Apogeo
Reklama

Případný pokles cen by přilákal až pětinu Čechů ke koupi vlastního bydlení

24.08.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Případný pokles cen by přilákal až pětinu Čechů ke koupi vlastního bydlení

Přestože se po vyhlášení nouzového stavu mluvilo o zamrznutí trhu s nemovitostmi, nemělo by jít o dlouhodobý trend. Jen šest procent Čechů chce totiž kvůli krizi plánovaný nákup nemovitosti odložit.


Dalším významným prvkem v rozhodování může být návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí ve výši čtyř procent z celkové kupní ceny, který už schválila Poslanecká sněmovna.
Pokud nastane důsledkem pandemie koronaviru výrazný pokles cen nemovitostí, může se realitní trh opět dynamicky rozhýbat. Až pětina Čechů (dvacet jedna procent) by totiž v takovém případě uvažovala o koupi nemovitosti, i když to původně neplánovala. Ukazuje to aktuální průzkum, který si Raiffeisen stavební spořitelna nechala zpracovat u výzkumné agentury NMS Market Research.
Pomocnou ruku především mladým rodinám navíc podalo Ministerstvo financí, jehož návrh zákona na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí prošel Sněmovnou, a to se zpětným účinkem. Tuto daň tak nebude platit nikdo, komu byl proveden vklad na katastr nejpozději v prosinci 2019 (Ministerstvo financí ČR 8. 7. 2020).
„Češi jednoznačně preferují vlastní bydlení před dlouhodobým nájmem. Proto si polovina mladých ve věku 18–36 let spoří, většinou už od maturity. V posledních letech se ale ceny nemovitostí vyšplhaly do takové výše, že jim často tyto úspory na hypotéku nestačily. Nyní tedy můžeme očekávat, že pokud dojde k většímu poklesu cen nemovitostí, zejména mladí lidé a rodiny po těchto úsporách sáhnou a situaci využijí k nákupu vysněného vlastního domu nebo bytu,“ myslí si Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Před vypuknutím pandemie plánovalo koupi nemovitosti třináct procent lidí. Tito lidé se v průběhu pandemie rozdělili na dvě rovnoměrné skupiny. První z nich (sedm procent) nebude koupi odkládat, takto budou postupovat zejména bohatší domácnosti. V průměru šest procent pak s koupí raději počká.
„Pro ty, kdo nyní koupi nemovitosti zvažují, jsme připravili výhodnou nabídku. Na pořízení vlastního bydlení poskytujeme úvěr HYPOsplátka s úrokovou sazbou už od 1,64 procenta ročně. Zrušení daně z nabytí nemovitosti navíc uleví od dalšího výdaje, který se mnohdy pohyboval v řádech statisíců korun. Při zařizování bydlení se pak jistě tato nemalá částka hodí například na vybavení domácnosti,“ uzavírá Lenka Molnárová.
Jaké jsou s ohledem na současnou ekonomickou situaci způsobenou pandemií koronaviru vaše plány ohledně koupě nemovitosti?

Foto: pixabay.com
Graf: NMS Market Research, vzorek tisíc respondentů
Zdroj: WS CEE Communication Consulting, s.r.o.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

01.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku potvrdil dříve udávaný výsledek, tedy mezičtvrtletní růst o 0,2 %, který odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Za celý rok 2023 tak tuzemský hrubý domácí produkt klesl o 0,4 %. Česká ekonomika tak i nadále zaostává za svým před-pandemickým výkonem, když HDP zůstává o 1,4 % nižší než v posledním kvartále roku 2019.

Ekonomika ČR meziročně oslabila. Na 14. místo v EU nás stáhla vysoká inflace i nízká přidaná hodnota 

28.02.2024, Autor: Z blogosféry

Česko má 14. nejsilnější ekonomiku v EU. Podle srovnání Indexu prosperity a finančního zdraví jsme si ale v eurounijním srovnání již podruhé pohoršili. Oproti roku 2022 se Česko propadlo dokonce o 5 příček. Ačkoliv se jako země můžeme pyšnit relativně pestrým průmyslem s vysokou komplexitou, brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby obchodníků: Po špatném roce 2023 přichází lepší rok 2024

07.02.2024, Autor: Z blogosféry

Postupná stabilizace cen v obchodech v kombinaci s růstem mezd zaměstnanců povede k navyšování tržeb obchodníků. Pomyslný bod zlomu nastal v listopadu loňského roku, kdy po roce a půl začaly tržby konečně růst. Prosincová data tento vývoj potvrdila. 

Nižší úrokové sazby povzbudí české stavebnictví

06.02.2024, Autor: Z blogosféry

Snižování úrokových sazeb Českou národní bankou povede k vyššímu zájmu lidí o hypoteční úvěry. Díky tomu bude proudit více peněz z hypotečního na realitní trh, což povede k růstu cen nemovitostí. Na základě tohoto vývoje lze očekávat, že se postupně začne oživovat stavební produkce, kterou však zatěžuje přílišné množství regulací. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama