e-news.cz - kurzy
Reklama

Růst důvěry v českou ekonomiku v srpnu výrazně zpomalil

25.08.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Růst důvěry v českou ekonomiku v srpnu výrazně zpomalil

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu meziměsíčně vzrostla o 0,3 bodu na osmdesát sedm bodů. Růst důvěry tak výrazně zpomalil proti červenci, kdy se zvýšila o 9,5 bodu.


V srpnu byla důvěra vyšší mezi podnikateli, naopak u spotřebitelů klesla. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V meziročním srovnání jsou všechny indikátory důvěry stále nižší, důvodem je epidemie koronaviru a s ní související opatření.
„Výraznější zvýšení důvěry v ekonomiku jsme zaznamenali jen v odvětví obchodu, kde podniky oproti minulému měsíci hodnotí podstatně lépe svou současnou ekonomickou situaci. Ve službách se naopak důvěra mírně snížila, a to zejména v důsledku horšího hodnocení očekávané poptávky,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.
Celková důvěra se nachází na nejvyšší úrovni za uplynulých pět měsíců, řekl ČTK analytik Generali Investments Radomír Jáč. Nicméně zůstává podle něj výrazně pod úrovněmi z doby před koronavirovou epidemií. Na srpnovém průzkumu je patrná nejistota zejména ve službách a dále na straně spotřebitelů, což je provázáno právě s virovou pandemií, dodal.
Mezi podnikateli vzrostl indikátor důvěry o 0,8 bodu na 85,5 bodu. V obchodu byla vyšší o 6,9 bodu, v průmyslu o 1,7 bodu a ve stavebnictví o 3,7 bodu. Podle statistiků ale mezi stavaři stále převažují podnikatelé, kteří hodnotí současnou poptávku jako nedostatečnou. Ve službách se důvěra v srpnu snížila o 1,3 bodu.
S tím, jak se ekonomika vzpamatovává po koronavirovém šoku, roste i optimismus na straně podnikatelů, podotkl analytik ČSOB Petr Dufek. Extrémní chmury, které byly vidět na očekávání podnikatelů ve druhém čtvrtletí, jsou téměř pryč a průmyslové firmy podle něj předpokládají výraznější zlepšení poptávky už v horizontu tří měsíců. „Teď už jen zbývá, aby tyto předpoklady byly podloženy zakázkami,“ poznamenal.
Mezi spotřebiteli klesla důvěra v ekonomiku o 1,6 bodu na 94,4 bodu. Proti minulému měsíci se lidé více obávají zhoršení jejich vlastní finanční situace. Obavy z růstu cen jsou stále vysoké a lidé se také stále bojí zvyšování nezaměstnanosti, uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.
Souhrnný indikátor důvěry se zhruba od podzimu roku 2014 do začátku letošního roku držel kolem sto bodů. Od letošního ledna začal mírně klesat. V březnu se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem následované preventivními opatřeními vlády proti šíření viru, která zahrnovala uzavření restaurací, kin či obchodů i omezení cestování. Důvěra v ekonomiku se v dubnu propadla pod osmdesát bodů, kde byla naposledy za ekonomické krize v roce 2009.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama