e-news.cz - kurzy
Reklama

CBRE: Poptávka investorů převyšuje současnou nabídku i navzdory zpomalení ekonomiky

13.10.2020, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CBRE: Poptávka investorů převyšuje současnou nabídku i navzdory zpomalení ekonomiky

Společnost CBRE, světový lídr v oblasti komerčních realitních služeb, nadále eviduje silný zájem ze strany investorů o komerční reality.


Chuť investovat se odráží v poptávce, která převyšuje aktuální nabídku, a to zejména v důsledku omezeného množství kvalitních produktů na trhu. Zároveň se mění preference investorů ve smyslu, jaké typy nemovitostí aktuálně upřednostňují, a jak důležitá se pro ně stává otázka udržitelnosti a stabilizace příjmů, kdy ještě přísněji hodnotí byznys nájemníka.
Na trhu je možné již delší dobu pozorovat, že do České republiky postupně ze západní Evropy přichází trend, kdy se investoři zajímají o nájemní bydlení neboli tzv. „multi-family“ projekty. Zatím největší investiční transakce letošního roku se týká právě koupě rezidenčního nájemního portfolia Residomo v hodnotě 1,3 miliardy eur švédskou společností Heimstaden Bostad. Experti CBRE v současné koronavirové době vnímají ještě silnější preferenci od domácích i zahraničních investorů primárně o tento sektor. Očekávají, že se v nejbližších letech „multi-family“ stane významným investičním hybatelem. Druhá největší realizovaná transakce tohoto roku proběhla v maloobchodním sektoru. Společnost Generali Real Estate koupila od PSN obchodní dům Kotva, otevřený v roce 1975 v samotném centru Prahy. Sedmipodlažní budovu s celkovou plochou dvacet osm tisíc metrů čtverečních čeká do budoucna rekonstrukce. Z kancelářského segmentu lze uvést například prodeje budov City West C1+C2 v Praze 5, kterou koupila Českomoravská Nemovitostní nebo budovu City Empiria v Praze 4, kterou prodala skupina Generali společnosti PSN.
„V prvních třech čtvrtletích roku 2020 jednoznačně dominoval rezidenční sektor s podílem šedesát dva procent z celkového objemu investic. Na druhém a třetím místě pak stojí sektory maloobchodu (čtrnáct procent) a kanceláří (dvanáct procent). Investice do industriálních a logistických nemovitostí činily cca devět procent celkového objemu, což je spjato především s limitovanou nabídkou průmyslových projektů na trhu. Evidujeme silný zájem především o multi-family projekty, kvalitní kancelářské budovy, průmyslové a logistické areály, ale i retail parky,“ komentuje Katarína Brydone, vedoucí oddělení investic poradenské společnosti CBRE.
Celkový objem uzavřených investičních transakcí do komerčních realit za první tři čtvrtletí převýšil 2,1 miliardy eur, což odpovídá průměrné investiční výši za posledních pět let v tomto časovém období. CBRE předpokládaný objem investic za celý rok 2020 odhaduje na cca 2,6 miliardy eur.
Foto: pixabay.com
Zdroj: Crest Communications, a.s.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama