Apogeo
Reklama

Podnikatelé oznámkovali vládu – vzhledem k nejistotám a blížícímu se „lockdownu“ obdržela pouze dostatečnou

14.10.2020, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Podnikatelé oznámkovali vládu – vzhledem k nejistotám a blížícímu se „lockdownu“ obdržela pouze dostatečnou

Třetina oslovených živnostníků oznámkovala českou vládu nedostatečně, v průměru by politici ve škole dostali jen o stupeň lepší známku. Nespokojenost s organizací značí také fakt, že čtyřicet procent dotazovaných nepomohla žádná státní výpomoc.


Téměř polovina respondentů poté označila jako své největší obavy právě vládní nařízení, která se mění tak často, že na ně nejsou schopni se připravit, natož na ně adekvátně reagovat. Čtyřicet šest procent podnikatelů se od jarních omezení ještě nevrátilo do původního režimu, čtyřicet tři procent jich vykazuje stále ztrátu. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který vypracoval český rezervační systém Reservio ve spolupráci s online dotazníkovou platformou Survio a jehož se zúčastnilo 630 českých podnikatelů ve službách.
„Jaro bylo pro podnikatele ve službách špatné, ale to, co je čeká v následujících týdnech, je daleko horší. Většina z nich v březnu měla finanční rezervu, ze které zvládla lockdown přečkat,” konstatuje zakladatel a CEO rezervačního portálu Reservio Boris Bošiak. „Nyní jsou ale ve stavu, kdy téměř polovina z nich je stále ve ztrátě a děsí se dalších vládních nařízení,” dodává Bošiak. Dotazník zjistil, že obavy z budoucnosti vlastního podnikání má šedesát tři procent respondentů, nejvíce se obávají již zmiňovaných státních nařízení (čtyřicet osm procent) a také poklesu zakázek (čtyřicet jedna procent).
Pozitivní zprávou je, že ukončit svoji činnost muselo pouhých osm procent dotazovaných. Protože byl dotazník distribuován jak na malé podniky, tak i na osoby samostatně výdělečné činné, otázka týkající se propouštění pracovníků nebo omezování spolupráce se týkala jen části z nich. Více než třetina podnikatelů, kteří před tímto nesnadným rozhodnutím stáli, ale přiznala, že k podobným krokům museli přistoupit. Konkrétně se jednalo o třicet čtyři procent.
Pochopení se mění v bezmoc
„Protože většina našich zákazníků jsou podnikatelé ve službách, od prvopočátku koronakrize jsme s nimi diskutovali a zajímali se o jejich potřeby. Bylo zajímavé pozorovat, jak pochopení, které většina z nich na jaře měla, postupně mizelo a nyní vidíme především bezmoc a naštvání,” říká zakladatel rezervační platformy. „Není se ale čemu divit, od jara mají podniky stále omezené provozy, přidané vysoké náklady na ochranné pomůcky a děsí se všech nových nařízení, která vyplouvají na povrch zcela nesystematicky,“ říká Bošiak.
Třem čtvrtinám živnostníků trvalo déle než tři měsíce, než se jejich provoz mohl vrátit do normálu, čtyřicet šest procent jich stále provozuje svoji činnost v omezeném režimu. Růžově to s nimi nevypadá ani po finanční stránce – čtyřicet tři procent jich je stále v mínusu, dalších dvacet pět procent respondentů uvedlo, že je nyní takzvaně „na nule.“
Vládní pomoc nenaplnila potřeby podnikatelů
Od vypuknutí nouzového režimu v České republice předkládala vláda spoustu návrhů, jak podnikatelům kromě jiných podat pomocnou ruku. Proto se na tuto problematiku také zaměřila část dotazníku, který byl rozeslán na živnostníky a podnikatele při startu druhé vlny krize. Z výsledků jsou jasně patrné rozdíly mezi pomocí pro osoby samostatně výdělečně činné a pomocí pro podniky. Více než polovina OSVČ využila takzvanou Pětadvacítku, která byla vyhlášena hned na začátku krize a nebránily jí žádné byrokratické průtahy. Celých čtyřicet procent respondentů ale uvedlo, že jim nepomohlo žádné vládní řešení. V tomto případě se jedná především o malé firmy, pro které byly připraveny programy jako byl Antivirus nebo Covid I., II. a III. Třetím nejčastěji zmiňovaným řešením bylo odpuštění platby sociálního a zdravotního pojištění (dvacet jedna procent).
Služby nejsou primárním zdrojem nákazy
Nařízení zavření i malých sportovišť nebo omezení provozu salonů krásy má pro jejich vlastníky fatální následky, přitom podle amerických studií nejsou podniky ve službách takřka vůbec zdrojem nákazy. Šetření dokazuje, že ochranné prostředky jsou zcela dostačující prevencí před nákazou, na těchto místech navíc nedochází ke shlukování většího počtu osob. Bohužel ale ekonomické dopady těchto rozhodnutí bude mít na tyto malé podnikatele dlouhodobé následky. I kvůli poklesu zákazníků je už tak aktuální situace téměř neudržitelná.
Je jasné, že následky koronaviru si česká ekonomika ponese ještě několik let, jen jarní celonárodní karanténa stála státní kasu 169 miliard korun. Je důležité si ale uvědomit, že situace, která se na první pohled nezdá tak tragická, ukazuje realitu o několik měsíců opožděnou. „Pokud se pro české podnikatele nevytvoří jasný plán a strategie, je téměř jisté, že jich bude muset své živnosti uzavřít násobně větší počet, než jak tomu bylo na jaře,“ říká Bošiak. „Tyto skutečnosti ale uvidíme nejdříve na přelomu roku, kdy už pro nápravu bude pozdě,“ dodává CEO brněnského startupu.
Foto: pixabay.com
Infografika + Zdroj: PR-ACE agency s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama