Apogeo
Reklama

Vláda prodloužila Antivirus A do konce roku, část podpor zvýšila

15.10.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vláda prodloužila Antivirus A do konce roku, část podpor zvýšila

Vláda prodloužila poskytování jednoho z příspěvků z programu Antivirus do konce roku, a to příspěvku A. Firmám, které musely zavřít, stát proplatí celé mzdy s odvody až do padesáti tisíc korun. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).
Dosud podniky, na které dopadla nařízená omezení, mohly do konce října získat osmdesát procent výdělku lidí v uzavřených provozech či náhrad mezd v karanténě do 39 tisíc korun superhrubé mzdy. Náměstkyně ministerstva práce pro zaměstnanost Kateřina Štěpánková ČTK řekla, že se prodlužuje do konce roku také vyplácení příspěvků na část náhrady v karanténě, výše se ale nemění.
„My jsme dnes schválili, prodloužili a modifikovali program Antivirus, a to režim A – pouze ale v té oblasti, která se týká těch firem, které jsme z rozhodnutí vlády z důvodů epidemiologických zavřeli,“ řekla na tiskové konferenci Maláčová. Pokud je podle ní uzavřená restaurace, stát jejím zaměstnancům uhradí celou superhrubou mzdu do padesáti tisíc korun, a to zpětně od října. „Nechceme, aby firmy propouštěly. Chceme stále udržet tu velmi slušnou nezaměstnanost, kterou ČR má,“ dodala ministryně.
Ze zveřejněných informací nebylo jasné, zda se prodloužení vyplácení týká i karantény. Maláčová ji nejdřív zmínila v tweetu, v němž schválení oznámila. Ten pak smazala. V novém tweetu už zmínka o karanténě není. Z vyjádření na tiskové konferenci vyplývá, že by se protažení výplaty do konce roku mělo týkat jen uzavřených provozů. V materiálu pro jednání vlády, který ministerstvo práce připravilo a který má ČTK k dispozici, rozdělení podpory pro uzavřené provozy a při karanténě není.
Náměstkyně Štěpánková ČTK řekla, že stát bude ale pokračovat i ve vyplácení části náhrad pro lidi v karanténě, a to ve stejné výši jako dosud. „Je to důležitý prvek programu Antivirus. Karantén přibývá,“ poznamenala Štěpánková. Podle ní příspěvek při karanténě z Antiviru bude mít dál označení A, navýšený příspěvek pro zavřené provozy má nově označení Plus.
Česko je od 5. října v nouzovém stavu. Vláda ho vyhlásila na třicet dní. Nejdřív platila omezení provozu. Od pondělí pak musela kulturní zařízení zavřít. Uzavřené jsou i zoologické zahrady, bazény či fitness centra. Restaurace nejsou otevřené ode dneška, mohou mít do 20:00 jen výdejové okénko.
Podle ministerstva práce by výdaje mohly za listopad a prosinec činit 1,9 miliardy korun. Za říjen se může vydat asi 3,6 miliardy korun na mzdové příspěvky asi pro 230 000 zaměstnanců, spočítalo ministerstvo.
Z programu Antivirus se vedle „áčka“ vyplácí ještě příspěvek B, kterým stát dorovnává 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29 tisíc korun superhrubé mzdy. Poskytovat se má do konce října. S prodloužením projednávaný materiál nepočítá. Resort práce v podkladech pro vládu uvedl, že je ale případné obnovení této podpory možné podle potřeby. Třetí podporou z Antiviru s označením C bylo odpuštění odvodů firmám do padesáti zaměstnanců za červen až srpen. Dokument pro vládu toto opatření neobsahuje. Maláčová ČTK řekla, že o případném prodloužení příspěvků B a prominutí odvodů menším firmám se bude ještě jednat příští týden.
Odbory a zaměstnavatelé opakovaně požadovali, aby program Antivirus zůstal aspoň do konce roku, než se přijme systémový kurzarbeit. Vláda jeho zavedení naplánovala od listopadu. Na jeho pravidlech se však několik týdnů nemohla shodnout. Její výsledný model odboráři a podnikatelé kritizují. Premiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že se návrh nepovedl. Teď je novela ve Sněmovně. Opoziční strany ji chtějí upravit.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama