e-news.cz - kurzy
Reklama

Guvernér nesmí kritizovat vládu?

05.09.2020, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Guvernér nesmí kritizovat vládu?

Jen málokdo si asi dnes vzpomene, jak se u nás kdysi zrodila „blbá nálada.“ Bylo to v roce 1997. Vláda tehdy čelila značným hospodářským potížím, přijímala úsporné balíčky, škrtala výdaje státního rozpočtu, byla vnitřně rozhádaná a nakonec padla.
Dodnes tvrdí určitá část odborníků, že pád vlády způsobila tehdy zejména centrální banka, která přecenila rizika a razantně zpřísnila měnovou politiku. Ani v akademických sférách není dodnes jednotný názor na správnost jednoho či druhého postoje. Všichni se shodují pouze v tom, že to byla demonstrace suverenity a nezávislosti naší – tehdy ještě poměrně mladé – centrální banky, přičemž někteří dodávají, že té nezávislosti bylo až příliš mnoho.
Dlouho se o tom nemluvilo, neboť se o nezávislosti ČNB nepochybovalo. O víkendu ale pan guvernér vyslovil svůj názor na chystané změny ve zdanění mezd, tedy na jeden z aktuálních kroků vlády, a jak se zdá, některým odborníkům to zvedlo krevní tlak. Vidí v tom zpolitizování ČNB, oslabení její nezávislosti, a tedy i pokles důvěryhodnosti.
Stojí zato si tu debatu poslechnout. Pan guvernér pojmenoval některé věci tak, jak jsou. Jednoduše, jasně a bez omáčky. Řekl například, že žádná penzijní reforma neexistuje, že je to pouze chiméra, a že jediné, co se s penzemi dá dělat, je prodlužovat důchodový věk. Jasně, že má pravdu a že všechny dobré nápady s různými pilíři jsou spíš kosmetickým doplňkem, který důchodcům blahobyt nezajistí. Má pravdu, ale je zatím jediný, kdo to takto jasně řekl. S plnou vahou svých osobních zkušeností. Nebo jiná věc: letošní rozpočtový schodek pět set miliard není žádný problém, protože je to jednorázové řešení vzniklé situace. Zato snížení daně ze mzdy je špatné – ničemu nepomůže, ale je to na pořád a bude nás to stát sto miliard každý rok. Prostě řekl, jak se věci mají. Není sám, kdo to ví, ale je jediný, kdo to říká. Také mýtus o tom, že naše střední třídy chudnou, rozptýlil jedinou větou: střední třída bohatne, ale trochu pomaleji než jiné sociální skupiny.
Řekl ještě další věci, které sice vláda může považovat za kritiku svého počínání, ale to přece nebylo to hlavní. Především dal k dispozici pravdivé informace a jasná stanoviska. V našem veřejném prostoru je to jev vzácný, téměř nevídaný. Dlužno podotknout, že z pozice nezávislé a nepolitické instituce, navíc vybavené špičkovým analytickým aparátem a skvělými daty, je to jednodušší než z pozic novinářských, akademických či dokonce politických.
Nezávislost centrální banky není jen výsada, je to také závazek a služba veřejnosti. Říkat pravdu, říkat ji jasně a bez obalu, patří do tohoto sortimentu, a to i v případě, že se to dá považovat za kritiku vlády, že to někomu politicky nahraje a někomu bohužel ne. Je to vedlejší produkt, ze kterého asi žádný centrální bankéř radost nemá, ale nezávislost a nestrannost je nutný předpoklad úspěšné měnové politiky, ze které mají nakonec užitek všichni. „Blbá nálada“ se už dávno rozplynula, a i když se vždycky budeme víc bavit o potížích než o úspěších, jedno je jisté: silná a nezávislá, tedy otevřená a upřímná centrální banka, je zároveň důvěryhodná a je to za všech okolností dobrý důvod k optimismu.
Foto: archiv ČNB
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama