e-news.cz - kurzy
Reklama

Achillova pata mobilních telefonů Android: téměř každý telefon lze špehovat a zneužít

19.08.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Achillova pata mobilních telefonů Android: téměř každý telefon lze špehovat a zneužít

Výzkumný tým kyberbezpečnostní společnosti Check Point odhalil více než čtyři sta zranitelností v čipech Qualcomm.


Využívá je více než čtyřicet procent telefonů po celém světě, včetně špičkových telefonů od společností Google, LG, Samsung, Xiaomi, OnePlus a dalších. Útočníci mohou prostřednictvím zranitelností špehovat telefony se systémem Android, skrývat útoky nebo telefon „zmrazit.“
Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, odhalil více než čtyři stovky zranitelných částí kódu DSP čipu Qualcomm, což se týká více než čtyřicet procent telefonů po celém světě. DSP čip Qualcommu je téměř ve všech telefonech Android, včetně špičkových modelů od společností Google, Samsung, LG, Xiaomi, OnePlus a dalších. Výzkumný tým kyberbezpečnostní společnosti Check Point popsal významná bezpečnostní rizika spojená s více než čtyři sty zranitelnostmi v Qualcomm DSP čipu ve výzkumné zprávě označené jako „Achilles:“
Špionáž: Útočníci mohou proměnit libovolný Android telefon v dokonalý špionážní nástroj. Uživatelé mohou přijít například o fotografie, videa, údaje o poloze nebo lze telefon zneužít k odposlouchávání pomocí mikrofonu nebo k nahrávání hovorů.
„Zamrznutí“ telefonu: Útočníci mohou s využitím zranitelností udělat mobilní telefon nefunkční. Všechny informace uložené v telefonu tak budou trvale nedostupné – včetně fotografií, videí, kontaktních údajů atd.
Maskování škodlivých aktivit: Hackeři mohou pomocí zranitelností zamaskovat své útoky a škodlivé aktivity a zajistit, aby malware nešel ze zařízení odstranit.
Pro zneužití zranitelností stačí hackerům jednoduše přesvědčit oběť k nainstalování neškodné aplikace, která nepotřebuje žádná oprávnění.
Definice DSP
DSP je zkratka pro digitální signálový procesor. DSP se zaměřuje na práci se signály v reálném čase a jejich přeměnu na zpracovatelná data. DSP technologie najdete uvnitř sluchátek, chytrých telefonů, chytrých reproduktorů, automobilů a řady dalších zařízení. DSP v chytrém telefonu například dekóduje soubory MP3, u písniček vylepšuje basy, pomáhá s výpočty pro aktivní potlačení šumu a rozpoznává váš hlas, když řeknete „Ahoj, Google!“ Jednoduše řečeno lze DSP přirovnat k samostatnému počítači v těle jednoho čipu. A téměř každý moderní telefon má alespoň jeden z těchto čipů.
DSP jako nový útočný vektor
Check Point upozorňuje, že DSP je pro hackery lákadlem a novou cestou, jak proniknout do mobilních zařízení. DSP čipy jsou mnohem zranitelnější, protože jsou spravovány jako „černé skříňky“ a je tak pro kohokoli mimo výrobce složité zkontrolovat design, funkčnost nebo kód.
Check Point odpovědně o zranitelnostech informoval Qualcomm a informováni byli i příslušní výrobci mobilních telefonů.
Check Point se rozhodl nezveřejnit technické detaily, dokud výrobci mobilních telefonů nebudou mít komplexně vyřešené odstranění všech souvisejících rizik. Zároveň je ale důležité na problém upozornit. S detailními informacemi byli kontaktováni příslušní vládní úředníci a mobilní výrobci a Check Point s nimi spolupracuje na zvýšení bezpečnosti mobilních telefonů. Zároveň výzkumný tým Check Point Research nabízí spolupráci všem dodavatelům zabezpečení, kteří o takovou spolupráci budou mít zájem. Check Point proaktivně nabízí organizacím, které mohou být těmito zranitelnostmi ohroženy, dvacet bezplatných licencí SandBlast Mobile pro správu mobilních zařízení, aby byly chráněné a předcházely případným škodám. Zmíněné zranitelnosti se netýkají iPhonů.
„Ačkoli Qualcomm problém vyřešil, celý příběh tím zdaleka nekončí, v ohrožení jsou stovky milionů telefonů. Hrozí špehování nebo ztráta dat. Náš výzkum ukazuje, jak složitý je mobilní ekosystém. Dodavatelský řetězec je velmi široký, takže není snadné odhalit a opravit skryté hrozby, naštěstí jsme tentokrát dokázali nebezpečné zranitelnosti odhalit. Ovšem předpokládáme, že úplné odstranění souvisejících problémů a rizik může trvat měsíce nebo i roky. Pokud by takové zranitelnosti nalezli a zneužili kyberzločinci, miliony uživatelů by byly snadným terčem,“ říká Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point. „Nyní je na výrobcích, jako jsou Google, Samsung, Xiaomi a další, aby integrovali záplaty do svých telefonů. Podle našich odhadů to ovšem bude chvíli trvat. Proto nyní vzhledem k vysokému riziku nezveřejňujeme plné technické detaily, aby se nedostaly do nesprávných rukou. Uživatelé nemusí jen pasivně čekat, až výrobci záplaty implementují, protože Check Point nabízí ochranu i před zneužitím těchto zranitelností pomocí komplexního mobilního bezpečnostního řešení.“
Více informací najdete na blogu kyberbezpečnostní společnosti Check Point:
https://blog.checkpoint.com/2020/08/06/achilles-small-chip-big-peril/
Sledujte novinky o bezpečnostním týmu Check Point Research:
Blog: https://research.checkpoint.com/
Twitter: https://twitter.com/_cpresearch_
Sledujte novinky o společnosti Check Point:
Twitter: http://www.twitter.com/checkpointsw
Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware
Blog: http://blog.checkpoint.com
YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies
Foto: pixabay.com
Zdroj: Check Point Software Technologies


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

01.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku potvrdil dříve udávaný výsledek, tedy mezičtvrtletní růst o 0,2 %, který odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Za celý rok 2023 tak tuzemský hrubý domácí produkt klesl o 0,4 %. Česká ekonomika tak i nadále zaostává za svým před-pandemickým výkonem, když HDP zůstává o 1,4 % nižší než v posledním kvartále roku 2019.

Ekonomika ČR meziročně oslabila. Na 14. místo v EU nás stáhla vysoká inflace i nízká přidaná hodnota 

28.02.2024, Autor: Z blogosféry

Česko má 14. nejsilnější ekonomiku v EU. Podle srovnání Indexu prosperity a finančního zdraví jsme si ale v eurounijním srovnání již podruhé pohoršili. Oproti roku 2022 se Česko propadlo dokonce o 5 příček. Ačkoliv se jako země můžeme pyšnit relativně pestrým průmyslem s vysokou komplexitou, brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Tržby obchodníků: Po špatném roce 2023 přichází lepší rok 2024

07.02.2024, Autor: Z blogosféry

Postupná stabilizace cen v obchodech v kombinaci s růstem mezd zaměstnanců povede k navyšování tržeb obchodníků. Pomyslný bod zlomu nastal v listopadu loňského roku, kdy po roce a půl začaly tržby konečně růst. Prosincová data tento vývoj potvrdila. 

Nižší úrokové sazby povzbudí české stavebnictví

06.02.2024, Autor: Z blogosféry

Snižování úrokových sazeb Českou národní bankou povede k vyššímu zájmu lidí o hypoteční úvěry. Díky tomu bude proudit více peněz z hypotečního na realitní trh, což povede k růstu cen nemovitostí. Na základě tohoto vývoje lze očekávat, že se postupně začne oživovat stavební produkce, kterou však zatěžuje přílišné množství regulací. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama