e-news.cz - kurzy
Reklama

V hledáčku hackerů se ocitly školy

28.10.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V hledáčku hackerů se ocitly školy

Kvůli distanční výuce hrozí úniky citlivých dat dětí. Překotný přesun vzdělávání do dálkové podoby vyvolává nervozitu nejen u řady dětí, rodičů a učitelů.
Varovný prst zdvihají i bezpečnostní experti – školy se podle nich ocitly v situaci, kdy narychlo vytvářené učební postupy a použité technologie mohou zvyšovat riziko kybernetického útoku nebo úniku dat. Mohou být přitom v sázce i citlivé údaje dětí. Říká to Karel Obluk, odborník na kyberbezpečnost, bývalý šéf antivirové firmy AVG a investor. Podle něj by mělo Ministerstvo školství školám poradit, jak postupovat, a zajistit alespoň základní úroveň zabezpečení dálkové výuky.
Většina škol se v důsledku vládních opatření dostala do velmi nepříjemné situace, kterou nezavinila. Přechod na distanční výuku je náročný pro všechny a těžko očekávat, že učitelé při tom všem budou myslet ještě na bezpečnost dat. Vedle nezkušenosti pedagogů však podle něj školy bojují i s nedostatkem prostředků, ať už jsou to peníze na zabezpečení, vybavení škol nebo služby IT techniků. Jejich systémy tak někdy zvládnou napadnout i sami studenti.
V situaci, kdy školy potřebují udržet výuku, pak často používají služby nebo aplikace, které k tomu z hlediska bezpečnosti nejsou vhodné. Pokud pedagogové zadávají a přijímají úkoly přes různé freemailové účty a úložiště, není vždy jasné, jak jsou zabezpečené a kdo k nim má přístup. Podobně rizikové mohou být i videokonference, na které se sdílí přístupový odkaz. Například údaje o špatném prospěchu konkrétního žáka pak podle něj mohou sloužit ke kyberšikaně. Nárůst v počtech útoků na školy je kvůli důsledkům pandemie celosvětovým trendem. Podle reportu organizace Check Point Research vzrostl v posledních měsících v Evropě počet útoků o dvacet pět procent. Nejčastějšími způsoby útoků jsou podle reportu podvodné e-maily (tzv. phising), útoky ransomwarem nebo napadání videokonferencí.
Úroveň IT zabezpečení se v Česku liší škola od školy. Některé školy online systémy běžně používají a mohou si dovolit technika, který se stará o bezpečnost. Na druhé straně stále máme školy, kam digitalizace proniká pomaleji a bezpečnost není vždy prioritou. Proto by Obluk uvítal, kdyby Ministerstvo školství zřídilo „krizovou linku“, kam by se vedení škol obracelo o radu. Školy by tak mohly konzultovat způsoby distanční výuky a jeho nastavení, aby splňovalo alespoň základní bezpečnostní principy. Většina škol vlastní „ajťáky“ nemá, takto by je mohly oslovit alespoň na dálku.
Podle Obluka způsobuje nedostatek prostředků ve školách, kromě slabého zabezpečení proti hackerům, také horší přístup ke vzdělávání obecně. „Rozhodně například není standardem, aby každé dítě v domácnosti mělo vlastní počítač, v nejlepším případě jej musí sdílet. Mizí také jakákoli možnost individualizace výuky, což se nejvíce dotkne žáků se speciálními požadavky. Jak těch, kteří potřebují pomalejší tempo, tak naopak těch více talentovaných,“ tvrdí Karel Obluk, který sám podporuje vzdělávací neziskovou organizaci CTM. Podle něj ani pedagogové nemají dostatečné možnosti k zajištění online výuky a nejsou na situaci připraveni. Ministerstvo školství se na distanční podobu výuky bude muset zaměřit a více školy podporovat. Ale obávám se, že současná situace, pokud by měla trvat déle, se podepíše na celé jedné generaci dětí. Rodiny podle něj musí v současné situaci hledat i jiné způsoby vzdělávání dětí mimo školní lavice – například online vzdělávací programy nebo výuková videa.
KAREL OBLUK, odborník na kyberbezpečnost
Foto 1: pixabay.com
Foto 2: archiv Karla Obluka
Zdroj: MaVe PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama