Druhá vlna koronavirové pandemie dorazila i do českých restaurací. Ty se stále nevypořádaly se ztrátami z jarních měsíců a nyní opět fungují pouze skrze výdejní okénka.

Dle dat společnosti Storyous má aktuálně otevřeno pouze padesát sedm procent podniků a tržby rapidně klesají. Gastronomové se ale nevzdávají, i díky vládní podpoře nechávají své podniky otevřené a hostům umožňují objednávat si jídlo s sebou bezkontaktně a online.

„Dnes má otevřeno pouze padesát sedm procent podniků z těch, které fungovaly přes léto. Největší výpadek tržeb nastal v den, kdy se zavřely restaurace a začala opět fungovat pouze výdejní okénka. Restaurace jsou nyní na čtvrtinových tržbách oproti létu. Přitom ještě 13. října, tedy poslední den, kdy měly restaurace otevřeno alespoň do 20 hodin, jsme evidovali třikrát vyšší tržby než dnes,” komentuje Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která restauracím dodává pokladní systémy.

Za jediný den, tedy mezi 13. a 14. říjnem tak restaurace přišly o šedesát čtyři procent svých tržeb. Otevřeno má nyní pouze kolem poloviny podniků oproti létu, přitom ještě 13. 10. fungovalo téměř osmdesát procent hospod, restaurací a kaváren. Kolik gastroprovozů zcela ukončilo v říjnu svou činnost bude zřejmé až na konci měsíce.

Mnoho restaurací se z jarního uzavření poučilo a aktivně komunikují se svými zákazníky. „Oproti jarní vlně vidíme větší angažovanost podniků a snahu vymyslet co nejlepší řešení pro prodej s sebou. Sami se nám ozývají se zájmem o naši službu OneMenu – online objednání jídla s sebou. Je to pro ně dobrá alternativa k rozvozovým službám, které restaurace zatěžují nepoměrně vysokými poplatky,” říká Igor Třeslín. Rozvozové služby si běžně účtují třicet procent z ceny objednávky, poplatek za využití OneMenu Jídlo s sebou se pohybuje kolem tří až čtyř procent.

Rozdíl je také v chování hostů. Oproti první vlně epidemie sledují ve Storyous méně častý trend práce z domova. „Lidé jsou v kancelářích, nepracují z domova v takové míře jako na jaře a přes den potřebují jíst. I proto jim restaurace chtějí nabídnout možnost pohodlného a bezpečného online objednání jídla s sebou,” komentuje Igor Třeslín. „Každý z nás si rád zajde na dobré jídlo a restaurace se teď snaží ze všech sil, aby pro nás všechny i nadále vařily. Zajděte si i vy pro dobrý oběd, který si odnesete s sebou domů nebo do kanceláře. Hospodští teď ocení i sebemenší podporu,” vyzývá Třeslín.

Restaurace si potřebují udržet zaměstnance, aby přežily až znovu naskočí poptávka, mnoho z nich ale už muselo přepouštět a svým zaměstnancům hledají dočasnou práci v jiných odvětvích. „Vážíme si podpory vlády, která přišla rychle a v klíčových oblastech. Teď budeme bojovat o to, aby se snížila DPH u jídla s sebou, protože tam je sazba zbytečně vyšší. Vyzvali jsme i rozvážkové služby, aby pro období omezení zvážily výši svých provizí, které činí v současnosti okolo třicet procent z ceny objednávky,” říká Luboš Kastner, předseda iniciativy Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a spolumajitel sítě restaurací Hospodska.

„Nejhůře dopadla krize samozřejmě na bary, které vůbec nemohou otevřít své podniky a obnova barové scény bude trvat ještě dlouho,” uzavírá Luboš Kastner.

Foto: pixabay.com

Zdroj: ShrtCut Studio s.r.o.