e-news.cz - kurzy
Reklama

Vyplatí se v současné situaci investovat do nemovitostí?

14.07.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vyplatí se v současné situaci investovat do nemovitostí?

Nemovitosti si kupují Češi nejen proto, aby si zajistili vlastní bydlení, ale také jako dlouhodobou investici. Žádané jsou především byty v Praze, Brně a dalších větších lokalitách, protože v těchto místech lze reality snadno pronajímat.


Růstu poptávky po investičních nemovitostech v posledních letech napomohly také velmi nízké úrokové sazby hypoték. Vyplatí se ale v současné ekonomické situaci investovat do nemovitosti?
Za poslední dekádu nešlo na investici do nemovitosti prodělat. Podle dat Českého statistického úřadu vzrostly za tuto dobu nabídkové ceny bytů v Česku přibližně o šedesát procent. V případě hlavního města to bylo dokonce o osmdesát procent. Ceny výrazně rostly také u rodinných domů a stavebních pozemků. Nejvyšší nárůst cen zaznamenaly především kvalitní nemovitosti ve větších městech a jejich blízkém okolí. V posledních letech vyhnala vysoká poptávka ceny nemovitostí v Česku na historická maxima a někteří analytici nyní doporučují vyčkat na pokles cen. Vyplatí se čekat?
Případný krátkodobý pokles cen nemovitostí bude ideální příležitostí pro výhodný nákup. Příznivé zůstanou i úrokové sazby hypoték, které jsou již dnes velmi nízké, a do konce roku 2020 se zřejmě dočkáme dalšího mírného poklesu sazeb. Nemalou částku ušetří kupující také díky zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti. U nemovitosti v hodnotě čtyři miliony korun se jedná o částku sto šedesát tisíc korun.
Poptávka po nemovitostech je z velké míry provázána s vývojem tuzemské ekonomiky. Pro letošní rok je jisté, že koronavirová opatření českou ekonomiku oproti předchozím letům výrazně zpomalí. Otázkou je jak moc. Podle nedávného průzkumu ministerstva financí se letos tuzemská ekonomika propadne o 7,6 procenta. Pesimističtější odhady hovoří až o deseti procentech.
Pokles zájmu o investice do nemovitostí se může v následujících měsících negativně promítnout do prodejních cen bytů, domů i stavebních pozemků. Pokud k poklesu cen skutečně dojde, nebude se jednat o žádný dramatický propad o desítky procent. U kvalitních nemovitostí ve městech lze očekávat spíše krátkodobou cenovou stagnaci. Výraznější slevu mohou nabízet prodávající, kteří potřebují svoji nemovitost rychle zpeněžit.
Pokles cen si určitě nenechají ujít ani zájemci o investiční nemovitosti. Jedná se především o byty ve velkých městech, které majitel nevyužívá k vlastnímu bydlení, ale ke krátkodobému či dlouhodobému pronájmu. Po uvolnění koronavirových opatření se poptávka po pronájmech začne pomalu vracet zpět a požadované nájemné opět poroste.



K nákupu investiční nemovitosti je možné využít i hypoteční úvěr. Zájemci o takzvanou investiční hypotéku ovšem musí počítat s tím, že bude banka vyžadovat více vlastních zdrojů (pozn. obvykle třicet až čtyřicet procent), zpravidla nabídne kratší dobu splatnosti a některé banky si také připočítají úrokovou přirážku.
Veronika Hegrová, obchodní ředitelka Hyponamiru.cz
Foto 1: pixabay.com
Foto 2: archiv Veroniky Hegrové
Zdroj + Grafy: Hyponamiru
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama