e-news.cz - kurzy
Reklama

Statistika: ceny bytů ve třech největších městech vzrostly za poslední dekádu až o 114 procent

29.09.2020, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Statistika: ceny bytů ve třech největších městech vzrostly za poslední dekádu až o 114 procent

Za posledních deset let stoupaly ceny bydlení raketovou rychlostí, alespoň ve třech největších českých městech.


Z dat realitního portálu RealityMIX vyplývá, že v Praze vzrostla za poslední dekádu průměrná cena bytu o 98 procent, v Brně dokonce o 114 procent, a Ostravany stojí nákup bytu v průměru o šedesát procent více než před deseti lety. Obdobně jsou na tom také ceny pronájmů.
Zatímco v březnu roku 2010 si mohli Pražané pořídit byt v průměru za „pouhých“ 4 196 223 korun českých, v březnu tohoto roku by je vyšel už nezměrně dráž – přesněji na 8 291 236 korun. Ještě výraznější cenový nárůst zaznamenává druhé největší město České republiky, Brno. Ceny bytů zde stouply o neuvěřitelných 114 procent, tedy z původních 2 678 537 korun na 5 724 003 korun.
„Nárůst cen bytů v poslední dekádě způsobilo hned několik faktorů. Vedle neustále rostoucí poptávky po vlastním bydlení se jedná o demografický trend, zejména pokračující přesun obyvatelstva do velkých měst. Zpomaluje a prodlužuje se také výstavba nových bytů, méně významnou roli hraje růst cenové hladiny,“ komentuje statistiky spolumajitel portálu RealityMIX, Jan Štěp. „V Praze lze čekat, že se lidé budou zbavovat bytů, které dříve využívali pro krátkodobé pronájmy. Spolu s dalšími dopady koronakrize tak předpokládáme krátkodobý pokles cen. Z dlouhodobého hlediska je ale klíčová především rychlost výstavby, a tedy to, jak bude vypadat nový stavební zákon. Nicméně jak potvrdili instituce, které mají na starost rozvoj Prahy, Brna a Ostravy – nový návrh stavebního zákona rozvoj velkých měst spíše omezuje,“ dodává Štěp.

Ceny nájmů rostly o desítky procent
Obdobně jako ceny prodejů jsou na tom i ceny pronájmu bytů v Praze, kde za poslední dekádu vzrostly v průměru o devadesát procent, tedy z 12 932 na 24 583 korun. Nesrovnatelně lepší je situace v Brně, kde pronájmy zdražily za posledních deset let o čtyřicet procent (z původních 11 298 na 15 784 korun). Nejnižší cenový nárůst je pak možné zaznamenat v Ostravě, kde cena pronájmu vzrostla průměrně o dvacet pět procent (z původních 8 674 na 10 826 korun českých).
„Pronájmy ve třech největších českých městech za posledních deset let rostly především proto, že se české ekonomice dařilo. Rostla obliba pořizování investičních bytů – ve velkých městech hojně využívaných i ke krátkodobým pronájmům v rámci Airbnb. V případě Prahy pak svou roli sehrála rovněž velká poptávka ze strany zahraniční klientely a investorů, pro které jsou zdejší ceny oproti Západu stále lákavé,“ komentuje stav nájemního bydlení Štěp. „Předpokládáme však, že ceny pronájmů v Praze, Brně a Ostravě v budoucnosti klesnou, a to zejména kvůli pokračující pandemii koronaviru a uvolnění značného množství bytů z krátkodobých pronájmů,“ zakončuje.

Foto: pixabay.com
Infografika + Zdroj: Communication Lab
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

01.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku potvrdil dříve udávaný výsledek, tedy mezičtvrtletní růst o 0,2 %, který odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Za celý rok 2023 tak tuzemský hrubý domácí produkt klesl o 0,4 %. Česká ekonomika tak i nadále zaostává za svým před-pandemickým výkonem, když HDP zůstává o 1,4 % nižší než v posledním kvartále roku 2019.

Ekonomika ČR meziročně oslabila. Na 14. místo v EU nás stáhla vysoká inflace i nízká přidaná hodnota 

28.02.2024, Autor: Z blogosféry

Česko má 14. nejsilnější ekonomiku v EU. Podle srovnání Indexu prosperity a finančního zdraví jsme si ale v eurounijním srovnání již podruhé pohoršili. Oproti roku 2022 se Česko propadlo dokonce o 5 příček. Ačkoliv se jako země můžeme pyšnit relativně pestrým průmyslem s vysokou komplexitou, brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tržby obchodníků: Po špatném roce 2023 přichází lepší rok 2024

07.02.2024, Autor: Z blogosféry

Postupná stabilizace cen v obchodech v kombinaci s růstem mezd zaměstnanců povede k navyšování tržeb obchodníků. Pomyslný bod zlomu nastal v listopadu loňského roku, kdy po roce a půl začaly tržby konečně růst. Prosincová data tento vývoj potvrdila. 

Nižší úrokové sazby povzbudí české stavebnictví

06.02.2024, Autor: Z blogosféry

Snižování úrokových sazeb Českou národní bankou povede k vyššímu zájmu lidí o hypoteční úvěry. Díky tomu bude proudit více peněz z hypotečního na realitní trh, což povede k růstu cen nemovitostí. Na základě tohoto vývoje lze očekávat, že se postupně začne oživovat stavební produkce, kterou však zatěžuje přílišné množství regulací. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama