Apogeo
Reklama

Co čeká zlato v případě Bidenova vítězství ve volbách?

15.10.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Co čeká zlato v případě Bidenova vítězství ve volbách?

Zdá se, že letošní dobré výsledky zlata a stříbra budou pokračovat i v posledním čtvrtletí. Zvýšenou pozornost znovu přitahuje reflační obchodování, které přeje zlatu i komoditám.


Výnosy z dlouhodobých dluhopisů a akcie s malou kapitalizací jsou na vzestupu a zlato se vrátilo nad 1 900 dolarů za unci. Tato očekávání vycházejí z nejnovějších průzkumů, podle nichž roste pravděpodobnost, že Joe Biden porazí 3. listopadu Donalda Trumpa.
Zlato i stříbro dosáhly v prvních třech kvartálech letošního roku dobrých výsledků (zlato +21 procent, stříbro +27 procent). Je navíc čím dál pravděpodobnější, že si dobře povedou i nadále. Jedním z hlavních důvodů, proč si to myslíme, je riziko inflace a po tom, co se posledním týdnu událo ve Washingtonu, si právě toto riziko zaslouží zvýšenou pozornost. Trumpův nepřesvědčivý výkon v první prezidentské debatě a jeho následující onemocnění Covidem-19 dál zvýšily Bidenův náskok v předvolebních průzkumech.

Zdroj: FiveThirtyEight.com
Jak už psal kolega John Hardy ve své posledním FX aktualitě:  Demokraté mají nakročeno k opětovnému získání prezidentského úřadu i Senátu. To by vydláždilo cestu k tomu, že bude už v prvních sto dnech Bidenovy vlády schválen několikabilionový stimul, který způsobí výrazné zvýšení inflace v USA, přičemž základní sazba Fedu zůstane dál v zásadě na nule. Kurz amerického dolaru rozhodně závisí na tom, jak trh vnímá budoucí inflaci. Výše uvedený argument se zdá být v tomto případě vcelku věrohodný a americké sazby se zvedly po celé křivce. Čím jasnější náskok budou mít Demokraté v průzkumech, tím menší je pravděpodobnost, že by Trumpova obvinění ze zfalšování voleb přinesla dlouhodobější nejistotu kolem zpochybněných voleb.
Návrat zlata nad 1 900 USD za unci po nedávné korekci na 1850 napovídá, že by jeho zotavení mohlo dál pokračovat, zejména s ohledem na dlouhodobě zvýšenou poptávku po „zlatých“ fondech ETF. Investoři, správci aktiv i penzijní fondy si stále více uvědomují potřebu ochrany proti inflaci, což vedlo k celoročnímu růstu držby až na současný rekordní stav přesahující 111 milionů uncí. Nejmarkantnější byl nepřetržitý příliv prostředků v srpnu a září navzdory tomu, že ceny v obou měsících padaly.
Pro zlato je růst výnosů vlastně příznivý, protože nominální výnosy stoupaly primárně kvůli růstu rovnovážných výnosů, přičemž reálné výnosy zůstaly víceméně beze změny. Reálné výnosy se budou nejspíš s růstem rovnovážných výnosů propadat hlouběji do červených čísel, zejména vzhledem ke snahám Federálních rezerv zabránit růstu výnosů nominálních.
Zda je zlato připravené znovu vyrazit na cestu ke dvou tisícům dolarů za unci, se teprve uvidí. Bude záležet hlavně na výši reflace a na tom, zda Biden opravdu vyhraje, protože s tím už současná cena počítá. Po Trumpově překvapivém vítězství v listopadu 2016 ztratilo zlato 15 procent hodnoty a jeho propad se zastavil až v půlce prosince. Dnes však už lidé vědí, co mohou od Trumpa čekat, a tak je pravděpodobnost, že svůj neuvěřitelný comeback letos zopakuje, nejspíš o něco nižší.
Vzhledem k možnému zvýšení volatility a nejistoty na trzích však mohou někteří investoři své investiční rozhodnutí raději odložit až na dobu po volbách. Prozatím se zlato drží mezi stodenním klouzavým průměrem 1 858 dolarů za unci a padesátidenním klouzavým průměrem 1 944 dolarů za unci.

Zdroj: Saxo Group
A nakonec se ještě jednou vraťme k tématu inflace, i když tentokrát nejde o dobré zprávy. Po největším čtvrtletním vzestupu cen potravinových komodit od roku 2016 čekal trh na včerejší zveřejnění měsíčního Indexu cen potravin FAO. Tento index, jenž sleduje ceny více než sedmdesát potravinových komodit, dosáhl v srpnu svého šestiměsíčního maxima.
OLE HANSEN, hlavní komoditní stratég Saxo Bank
O autorovi:
Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.
Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.
Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.
Foto 1: pixabay.com
Foto 2 + Zdroj: Native PR, s. r. o.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama