e-news.cz - kurzy
Reklama

UVDL ČR: Aktuální opatření přinesou výrobcům lihovin další ztráty v řádech miliard korun

17.10.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
UVDL ČR: Aktuální opatření přinesou výrobcům lihovin další ztráty v řádech miliard korun

Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky (UVDL ČR) rozumí vydání vládních opatření kvůli epidemii covidu-19, upozorňuje však, že v roce 2020 se segment lihovin propadne oproti loňskému roku o třicet pět až čtyřicet procent.


Výrobci tak přijdou o cca dvě miliardy korun na tržbách. Důvodem nejsou pouze opatření zavedená v HORECA systému kvůli koronavirové pandemii, ale také značný odliv turistů a zahraničních dělníků pracujících v ČR a výrazné zvýšení spotřební daně od 1. ledna 2020 (o 13,2 procenta), které lihoviny zdražily. UVDL vyzývá stát ke krokům pro záchranu odvětví, které má v České republice tradici a mimo jiné přináší do státní podklady osm miliard ročně ve formě spotřební daně a zaměstnává přímo dva a půl tisíce lidí a nepřímo dalších dvacet tisíc lidí v napojených dodavatelských organizacích.
Prodej veškerých alkoholických nápojů, tedy piva, vína i lihovin, se dle odhadu UVDL ČR propadne oproti loňskému roku minimálně o třicet procent, což bude mimo jiné znamenat propad příjmu ze spotřební daně do státního rozpočtu ve výši okolo čtyř miliard korun. „Vládní opatření jsou v této krizové situaci pochopitelná, nicméně je zapotřebí myslet i na budoucnost a zpětné oživení pozastavených sektorů ekonomiky. V jiných evropských státech, například v Německu či Rakousku, přistoupili na dočasné významné snížení daně z přidané hodnoty na všechen sortiment prodávaný v sektoru HORECA, či jiné úlevy v oblastech daňových nebo plateb sociálního pojištění,“ říká Vladimír Darebník, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR a dodává, že zavedení takových opatření by značně pomohlo i České republice.
Uzavření HORECA segmentu má největší dopad na lihoviny, kterých se zde prodá přibližně padesát procent celkové spotřeby (např. u piva se jedná o přibližně třicet procent).  U lihovin došlo v důsledku koronavirových opatření k přesunu do maloobchodního segmentu přibližně deset až patnáct procent prodejů, přičemž celkový propad v tomto segmentu odhaduje UVDL ČR ve srovnání s rokem 2019 na třicet pět až čtyřicet procent. U jiných kategorií alkoholických nápojů je podíl prodeje v síti maloobchodních prodejen podstatně vyšší a tím jejich ztráty způsobené uzavřením barů a restaurací menší. „Přestože se spotřeba lihovin podílí na celkové spotřebě alkoholu v České republice jen ze dvacet sedm procent, podíl na celkovém výběru spotřební daně činí šedesát procent. To jednoznačně deklaruje znevýhodněnou pozici lihovin na českém trhu a ohrožuje to, vzhledem k nakumulování negativních prvků, naše přežití,“ komentuje situaci Vladimír Darebník.
Turisté vypijí v Česku čtvrtinu alkoholu
Z celkové spotřeby alkoholických nápojů v České republice vypijí čtvrtinu turisté a zahraniční dělníci pracující u nás. „Dle jasných statistických údajů se spotřeba alkoholu v prvním pololetí letošního roku snížila o dvacet pět procent, a to právě absencí turistů, ale i zahraničních dělníků pracujících v ČR. Těch zde v roce 2019 pracovalo okolo sedmi set tisíc, zatímco turistů zavítalo vloni do naší vlasti okolo jedenáct milionů a strávili u nás v průměru dva a půl dne,“ dodává Vladimír Darebník.
Odvětví lihovin zaměstnává v České republice přímo více než dva a půl tisíce lidí a nepřímo je na něj napojeno dalších okolo dvaceti tisíc pracovních míst dodavatelských organizací. V roce 2019 zaplatili ve formě spotřební daně více než osm miliard korun do státního rozpočtu. Další téměř půl miliardy korun zaplatí výrobci lihovin jako daň z příjmu.
Foto: pixabay.com
Zdroj: Allmedia4U s.r.o.
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama