dostupnost bydlení
Obavy bank mohou v následujících měsících mírně zhoršit dostupnost vlastního bydlení. Češi si totiž budou muset na koupi vyhlédnuté nemovitosti připravit ještě více vlastních peněz. V případě nízké odhadní ceny nemovitosti je možné nabídnout bance do zástavy i jinou vhodnou nemovitost. V tomto případě je reálné pokrýt celou kupní cenu nemovitosti hypotékou. Odhady cen nemovitostí se u jednotlivých poskytovatelů hypoték mírně liší. Vyplatí se proto spolupracovat se zkušenými hypotečními poradci, kteří umí na základě vlastních zkušeností vybrat nejvhodnější banku.
Podpis rezervační smlouvy neuspěchejte
V současné době by si měli lidé dávat pozor i na rychlý podpis rezervační smlouvy. Může se totiž stát, že se zavážete ke koupi a banka vám posléze půjčí méně, než potřebujete. Výhodnější je nechat si hypotéku nejprve předschválit, a až poté podepisovat rezervační smlouvu.
Příklad: Rozdíl mezi kupní cenou a vypočítanou hodnotou rodinného domu.

  Kupní cena Hodnota nemovitosti Max. výše hypotéky při LTV 80 procent
Shodná kupní cena i odhad 4 mil. korun 4 mil. korun 3 200 000 korun
Kupní cena je vyšší než odhad 4 mil. korun 3,6 mil. korun 2 880 000 korun

 
VERONIKA HEGROVÁ, finanční specialistka z Hyponamiru.cz.
Foto 1 + Zdroj: Hyponamiru.cz
Foto 2: archiv Veroniky Hegrové


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama